Само една жена министър в Гърция

https://www.24chasa.bg/Article/1431791 www.24chasa.bg
Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос и шефът на гръцката национална банка Василис Рапанос (зад него) влизат на среща при премиера Андонис Самарас. СНИМКА: РОЙТЕРС

Oлга Кефалояни е единствената жена в новото гръцко правителство, предадоха местните медии. Имената на членовете на кабинета бяха оповестени от говорителя Симос Кедикоглу.

Кефалояни, която е родом от Крит, е юрист по образование, специализирала е международни отношения. Тя поема министерството на туризма. Член е на "Нова демокрация".

Повечето членове на кабинета са съпартийци на Кефалояни. Димитрис Аврамопулос, който в "Нова демокрация" е заместник на лидера и премиер Андонис Самарас, става външен министър.

Министерството на отбраната е поверено на Панос Панайотопулос.
Андонис Манитакис, смятан за човек на левицата, поема министерството на административната реформа. Той ще трябва да проведе реформата за оптимизирането на раздутия държавен апарат.

Въпреки че ПАСОК и "Демократичната левица" подкрепят новото правителство, нито един депутат от двете леви партии не е министър. Любопитното е, че новият министър на финансите Василис Рапанос, досегашен шеф на националната банка на Гърция, минава за приближен на социалистите. Преди едно десетилетие е бил финансов съветник в правителството на Костас Симитис.

Сегашното правителство има само 18 министри и 12 заместници, докато предишното имаше общо около 50. Голямото орязване на бройката наблюдателите тълкуват като знак, че кабинетът сериозно се заема с бюджетните икономии. Трите управляващи партии все пак не смятат да съкращават държавни служители. Администрацията ще бъде намалена чрез освобождаване на сътрудниците в пенсионна възраст.

Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу приветства съставянето на новото правителство в Атина. Според него това е ясен знак за решимостта на Гърция да изпълни поетите ангажименти и да остане в еврозоната.

Тези дни в страната се очаква да пристигнат представители на ЕС, МВФ и Европейската централна банка. Тяхната мисия е да оценят какво досега е свършено от Гърция.

Очаква се новият кабинет да помоли международните кредитори за още две години срок, през които да постигне финансовите цели. Подобно отлагане би струвало 20 млрд. евро. Правителството ще поиска и удължаване на срока за помощи при безработица от една на две години.