Пак удариха кокаинови крале, има и българи (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1430855 www.24chasa.bg
Снимка:пресцентъра МВР

Служители от отдел "Наркотици" в ГДБОП участват в съвместен екип за разследване на трансгранична организирана престъпна група за трафик и разпространение на големи количества кокаин от Южна Америка за Европа. Ръководството на спецакцията е на Европол.

30 души са задържани.

"Има българско участие сред задържаните при международната операция „Феникс" - две лица, които от дълги години живеят в чужбина", съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Едното лице е в Чехия, а другото в Норвегия. Разследването започват първоначално съвместно българските и норвежките полицаи, като впоследствие прераства в сериозна международна операция, която минава под наблюдението на Европол. Операцията е започнала в началото на годината, когато е задържан около 1,2 тона кокаин в Карибския басейн. Тогава е било договорено съвместно с Европол да не се съобщава нищо от нито една страна, която участва в операцията. По тази причина не е било обявено през януари задържаното количество кокаин, но са били предприети общи действия. Имало е и предположения, че на друга яхта има други товари, които трябва да бъдат задържани", обясни вътрешният министър.

Част от участниците в групата пребивават на територията на България, Швеция, Чехия, Испания, Словения и Уругвай.

"Операцията „Феникс" е част от съвместната работа с евроатлантическите ни партньори и с активното участие на ДЕА, тъй като се знае, че за трафик на огромни количества наркотици не може да мине без участието на ДЕА", посочи министър Цветан Цветанов.

"Българите, задържани при операцията, не са криминално проявени, но са играли сериозна роля в организацията и във всичко онова, което се е случило в началния етап.

Наблюдавани са от 2010 г. от българските и норвежките спецслужби. Впоследствие координацията е поела Европол и всички останали държави - Чехия, Франция, Испания", каза още Цветанов.

"Утре ще се проведе съвместна оперативна среща с индонезийските партньори и ДЕА и други представители от Европейския съюз за координиране на действията по задържането и локализацията на огромни количества кокаин, които се внасят от Южна Америка към Европа, съобщи министърът.

Цветанов уточни, че става въпрос за количество, подобно на задържаното при операция „Кокаинови крале". Той конкретизира, че при индонезийското разследване заедно с ДЕА за 2011 г. са били организирани 1,8 тона кокаин, като основна роля там играе български гражданин, който е част от операция „Кокаинови крале".

С решения на съдилищата у нас цялата група ще бъде предадена за дело в Италия.

Допълнително при съвместните полицейски действия партньорските служби са иззели 400 грама висококачествен кокаин, огнестрелни оръжия, два автомобила - „Хюндай" и „Мерцедес". 

В резултат на отличното взаимодействие и координация през януари в района на Карибския басейн, кораб от френската флота задържа две яхти, плавали под испански и английски флагове. При претърсването на борда на едната са намерени и иззети около 1200 килограма кокаин с много високо качество, предназначен за пазара в Европа.