Митрополит Кирил за гей парада: Като животни ли да станем?

https://www.24chasa.bg/Article/1428664 www.24chasa.bg
Митрополит Кирил Снимка: Архив

Българската православна църква не за първи път се обявява против гей парада, заяви варненският митрополит Кирил пред Нова телевизия.

Той поясни, че гейовете са неморални и изрази възмущение, че те демонстрират сексуалната си ориентация пред малки и големи.

"Като животните ли да станем, където се срещнем там да го правим", попита митрополит Кирил. Той припомни, че точно в разума е разликата между животното и човека.

Снимка: Нова тв
Снимка: Нова тв

"Не мога да приема, че религиозен лидер, чиято мисия е да проповядва любов и единство, си позволява да разединява хората и да призовава в насилие", каза координатор „Кампании и комуникации" на Българския хелзинкски комитет Десислава Петрова.

Митрополит Кирил за гей парада: Като животни ли да станем?

Повод за думите й е изказване на свещеника Силвестър Янакиев от Сливен, който призова хомосексуалистите да бъдат бити с камъни.

„На 30-и юни ще се състои „прайд", а не „парад", това е гордост, това е противоположното на срама", уточни Десислава Петрова.

На 30-и юни ще се проведе гей шествието.

Петрова смята, че хомосексуалните в България са изтиквани в ъгъла и са принуждавани да се срамуват.

„Това, което ми направи впечатление в позицията на църквата, е, че се говори за секс. Хората с хомосексуална ориентация не мислят и не правят 24 часа в денонощието секс", допълни тя.

„Българската православна църква не може да не вземе становище по въпроси, които касаят морала, добродетелността на българския народ", каза варненският митрополит Кирил. Според него лошото на гей парада е, че „това не е морално".

„Господ създава хората като мъж и жена, децата най-лесно се поддават на неморалните изяви", допълни той. Според митрополита проблемът не е в това, че „човек е роден такъв". „Когато се отдаваш на това, вече е порок", коментира той.

По думите му „с греха не трябва да се парадира".

Националистът Боян Расате заяви, че не водел битка срещу хомосексуализма, а срещу едно изключително малцинство в малцинството.

„Сред хората с отклонения в нормалната сексуалност, има група, която се опитва да наложи тези отклонения на цялото общество", коментира той.

"Проблемът е, че системата се управлява от хомосексуалисти, които лобират", смята Расате.

"Хомoсексуалистите са психично болни хора. Това е остро заразно. Нужен е отпор, когато държавата я няма да реши проблема, както е в момента", заяви отец Евгений от Сливен по повод предстоящия гей парад в столицата - „София прайд" пред Би Ти Ви.

Свeщеникът доби популярност след острите си думи срещу гей организациите. Преди време той призова всеки християнин да хвърли камък срещу участниците в парада. Въпреки крайната си позиция, отец Евгений уточни, че той няма как да направи това, за което агитира, тъй като е божи човек.

България е светска държава и няма как да се спазват всички канони, вписани в Библията, обясни един от организаторите на „София прайд" Радослав Стоянов. Живеем в 21 век в демократична държава и призивите за хвърляне на камък срещу някой на парада показват ненавист към хората, каза Стоянов.