Петима в битката за председател на СДС

https://www.24chasa.bg/Article/1430394 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Петима са кандидатите за председател на СДС. Срокът за подаването на официални кандидатури за поста изтече в сряда в 00:00 ч.

До късния следобед вчера участие във вътрешните избори са заявили депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, зам.-председателят и неуспял кандидат за президент Румен Христов, членът на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, както и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

До понеделник беше срокът за номинации, като местните структури бяха посочили общо 17 политици. В крайна сметка само петима са номинираните. Първият тур на вътрешните избори е насрочен за 8 юли, а евентуален балотаж - на 15 юли. На миналите избори за председател на партията през 2009 г. имаше 13 претенденти.

До избора за нов председател на СДС се стигна, след като през месец май СДС отхвърли препотвърждаването на "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г. Последва оставка на Мартин Димитров като председател на партията. В началото на юни беше избран временен председател на партията - Борис Марков, който е шеф на изборния щаб на партията.

Изборите за председател ще покажат кой кръг в партията ще надделее - на привържениците на "Синята коалиция" или на противниците на Иван Костов.