Колито на Левон и Мариана мисли, че е ротвайлер

https://www.24chasa.bg/Article/1425164 www.24chasa.bg
Банкерът Левон Хампарцумян с домашния любимец Каси. СНИМКА: Андрей Михайлов

Своенравен, самостоятелен, с характер, понякога агресивен. Тези думи използва често семейство Хампарцумян, когато говори за любимия Каси.

За всички на "ти" с кучешките породи описанието може да се стори странно. Защото Каси е коли. А те по принцип са миролюбиви, спокойни и поддаващи се на дресировка рошльовци, досущ като симпатичната тв звезда Ласи.

"Каси има раздвоение на личността - мисли, че е ротвайлер", хвърля светлина върху характера му неговият стопанин Левон Хампарцумян.

Левон и  Мариана през 2001 г. с предишното си коли Бойд.
То е предшественик на сегашния им домашен любимец Каси.
Левон и Мариана през 2001 г. с предишното си коли Бойд. То е предшественик на сегашния им домашен любимец Каси.

Причината е, че прекарва доста време в компанията на двата ротвайлера от женски пол на неговия тъст. Това се случва винаги, когато банкерът и половинката му Мариана пътуват.

"Понякога го избива на бой с други кучета независимо от размера и възрастта им", разказва семейство Хампарцумян като доказателство, че има реакциите на ротвайлер.
Все още личат следите от раната върху 9-годишния смелчага, който неотдавна се сбил не с едно, а с две кучета, и то по-млади от него.

Наложила се медицинска намеса. За целта козината около мястото била остригана и все още не е пораснала напълно.
"Има една поговорка: "С по-богат не се съди, с по-млад не се бий", но Каси не я знае", казва Левон.

Пристъпи на агресивност проявява колито и спрямо другите животни. Освен традиционните си неприятели - котките, които надушва отдалече и гони из двора, то се закача с катерици и зайци, които се появяват от горичката зад къщата.
И в любовта Каси е повече ротвайлер. Той не харесва представителките от собствената си порода.

Веднъж направили опит за продължаване на рода с едно женско коли, но той веднага отвърнал глава и отказал дори да я приближи.
По принцип Каси е много претенциозен, рядко си харесва дама, но когато е бил "увлечен" по някое куче, то винаги е било от породата ротвайлер, разказват стопаните му.

Те си спомнят за една случка в Борисовата градина. Докато живеели в района, често го извеждали там. В този ден майката на Мариана го разхождала из парка.
Каси си "паднал" по разгонена женска ротвайлерка и хукнал след нея. Докато я гонел, тя сменила посоката и вместо в парка се насочила към булеварда.

Така двамата на бегом пресекли "Цариградско шосе" под стреснатия поглед на стопаните си. За щастие останали невредими, но Каси така и не успял да спечели симпатиите на избраницата си.

В отношението си към хората Каси също проявява предпочитания към женския пол. Може би защото е свикнал с дами. Левон признава, че господарка на кучето е по-скоро съпругата му Мариана. Тя се грижи за него, като за това й помага нейната майка.
Мариана е тази, която може да му даде команда и той да я изпълни. Което си е постижение, защото не е от кучетата, които го правят с охота. Макар да е бил на училище за четириноги, когато е бил на 1 годинка.

Дали защото е бил вече голям за обучение, или просто защото си е своенравен, но не носи пръчка или топка, казват стопаните му. Не проявява интерес и към играчки, с които да се забавлява. Но затова пък много обича да се търкаля из тревата в двора.

Особено ако е свежа и прохладна, току-що полята. Така успява да се разхлади, защото му е топло през лятото с дългата козина. Ето защо не обича морето, а най-добре се чувства през зимата. Като малко дете се радва на първия сняг. Посреща го с нетърпение и веднага започва да се въргаля в него, разказват стопаните му.

И макар да прекарва доста време на двора, Каси живее вътре в къщата на семейство Хампарцумян.  Мариана държи да е винаги добре сресан, изкъпан и прилежен. Мнението на Левон обаче е различно. Той обича да казва "Лъвовете не ги решат!" винаги, когато стане дума за външния вид на Каси.

Колито предпочита сухата храна на гранули вместо специалитетите на Левон, който е майстор в кухнята.
Семейство Хампарцумян е категорично, че Каси разбира добре случващото се около него. По ключови думи като разходка например знае, че му предстои извеждане навън.

По струпаните куфари се ориентира, че стопаните му ще пътуват. Но никога не се издава, че тъгува.

 

То е третото куче от тази порода в дома на семейство Хампарцумян

Името му е шотландско, коренът - унгарски

Каси е третото куче от породата коли в дома на семейство Хампарцумян. Ето защо и в името му има символика. Първият четириног любимец се казвал Арт, а вторият Бойд (с първата и втората буква от азбуката). (Бойд през 2001 г. - на снимката вляво).
Идеята била наследникът им да носи име с третата буква от латинската азбука - С.

Отворили шотландски речник с имена и се спрели на Каси (името започва със "С" на латински).
Избирали именно от шотландски речник, защото се смята, че родината на породата коли е в Шотландия и води началото си от овчарските кучета там.

Каси обаче е унгарец по произход. Левон и Мариана го докарали като бебенце преди 9 г. от Будапеща в клетка със самолет. Страната е с традиции в бизнеса с развъдници и затова се насочили натам.

Избрали го не случайно - Каси има богато родословно дърво. Участвал е в изложби и състезания, има и награди.