Стивън Хейуърд: Глупаво ще е, ако Европа не се възползва от евтиния природен газ

https://www.24chasa.bg/Article/1425413 www.24chasa.bg
АЛЕКС АЛЕКСИЕВ

Д-р Стивън Хейуърд е един от най-изявените американски експерти по проблемите на околната среда и автор на авторитетен алманах по темата, който се публикува всяка година от Pacific Research Institute в Сан Франциско заедно с множество книги по темата. Той е и продуктивен политически коментатор и автор на вероятно най-пълната и точна двутомна биография на президента Роналд Рейгън ("Ерата на Рейгън"). Също и на биографиите на Уинстън Чърчил и президента Джими Картър. Понастоящем д-р Стивън Хейуърд е учен в American Enterprise Institute и старши сътрудник в Pacific Research Institute. Научната си степен PhD получава в Тhe Claremont Graduate School.

Д-р Хейуърд ще изнесе лекция и ще води дискусия за пазарните решения на проблеми на околната среда в Софийското бизнес училище (www.ruc.bg-Sofia Business School), организирано от Нов български университет и "Реформ юниън клъб". То започва в края на юни.

С него разговаря Алекс Алексиев - известен експерт по международна сигурност, научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон. В началото на 2011 г. Алекс Алексиев учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

- Г-н Хейуърд, идвате в България в разгара на сериозна финансова и икономическа криза в Европа. Мнозина се съмняват, че еврото ще оцелее. Какви са според вас икономическите перспективи пред Европейския съюз и еврозоната?

СТИВЪН ХЕЙУЪРД
СТИВЪН ХЕЙУЪРД

- Не съм икономист, макар да познавах Милтън Фридмън доста добре, и ясно си спомням как при раждането на еврото той казваше, че не е много вероятно то да преживее първата голяма трансконтинентална финансова криза.

Дълбоко съм разтревожен, че колапсът на еврото или неговото "свиване" (т.е. отказът от него от страна на някои държави, започвайки с Гърция) биха имали много сериозни политически последствия.

Не е ясно дали страни като Гърция и Испания, в които вече има висока безработица, могат да издържат на продължителни строги икономии, необходими, за да бъдат сложени пак в ред финансовите им системи. Иронията е в това, че еврото, на което се гледаше като на главен инструмент за спояване на европейското единство, може да се превърне в инструмент за разпокъсването на Европа.

- В САЩ привидно неудържимата революция в производството на неконвенционален газ, изглежда, променя енергийната картина към енергийна независимост. В Европа пък, която е зависима от газа на Русия, шистовият газ среща активна съпротива от страна на природозащитниците. Франция и България даже забраниха неговото разработване. Вярвате ли, че Европа може да остане незасегната от революцията, която нековенционалният газ предизвика в Америка? Какви биха били последиците от това?

- Би било глупаво от страна на Европа да не се възползва от предимствата на новите технологии за добив на евтин природен газ (а и на петрол - подозирам, че новите технологии ще възродят и някои от старите петролни полета на Румъния, ако вече не са го направили). Това е най-чистото фосилно гориво, с многостранна употреба - за получаване на химикали и торове например, освен за производството на енергия. Но преди всичко развиващата се икономика има нужда от изобилна енергия на достъпна цена. Дори и да ги нямаше политическите аргументи, които Русия употребява като доставчик на природен газ за Европа, диверсификацията на източниците и доставките ще осигури за бъдещите десетилетия стабилен пазар на енергия на ниска цена.

- Като политически експерт и автор на вероятно най-точната и пълна биография на Роналд Рейгън каква е вашата прогноза за предстоящите избори за Конгрес и президент на САЩ? Доколко е вероятно републиканците да победят през ноември и до какви промени би довело това?

- Има много време до изборите и както винаги събитията ще играят най-важната роля. Особено що се отнася до икономиката, която в момента все още е твърде зле.

От значение ще са и външни събития като войната в Близкия изток или някакви евентуални спънки за САЩ в Афганистан. Но в момента си мисля, че Ромни има доста сериозни шансове за победа над президента Обама. А републиканците изглеждат способни да вземат мнозинство и в двете камари на Конгреса.

След като президентът Буш-младши се провали с фискалната предпазливост, мисля, че едно ново републиканско мнозинство ще знае, че трябва да постигне значителни реформи, ако иска да си запази мнозинството.

- Това първото ви идване в България ли е? Как се заинтересувахте от бизнес училището в София?

- Да, за първи път ще съм в България. Дълго съм си мислил, че случвалото се в Източна Европа преди, по време на комунизма и след него е сред най-недооценените и непроучени теми поне в САЩ. И че предизвикателството да се изгради посткомунистическо гражданско общество е сред най-вълнуващите и важните предизвикателства на нашето време. Има много неща, които трябва да се насърчават, но и много, които предизвикват тревога.

- В САЩ сте много известен като експерт по проблемите на околната среда, но и като изявен писател по политически въпроси. На каква тема ще е лекцията ви в майсторския клас на Софийското бизнес училище?

- Бях много доволен да приема поканата лично да присъствам и да участвам в работата на училището.

Международният дневен ред и подход на повечето неправителствени организации за околна среда не е подходящ и препоръчителен за България според мен. Върху страните от Източна Европа се оказва голям натиск да се следват конвенционалните възгледи по въпросите на околната среда.

Ще говоря най-вече за алтернативите на централизираните бюрократични регулации на околната среда, използването на пазарите и правата на собственост като алтернативи на истинските проблеми, които се нуждаят от разрешаване.

  • За грозните нападения над лекари трябват максимални наказания

    За грозните нападения над лекари трябват максимални наказания

    Абсурдна е тезата, че български лекари са виновни за смъртта на техни пациенти, болни от коронавирус или ваксинирани срещу него. Още по-абсурдно е да се нападат лекуващи лекари със същите аргументи. Виновни, разбира се, са онези, които тръгват на лична саморазправа с медиците. Като в случая с Венци Чикагото, “горд знаменосец на антиваксърството”
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо