Стивън Хейуърд: Глупаво ще е, ако Европа не се възползва от евтиния природен газ

https://www.24chasa.bg/Article/1425413 www.24chasa.bg
АЛЕКС АЛЕКСИЕВ

Д-р Стивън Хейуърд е един от най-изявените американски експерти по проблемите на околната среда и автор на авторитетен алманах по темата, който се публикува всяка година от Pacific Research Institute в Сан Франциско заедно с множество книги по темата. Той е и продуктивен политически коментатор и автор на вероятно най-пълната и точна двутомна биография на президента Роналд Рейгън ("Ерата на Рейгън"). Също и на биографиите на Уинстън Чърчил и президента Джими Картър. Понастоящем д-р Стивън Хейуърд е учен в American Enterprise Institute и старши сътрудник в Pacific Research Institute. Научната си степен PhD получава в Тhe Claremont Graduate School.

Д-р Хейуърд ще изнесе лекция и ще води дискусия за пазарните решения на проблеми на околната среда в Софийското бизнес училище (www.ruc.bg-Sofia Business School), организирано от Нов български университет и "Реформ юниън клъб". То започва в края на юни.

С него разговаря Алекс Алексиев - известен експерт по международна сигурност, научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон. В началото на 2011 г. Алекс Алексиев учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

- Г-н Хейуърд, идвате в България в разгара на сериозна финансова и икономическа криза в Европа. Мнозина се съмняват, че еврото ще оцелее. Какви са според вас икономическите перспективи пред Европейския съюз и еврозоната?

- Не съм икономист, макар да познавах Милтън Фридмън доста добре, и ясно си спомням как при раждането на еврото той казваше, че не е много вероятно то да преживее първата голяма трансконтинентална финансова криза.

Дълбоко съм разтревожен, че колапсът на еврото или неговото "свиване" (т.е. отказът от него от страна на някои държави, започвайки с Гърция) биха имали много сериозни политически последствия.

СТИВЪН ХЕЙУЪРД

Не е ясно дали страни като Гърция и Испания, в които вече има висока безработица, могат да издържат на продължителни строги икономии, необходими, за да бъдат сложени пак в ред финансовите им системи. Иронията е в това, че еврото, на което се гледаше като на главен инструмент за спояване на европейското единство, може да се превърне в инструмент за разпокъсването на Европа.

- В САЩ привидно неудържимата революция в производството на неконвенционален газ, изглежда, променя енергийната картина към енергийна независимост. В Европа пък, която е зависима от газа на Русия, шистовият газ среща активна съпротива от страна на природозащитниците. Франция и България даже забраниха неговото разработване. Вярвате ли, че Европа може да остане незасегната от революцията, която нековенционалният газ предизвика в Америка? Какви биха били последиците от това?

- Би било глупаво от страна на Европа да не се възползва от предимствата на новите технологии за добив на евтин природен газ (а и на петрол - подозирам, че новите технологии ще възродят и някои от старите петролни полета на Румъния, ако вече не са го направили). Това е най-чистото фосилно гориво, с многостранна употреба - за получаване на химикали и торове например, освен за производството на енергия. Но преди всичко развиващата се икономика има нужда от изобилна енергия на достъпна цена. Дори и да ги нямаше политическите аргументи, които Русия употребява като доставчик на природен газ за Европа, диверсификацията на източниците и доставките ще осигури за бъдещите десетилетия стабилен пазар на енергия на ниска цена.

- Като политически експерт и автор на вероятно най-точната и пълна биография на Роналд Рейгън каква е вашата прогноза за предстоящите избори за Конгрес и президент на САЩ? Доколко е вероятно републиканците да победят през ноември и до какви промени би довело това?

- Има много време до изборите и както винаги събитията ще играят най-важната роля. Особено що се отнася до икономиката, която в момента все още е твърде зле.

От значение ще са и външни събития като войната в Близкия изток или някакви евентуални спънки за САЩ в Афганистан. Но в момента си мисля, че Ромни има доста сериозни шансове за победа над президента Обама. А републиканците изглеждат способни да вземат мнозинство и в двете камари на Конгреса.

След като президентът Буш-младши се провали с фискалната предпазливост, мисля, че едно ново републиканско мнозинство ще знае, че трябва да постигне значителни реформи, ако иска да си запази мнозинството.

- Това първото ви идване в България ли е? Как се заинтересувахте от бизнес училището в София?

- Да, за първи път ще съм в България. Дълго съм си мислил, че случвалото се в Източна Европа преди, по време на комунизма и след него е сред най-недооценените и непроучени теми поне в САЩ. И че предизвикателството да се изгради посткомунистическо гражданско общество е сред най-вълнуващите и важните предизвикателства на нашето време. Има много неща, които трябва да се насърчават, но и много, които предизвикват тревога.

- В САЩ сте много известен като експерт по проблемите на околната среда, но и като изявен писател по политически въпроси. На каква тема ще е лекцията ви в майсторския клас на Софийското бизнес училище?

- Бях много доволен да приема поканата лично да присъствам и да участвам в работата на училището.

Международният дневен ред и подход на повечето неправителствени организации за околна среда не е подходящ и препоръчителен за България според мен. Върху страните от Източна Европа се оказва голям натиск да се следват конвенционалните възгледи по въпросите на околната среда.

Ще говоря най-вече за алтернативите на централизираните бюрократични регулации на околната среда, използването на пазарите и правата на собственост като алтернативи на истинските проблеми, които се нуждаят от разрешаване.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Защо е добре Македония да е в ЕС

    Докато част от по-гласовитите патриотично настроени българи спорят за договора, който София и Скопие ще подпишат (виж 1-а стр.) и се опитват да трупат някакви червени точки, друга, по-голяма част от българите си дава ясна сметка, че е най-добре България да подкрепи Македония да стане член на ЕС. И този договор,
  • Босата снимка на президента и нашите комплекси

    В името на това “Да не се изложим пред чужденците” неща, които извикват усмивка, водят до конвулсия ЦУНАМИТО от фейсбук недоволства по повод босата снимка на президента бляскаво демонстрира нашата алекоконстантиновщина. Алеко Константинов е особена и за мен доста противоречива фигура в българската литература.