Д-р Александър Сивиков: Прокурор Георгиев изпълни поръчка

https://www.24chasa.bg/Article/1430998 www.24chasa.bg
Д-р Александър Сивиков СНИМКА: Антоанета Маскръчка

С д-р Александър Сивиков, шеф на отделението по травматология в благоевградската болница, разговаря Антоанета Маскръчка

- Д-р Сивиков, отшумя ли обидата от ареста преди година и половина?

- Категорично не! Този стрес ще си остане за цял живот. Обидата никога няма да отшуми, споменът от унижението да те оковат с белезници и тикнат в килия не избледнява.

- Заедно с д-р Кавраков бяхте извикани уж за справка в националното следствие, а ви изведоха с белезници.

- Получихме призовките и се чудехме за какво ли ни викат. За първи път ни се случва да попадаме в такива служби. Явявали сме се в съда само като вещи лица, но нищо повече.

Затова взехме брата на д-р Кавраков, който е адвокат, за да ни обясни какво всъщност искат от нас. Колегата д-р Сатиев пък ни закара с колата си до София и остана да ни чака, но се върна сам.

В деня на ареста сутринта бяхме на работа и дори се обадихме на следователя да помолим да се явим по-късно. Когато пристигнахме в следствието, се оказа, че няма за нищо да ни питат освен за трите имена.

Изчетоха ни куп точки, по които прокурорът ни обвинил. Направиха ни по три снимки, взеха ни пръстови отпечатъци и ни сложиха белезници. Бяхме третирани като опасни престъпници.

- Как се чувства един лекар с 40 г. стаж в арестантска килия?

- Полицаят, който ме водеше, ме попита какъв съм. Казах му, че съм доктор. Той се втрещи и попита да не би това да ми е прякорът, защото килиите били за хора, извършили тежки престъпления. Направиха ни пълен обиск, взехи ни всички вещи и документи. След два дни, когато ни пуснаха, ни върнаха мобилните телефони разглобени. После цял ден викахме приятели да ги сглобят.

В килията бях с още три момчета, лоша дума не мога да кажа за отношението им спрямо мен. Бяха някакви наркодилъри от престъпния свят. Още преди да вляза, из ареста се беше разчуло, че ще им водят лекар в килията. Единият имаше проблем с дисковата херния. Наложи се да практикувам професията и там и успях да му облекча болките. Те ми дадоха вода, цигари, шапка, защото беше студено.

Когато ни пуснаха от ареста, беше късно вечерта и всичките ни вещи и документи бяха заключени. Полицаят ни предупреди, че ако ни спрат на улицата за проверка, след като нямаме никакви документи, може пак да ни върнат зад решетките. Тръгнахме си без коланина панталоните и без връзки на обувките. Такова унижение ни бе причинено! Никога през живота си не съм се чувствал по този начин!

- След като производството срещу вас бе прекратено, някой сети ли се да ви се извини за претърпяното унижение? Прокурор Момчил Георгиев не ви ли се обади?

- Никой! Всички се скриха, все едно нищо не е имало. Получихме само официалния документ, че следствието е прекратено. Прокурора не го интересува, нали си изпълни поръчката!

- Защо твърдите, че е имал поръчка?

- Мисля, че вече се разбра. Заради някакви неща в полицията трябваше ние с колегата да излезем виновни. Прокурорът е поръчков най-малкото защото документът, за който ме обвини, не беше подписан от мен. Това нещо се вижда от пръв поглед.

В останалите документи имаше мой подпис и той не си беше направил труда да ги сравни, да види, че не е същият. Това е нещото, което се набива на очи и е първото, което е трябвало да спре прокурора да ми повдигне обвинение.

Да не говорим, че задържане за 72 часа и постоянна мярка "задържане под стража" се дава за тежки престъпления. Ние си имаме постоянен адрес, месторабота, няма да се укрием. Не съществуваше нито една предпоставка за такова прокурорско искане и нормало беше съдът да го отхвърли. След това ВСС пък препоръча на прокурорите да си уеднаквят практиката и да се обучат повече, за да не допускат такива грешки. Накрая се разбра, че всъщност няма фалшива епикриза. Ние лекуваме хората, не разследваме кой кога и защо е бит. Не разбрах защо тряваше ние да излезем виновни.

- Вие лично разговаряли ли сте с прокурор Георгиев?

- Не. Видях го два пъти в съдебната зала. Първият път беше, когато ни поиска постоянна мярка "задържане под стража". Вторият път беше наскоро - по делото, което той е завел срещу проф. Милан Миланов от Българския лекарски съюз. Ще ви припомня защо. След нашия арест проф. Миланов заяви публично,че прокуратурата извършва престъпление спрямо нас. От тези негови думи прокурорът се почувствал обиден и заведе иск срещу професора. Аз се явих като свидетел на делото. В залата Георгиев обясняваше как след думите на проф. Миланов жена му не могла да спи 3 дни от притеснение. Тогава си позволих с разрешение на съдията да го попитам дали той знае как са се чувствали нашите роднини и близки, когато ни прати в ареста.

- Мислили ли сте да съдите държавата за тези претърпени морални вреди?

- Често приятели ме питат същото, дори ме съветват да го направим. Но всъщност кой е държавата? Аз, ти, всички граждани. Българите виновни ли са и трябва ли да плащат от джоба си грешките на един човек?

Той трябва лично да носи отговорност, а не да се крие зад имунитета и неприкосновеността. Това го прави недосегаем, безотговорен.

Ако имам възможност, бих завел дело срещу прокурор Георгиев персонално, но за съжаление законът не позволява. Това е сбърканата ни система. Както всеки гражданин носи лична отговорност, така трябва да е и за прокурори и съдии, защото не всички са виновни и не бива да се слагат под общ знаменател.

Лекари още не могат да преживеят унижението от скандален арест

Година и половина след скандалния им арест, двама от най-уважаваните благоевградски лекари - д-р Александър Сивиков и д-р Любен Кавраков, още търпят болката и обидата от отношението към тях.

Неврохирургът д-р Кавраков, на 69 г., и 62-годишният шеф на отделението по ортопедия, травматология и неврохирургия д-р Сивиков бяха арестувани на 24 ноември 2010 г.

Двамата са извикани уж за справка в националното следствие, а веднага им слагат белезниците и ги тикат в килиите. Четат им обвинения за издаване на документи с невярна диагноза.

Пациент им бил Георги Петков от Благоевград, арестуван в София през януари 2010 г., по данни, че готви кражба на коли.

След като го пускат от столичния арест, Петков се прибира в Благоевград и отива на лекар с оплаквания от гадене и световъртеж. Пращат го при единствения неврохирург д-р Кавраков. Скенерът потвърждава диагнозата мозъчно сътресение и контузия на главата.

Петров излиза след два дни престой в болницаи на 21 януари пуска жалба срещу полицаите за физическо насилие - обвинява ги, че са го били в ареста. Прокуратурата започва проверка и повдига обвинение срещу Петков, че е използвал документ с невярно съдържание - благоевградската епикриза.
Повдигнато е обвинение и срещу двамата лекари, че са издали този уж неверен документ. В епикризата обаче единият подпис дори не е на д-р Сивиков, а на неговия заместник.

Въпреки това прокурор Момчил Георгиев обвинява двамата, че са издали фалшива епикриза на Георги Петков. Издава и постановление за 72-часовото им задържане. Известните медици престояват повече от две денонощия в ареста и съдът ги пуска на свобода.

В хода на разследването се установява, че диагнозата на благоевградските лекари е поставена правилно и епикризата всъщност не е фалшива. През май 2011 г. прокурор Анна Каменова поема делото и прекратява наказателното производство срещу тях.

В килията д-р Кавраков, който е баща на първата съпруга на президента Росен Плевнелиев Вероника, е бил с един от арестуваните обирджии на злато от митническия склад на софийското летище. Малко след оневиняването им лекарят напуска работа и се пенсионира. Преди това не е мислел да се оттегля, защото в цялата Благоевградска област той е единственият неврохирург. Трудно преживява унижението, на което го подложи един прокурор със заповедта за арест, коментират колегите му.

Сега неврохирургът с 40 г. стаж се е усамотил във вилата си и все още не може да се отърси от преживяното.

Колегата му д-р Сивиков продължава да ръководи отделението по травматология и засега не мисли за пенсия. Никой не ги е потърсил, за да им се извини за прекараното време в килиите, за стреса и ужаса, който са преживели те и техните близки и роднини. По-долу ви предлагаме интервю с д-р Сивиков.