Даваме политическо убежище на Спаска Митрова

https://www.24chasa.bg/Article/1428179 www.24chasa.bg
Спаска Митрова с детето си. Снимка: Архив

България обмисля да предостави политическо убежище на Спаска Митрова и
дъщеря й Сузана, съобщи БНТ. Идеята е била обсъдена по време на среща между евродепутата Димитър Стоянов и премиера Бойко Борисов.

Повод за това обсъждане е вчерашното решение на Върховния съд на Република Македония, с което Митрова е задължена до две седмици да предаде дъщеря си на
бившия й съпруг Воислав Савич.

Стоянов каза още, че се подготвя иск и в съда за човешките права в Страсбург.
Последна дума за предоставяне на политическо убежище ще има президентът.
В момента Спаска Митрова, която е с българско гражданство, и дъщеря й са в Гевгели.

"До голяма степен това би могло да промени и отношението на България за членството на Македония в Европейския съюз. Тоест, много ясно ще бъде изразена позицията в Брюксел, че докато не бъдат прекратени тези действия, Македония няма шанс да влезе в Европейския съюз!", сподели Димитър Стоянов.

Пред косовския си колега Хашим Тачи в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов направи уговорката, че няма да свърже този случай с отношението на страната ни
към Македония в Европейския съвет, но дипломатично oбясни, че България
ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването на Македония към Европейската общност. Дори по думите му изключително стриктна.

Борисов изрази съжаление, че в региона България няма по-братски народ от македонския, но въпреки че помагаме на страната по всякакъв начин не минава дeн или седмица без сигнали за отношение, което страната ни най-малко заслужава.

„За какво го правят това нещо не знам. Чрез Външно министерство сме изискали решението на съда. Все пак да прочетем за какво става дума и доколкото знам, това решение е от март
месец, а се съобщава сега. Знам какво ще кажат най-независимият съд е решил така. Добре. Не коментираме съдебно решение. Но, съдебната ви система, когато дойде ред да коментираме съдебна, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии!", каза по време на разговорите Бойко Борисов.