Вдишваме 41 200 т прах на година

https://www.24chasa.bg/Article/1425463 www.24chasa.bg

41 200 тона опасни фини прахови частици (ФПЧ10) са вдишали българите през 2010 г. Това показва последният доклад за състоянието на околната среда, който миналата седмица бе публикуван от Изпълнителната агенция по околна среда.

Количеството прахоляк е било освободено в атмосферата на страната от всички заводи, тецове, автомобили и от комините на частни домове.

Всъщност повече от половината от замърсяването с финия прах, който е канцерогенен, се дължи именно на използването на въглища и дърва за отопление на частни домове.

Според данните на агенцията 24 120 тона фини прахови частици са емитирани от битово горене.  За сравнение - на тецовете се падат 7230 тона, а на автомобилния транспорт едва 1540 тона.

57% от българите живеят в райони от страната, където замърсяването с ФПЧ10 е наднормено и застрашава здравето на хората. Най-зле е положението в Пловдив, Враца и Перник, както и в столицата София.

Има автоматични станции в големите градове, които са засекли повече от 150 дни с превишени норми за този замърсител, става ясно от доклада за състоянието на околната среда. В Бургас и Враца пък запрашаването е било опасно в продължение на 210 дни през 2010 г., което означава, че жителите на тези градове са дишали канцерогенните
прашинки в продължение на 7 месеца.

Според директивите на Европейския съюз не е допустимо населението да диша опасния прахоляк за повече от 35 дни в годината.

Като цяло няма станция за контрол на качеството на въздуха, която да не е отчела превишение както на дневните концентрации от 50 микрограма на кубичен метър въздух, така и наднормено замърсяване в повече от разрешените 35 дни.

Именно заради постоянното нарушаване на нормите за запрашаване срещу България има заведена и наказателна процедура от страна на Европейската комисия.
Фините прахови частици се образуват обикновено от горивни процеси и заради това основните замърсители са топлоцентралите и битовото отопление с твърди горива, обясниха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда.

Според тях замърсяването с ФПЧ10 се е увеличило в последните години заради икономическата криза и поскъпването на електроенергията и топлоснабдяването.
Заради това и най-подходящата мярка за изчистването на градския въздух от ФПЧ10 било газифицирането на домовете, което правителството планира да финансира от фонд "Козлодуй".

Замърсяването с фините прашинки е по-голямо през зимата както заради отоплението на дърва и въглища, така и заради мъглите и температурните инверсии, обясняват експертите по чистота на въздуха.

Лоша комбинация за жителите на големите градове е допълването на замърсяването от фин прахоляк с обгазяване с азотни или серни окиси.

22% от населението на страната са подложени на прекомерно обгазяване с азотни окиси от автомобилния транспорт, показват данните от доклада за състоянието на околната среда. Най-големите жертви на тази отрова са жителите на София и Пловдив.

Наднормено замърсяване на въздуха със серни окиси през 2010 г. пък е било отчетено само в Кърджали и Гълъбово. Емисиите на тази отрова са тецовете от комплекса "Марица-изток" и Оловно-цинковият комбинат в родопския град.

Като цяло обаче състоянието на атмосферния въздух в населените места в страната се подобрява, твърди докладът на Изпълнителната агенция по околна среда. Според данните в него делът на населението, което е подложено на замърсяване със серен диоксид, е намалял от 3% през 2009 г. до 0,57% през 2010 г.

Все по-често живакът ще стига над 30° С

Сегашните лета постепенно ще изчезнат и ще бъдат заменени от изключително жежко време със средни максимални температури над 30 градуса по Целзий, прогнозира докладът за състоянието на околната среда. Това е прогноза, правена по модела ALADIN.

Броят на летните дни ще нарасне с 20-40%, а изключително горещите ще се увеличат с 30% до края на този век. Още след 2020 г. летата ще започнат да се удължават, като топлият сезон ще продължава три пълни месеца.

Затопляне на климата в България е отчетено и през 2010 г. Средната годишна температура е била с 1 градус над нормите, а летните температури са надвишавали с 1,7 градуса нормалните за сезона. Необичайно е било и че температурите през август са били по-високи от тези през юли, който е традиционно най-топлият месец на годината.

2010 е в десетката на най-топлите години и 13-а поред с температури, по-високи от обичайните, констатира докладът на Изпълнителната агенция по околна среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Иванков намери място в престижната класация за вратарите, които са вкарали най-много дузпи в своята професионална кариера. Легендата на "Левски" попада в Топ 6 на тези с най-прецизно изпълнени наказателни удари. Българският вратар е в елитната компания на бразилеца Роджерио Сени, германеца Ханс-Йорг Бут, колумбиеца Рене Игита

"Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"