ДПС: Предизборната кампания да се води и на турски, "Атака": Стават нагли

https://www.24chasa.bg/Article/1430866 www.24chasa.bg
ЛЮТВИ МЕСТАН

ДПС предлага предизборните кампании да не се водят само на официалния за страната български език при осигуряване на превод. Затова парламентарната група на движението внася в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза зам.-шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента.

Той обоснова предложението си с ясната препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ - „възможност на предизборни срещи, събрания и митинги, при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския".

„Имаме съвършено конкретно предложение, с което целим - да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език", каза Местан и подчерта, че в основния закон няма изрично ограничение за това.

„Прекалено манипулативно се чете основният закон. Тук имаме ясен текст, че официалният език в България е българският, но, наред с този текст в член 36 от Конституцията се казва, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, те да могат изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата „ползват" - никъде не се казва - къде може да се реализира това право - дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона", заяви той.

„В Изборния кодекс има ограничение кампанията да се води единствено на официалния език. Това ограничение не е конституционно, а наложено чрез закон, може да падне чрез промяна в закона и точно това предлагаме", каза още Местан.

„Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският", аргументира се той.

"Претенциите и апетитът на ДПС нямат край. Те уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание явно, с оглед на отношенията им с ГЕРБ", заяви в парламента зам.-председателят на ПГ на „Атака" Павел Шопов пред журналисти хпо повод предложението на ДПС.

„От ДПС стават все по-нагли и това не е случайно. Има една негласна връзка между ДПС и ГЕРБ. Тя не се демонстрира, но на различни нива тя съществува още от самото начало. Много са видимите страни на тези отношения, но, за да бъдат от ДПС толкова нахални, както видяхме преди малко на тяхната пресконференция, те разчитат на нещо. Може би разчитат на ГЕРБ да ги подкрепи, както в много други отношения. Ние винаги сме предупреждавали, че ДПС се държат на ръба на екстремума. Искат нещо винаги, което абсолютно противоречи на Конституцията и на законите в България и тук зависи от ГЕРБ дали отново ще ги подкрепи", каза Шопов.

„Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори български добре и дори прекрасно понякога, не ги е научил. Вината е на г-н Местан и на тези, които не са направили необходимото - тези хора да научат официалния език на държавата, в която живеят. ДПС и подобни сили на ДПС от най-различно естество не го правят нарочно, за да ги държат в невежество и настрана от истинските проблеми в държавата, да могат да ги манипулират и да ги използват като послушен електорат", допълни атакистът.