Симеон Дянков: Най-тежко ще е през ноември

https://www.24chasa.bg/Article/142479 www.24chasa.bg

Симеон Дянков е 38-годишен, женен за американка, има 2 деца. Завършил е Ловешката езикова гимназия, УНСС, доктор по икономика от Мичиганския университет. За Световната банка работи от 1995 г. Сега е главният икономист по финанси и частно дело. Директор на научен център в Харвард. Работи по страните, най-застрашени от кризата в световн мащаб. “Нашият регион е в центъра на вниманието и затова съм често тук, тази година съм прекарал повече време в Източна Европа, отколкото във Вашингтон”, казва Дянков. Класиран е в топ 100 на най-цитираните икономисти в света.

- Г-н Дянков, вестник писа, че може да сте финансов министър в кабинет на ГЕРБ. Водени ли са такива разговори от ГЕРБ с вас?

- Имам покана от Бойко Борисов да помогна сега като негов съветник на доброволни начала по антикризисни въпроси. В момента работя по осъществяването на това.

- Избирателите очакват приоритет в програмата на следващото правителство да е вдигането на доходите. Това показа голямо национално проучване по инициатива на “24 часа”, Би Ти Ви и Дарик радио. Възможно ли е обаче това в условията на криза?

- През следващата година това е почти невъзможно. Най-важно е да се запазят колкото може повече работни места и да се подобрят условията за бизнес. Оттам нататък може да се направи много, за да се увеличат доходите. Излизането от кризата ще даде и нови възможности, както се казва "Всяко зло за добро".

Точно затова добрите антикризисни програми имат два елемента - как да се преборим с кризата и как да излезем от нея на по-високо ниво от преди. Главен пример за второто е инвестиции в сектор "Образование" - нещо, което дава дългосрочни перспективи за икономически растеж.

- Друго изследване на "24 часа" наскоро показа, че покупателната способност на българина се е покачила. Очаквате ли това да продължи и в следващите месеци?

- В световен мащаб цените на много продукти паднаха доста. Най-много това се вижда при автомобилите и електрониката, където цените са паднали наполовина. Това е, защото търсенето падна рязко.

От друга страна, занижените цени на петрола и зърнените селскостопански продукти доведоха до по-евтини храни. И двете тенденции ще се запазят поне до началото на следващата година. По-евтини ще бъдат и жилищата - поне за 3-5 г. Най-общо това са добри новини за потребителите, особено тези, които имат работа.

- Изследването ни беше сравнително - на цени у нас спрямо тези в близки, а и не толкова до България страни. Вие имате наблюдения от региона - как се справят нашите съседи?

- Последните прогнози на МВФ са за спад на икономиката от 5,6% в Турция, 4,1% в Румъния, 2% в Македония и България и около 0,5% в Гърция. Основният проблем е свитото търсене в Западна Европа. От тези икономики обаче МВФ предвижда само България да има значителен спад - от 1% - и в 2010 г.

- Защо?

- Защото България зависи повече от западните пазари за износ. И другата основна причина - валутният борд е стабилен в положение на фискален излишък. А в последните седмици се явяват дефицити. Което може да изплаши инвеститорите.

- И кой най-бързо може да излезе от кризата?

- Засега изглежда Турция. Защото успява да пренасочи част от износа си към Близкия изток.

- Как се справят с кризата в Македония?

- Много положително. Те имат много добър икономически екип, начело е вицепремиера Зоран Ставрески. Имат най-ниските осигуровки в Европа (заедно с Швейцария), което помага да не се повишава много безработицата. И вече са актуализирали бюджета, за да се вземат предвид по-ниските приходи. Затова и прогнозата на МВФ е за растеж от 1% в 2010.

- Казвате, че кризата има и положителни страни. Какви например?

- По-добра екология. Намалялото производство означава и по-малко замърсяване на въздуха и водата. И не само в краткосрочен план.

Кризата вече променя някои световни тенденции - например много държави повишиха екологичните си бариери - за автомобилите и за строителството. Едва ли това би станало без кризата.

Като резултат, ще има по-екологични коли, по-малко и по-енергоефективно строителство. Това може би звучи дребно, но при далновидна политика може да се превърне в новия двигател на икономиката.

Моята колежка Кристалина Георгиева наскоро показа данни, че българската индустрия е с около 30% по-енергоемка, отколкото средно за Европа. Това не само прави производството по-скъпо, а и страната по-зависима от внос на енергия и горива.

Така че преминаването към “зелени” технологии е не само добро за природата, а и за здравето на индустрията. Това е един начин страната да надскочи среднорегионалния растеж и да надмине средноевропейския стандарт.

- Финансовият министър Пламен Орешарски каза, че ако допуснем, че има първи сигнали на спиране на спада в страните от Стара Европа, може да бъдем малко по-оптимистично настроени за следващите месеци. Без да очакваме, че кризата ще ни отмине толкова лесно. Съгласен ли сте?

- В последните месеци има някои положителни вести от САЩ, но новините от Западна Европа продължават да са отрицателни. Да, европейските борси показват известно покачване, но все още са на минус за годината. Така или иначе в исторически план борсите тръгват нагоре година преди икономиката да се обърне. Това съвпада с прогнозите на фонда за положителен растеж на Западна Европа от средата на 2010 г. Което означава за Източна Европа няколко месеца по-късно.

Но най-тежката част на кризата тепърва ще се почувства в Източна Европа.

- Кои ще са най-трудните месеци?

- Идната късна есен и зима (ноември - декември). Тогава ще се усети пълният удар на намалелите износни пазари и е вероятно да се види внезапен скок в ликвидацията на фирми. А оттам - и нарастваща безработица.

- Кога все пак може да се очаква България да започне да излиза от кризата?

- В средата на 2010, при наличие на добра антикризисна програма.

- Тук често се говори, че кризата идва от вън. Какво следва от това за националните усилия за антикризисни мерки?

- България е малка икономика и е много зависима от световните и особено европейските тенденции. Свиването на търсенето навън е основна причина за кризата.

Но е важно да се отбележи, че това е винаги така - и в добри, и в лоши години. Последните няколко години бяха най-добрите в световен мащаб от около столетие.

България растеше добре - с около 6%, но забележете, че като цяло Източна Европа растеше с около 6,5%. А като цяло бившият соцлагер растеше с над 7%. Така че явно доста зависи и от националната икономическа програма. Всяка страна може да си помогне - и в криза, и в години на растеж.

 

  • Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Една приятна изненада - пандемията от коронавируса нареди българите на 45-о място по щедрост от 114 изследвани страни в света. За първи път България е сред водещите в международната класация, а само допреди 2-3 години е била на 126-о - 127-о място. В която - пак изненадващо, изпадат от челото страни като САЩ, Канада и Великобритания
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление