Вдишваме 41 200 т прах на година

https://www.24chasa.bg/Article/1425463 www.24chasa.bg

41 200 тона опасни фини прахови частици (ФПЧ10) са вдишали българите през 2010 г. Това показва последният доклад за състоянието на околната среда, който миналата седмица бе публикуван от Изпълнителната агенция по околна среда.

Количеството прахоляк е било освободено в атмосферата на страната от всички заводи, тецове, автомобили и от комините на частни домове.

Всъщност повече от половината от замърсяването с финия прах, който е канцерогенен, се дължи именно на използването на въглища и дърва за отопление на частни домове.

Според данните на агенцията 24 120 тона фини прахови частици са емитирани от битово горене.  За сравнение - на тецовете се падат 7230 тона, а на автомобилния транспорт едва 1540 тона.

57% от българите живеят в райони от страната, където замърсяването с ФПЧ10 е наднормено и застрашава здравето на хората. Най-зле е положението в Пловдив, Враца и Перник, както и в столицата София.

Има автоматични станции в големите градове, които са засекли повече от 150 дни с превишени норми за този замърсител, става ясно от доклада за състоянието на околната среда. В Бургас и Враца пък запрашаването е било опасно в продължение на 210 дни през 2010 г., което означава, че жителите на тези градове са дишали канцерогенните
прашинки в продължение на 7 месеца.

Според директивите на Европейския съюз не е допустимо населението да диша опасния прахоляк за повече от 35 дни в годината.

Като цяло няма станция за контрол на качеството на въздуха, която да не е отчела превишение както на дневните концентрации от 50 микрограма на кубичен метър въздух, така и наднормено замърсяване в повече от разрешените 35 дни.

Именно заради постоянното нарушаване на нормите за запрашаване срещу България има заведена и наказателна процедура от страна на Европейската комисия.
Фините прахови частици се образуват обикновено от горивни процеси и заради това основните замърсители са топлоцентралите и битовото отопление с твърди горива, обясниха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда.

Според тях замърсяването с ФПЧ10 се е увеличило в последните години заради икономическата криза и поскъпването на електроенергията и топлоснабдяването.
Заради това и най-подходящата мярка за изчистването на градския въздух от ФПЧ10 било газифицирането на домовете, което правителството планира да финансира от фонд "Козлодуй".

Замърсяването с фините прашинки е по-голямо през зимата както заради отоплението на дърва и въглища, така и заради мъглите и температурните инверсии, обясняват експертите по чистота на въздуха.

Лоша комбинация за жителите на големите градове е допълването на замърсяването от фин прахоляк с обгазяване с азотни или серни окиси.

22% от населението на страната са подложени на прекомерно обгазяване с азотни окиси от автомобилния транспорт, показват данните от доклада за състоянието на околната среда. Най-големите жертви на тази отрова са жителите на София и Пловдив.

Наднормено замърсяване на въздуха със серни окиси през 2010 г. пък е било отчетено само в Кърджали и Гълъбово. Емисиите на тази отрова са тецовете от комплекса "Марица-изток" и Оловно-цинковият комбинат в родопския град.

Като цяло обаче състоянието на атмосферния въздух в населените места в страната се подобрява, твърди докладът на Изпълнителната агенция по околна среда. Според данните в него делът на населението, което е подложено на замърсяване със серен диоксид, е намалял от 3% през 2009 г. до 0,57% през 2010 г.

Все по-често живакът ще стига над 30° С

Сегашните лета постепенно ще изчезнат и ще бъдат заменени от изключително жежко време със средни максимални температури над 30 градуса по Целзий, прогнозира докладът за състоянието на околната среда. Това е прогноза, правена по модела ALADIN.

Броят на летните дни ще нарасне с 20-40%, а изключително горещите ще се увеличат с 30% до края на този век. Още след 2020 г. летата ще започнат да се удължават, като топлият сезон ще продължава три пълни месеца.

Затопляне на климата в България е отчетено и през 2010 г. Средната годишна температура е била с 1 градус над нормите, а летните температури са надвишавали с 1,7 градуса нормалните за сезона. Необичайно е било и че температурите през август са били по-високи от тези през юли, който е традиционно най-топлият месец на годината.

2010 е в десетката на най-топлите години и 13-а поред с температури, по-високи от обичайните, констатира докладът на Изпълнителната агенция по околна среда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро