Цветан Цветанов: Двама българи са задържани в акцията за кокаина

https://www.24chasa.bg/Article/1431623 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

"Има българско участие сред задържаните при международната операция „Феникс" - две лица, които от дълги години живеят в чужбина", съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Едното лице е в Чехия, а другото в Норвегия. Разследването започват първоначално съвместно българските и норвежките полицаи, като впоследствие прераства в сериозна международна операция, която минава под наблюдението на Европол. Операцията е започнала в началото на годината, когато е задържан около 1,2 тона кокаин в Карибския басейн. Тогава е било договорено съвместно с Европол да не се съобщава нищо от нито една страна, която участва в операцията. По тази причина не е било обявено през януари задържаното количество кокаин, но са били предприети общи действия. Имало е и предположения, че на друга яхта има други товари, които трябва да бъдат задържани", обясни вътрешният министър.

"Операцията „Феникс" е част от съвместната работа с евроатлантическите ни партньори и с активното участие на ДЕА, тъй като се знае, че за трафик на огромни количества наркотици не може да мине без участието на ДЕА", посочи министър Цветан Цветанов.

"Българите, задържани при операцията, не са криминално проявени, но са играли сериозна роля в организацията и във всичко онова, което се е случило в началния етап.

Наблюдавани са от 2010 г. от българските и норвежките спецслужби. Впоследствие координацията е поела Европол и всички останали държави - Чехия, Франция, Испания", каза още Цветанов.

"Утре ще се проведе съвместна оперативна среща с индонезийските партньори и ДЕА и други представители от Европейския съюз за координиране на действията по задържането и локализацията на огромни количества кокаин, които се внасят от Южна Америка към Европа, съобщи министърът.

Цветанов уточни, че става въпрос за количество, подобно на задържаното при операция „Кокаинови крале". Той конкретизира, че при индонезийското разследване заедно с ДЕА за 2011 г. са били организирани 1,8 тона кокаин, като основна роля там играе български гражданин, който е част от операция „Кокаинови крале".

С решения на съдилищата у нас цялата група ще бъде предадена за дело в Италия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.