Кучето на Бате Енчо разбира пантомима

https://www.24chasa.bg/Article/1432999 www.24chasa.bg
Бате Енчо с кучето си Лъки СНИМКА: Ивайло Дончeв

Бате Енчо открай време има усет за животните. Когато приятели го завели да язди кон за първи път, се шегували, че има нещо прабългарско в кръвта. Бил на седлото 4 часа и нямал никаква мускулна треска.

Има силен контакт и с кучетата. Не случайно неговият шпрингер шпаньол е толкова възпитан и изпълнява всякакви команди.

Лъки е кръстоска между едър кокер и голдън ретривър. На Запад ги селекционират и ги използват като ловджийски кучета. Затова и любимецът на Бате Енчо има ципи между пръстите и плува и тича бързо.

Бате Енчо дава знак на Лъки да стои мирно.
Бате Енчо дава знак на Лъки да стои мирно.

Лъки ще навърши девет години през септември и сега е в разцвета на силите си. Игрив е, но е много послушен. "Имам чувството, че е някакъв прероден човек. Като го гледаш в очите, е като студент на изпит - аха, аха да проговори", шегува се Енчо.

Лъки прескача пръчката по команда на стопанина си.
Лъки прескача пръчката по команда на стопанина си.

Той обича да играе с кучето си, откакто било малко кутре. Дори го е научил да изпълнява команди - да дава лапа, да ляга, сяда, гони и прескача пръчка. Нещо повече - Лъки изпълнява не само гласовите команди, а и тези с жестове. "Разбира пантомима и всичко изпълнява", смее се Бате Енчо. Научил го съвсем сам, покрай игрите и без помощ от инструктори.

Любимото място на Лъки е на плажа.
Любимото място на Лъки е на плажа.

Понеже Лъки е кротък, стопаните му го вземат навсякъде със себе си. Най обича да ходи на море, където Бате Енчо му хвърля пластмасова бутилка във водата и той я носи.
Една сутрин миналото лято обаче водещият нямал настроение за игра. "Тогава Лъки взе сам бутилката, плува навътре, остави я и изплува на плажа. Погледна ме и изведнъж нададе див лай и се втурна да я гони, все едно че аз съм му я хвърлил", смее се Бате Енчо.

Кучето на Бате Енчо разбира пантомима

През 2006 г. на кучето му е сложен чип, защото придружил стопанина си на турне из Европа. Обиколили Франция, Италия, Швейцария, Германия.

Най-забавно му било на площад "Сан Марко", защото никога не бил виждал толкова гълъби накуп. "Не можа да си хване нито един, разбира се, те ония са много опитни", смее се Бате Енчо. А когато пътува в България и в хотела е забранено за кучета, Лъки се шири на задната седалка на колата. Най-често спи по гръб с лапички нагоре.
Бате Енчо има силна връзка с кучето си и никога не се е разделял с него за дълго. Освен преди няколко години, когато за около десетина дни Лъки не живял вкъщи, а в с. Габрово, Кърджалийско.

Една сутрин, докато дъщерята на Бате Енчо го разхождала, изведнъж изчезнал. Откраднали го и дните започнали да се нижат. Разлепили обяви навсякъде, но никой не се обаждал. "Даже едно детенце каза: Олеле, някакво куче е починало, има некролози на всички дървета", смее се водещият.

Бате Енчо се свързал с Росица Кирилова, понеже Лъки бил герой в предаването й "За животните с любов". Но дори да били заснели предаване за изчезналия любимец, то щяло да се излъчи чак след две седмици. "Тогава Стефан Гурин, мой приятел, журналист, ми предложи да го публикуваме като жълта новина", спомня си Енчо.
Само час и половина след излизането на вестника семейството получило дългоочакваното позвъняване.

Обадил им се Юмер, който продавал на пазара до дома им и бил купил Лъки от съмнителен тип за 10 лв. После го завел на село при брат си, ловджия от скоро. Когато прочел във вестника за загубеното куче, разпитал по съседните сергии и намерил телефона на Бате Енчо.

Още на другата сутрин Лъки се прибрал у дома. "Като отидох да го взема, само си заби главата в краката ми и нито мърда, нито маха с опашка. Толкова се беше притеснил. Оттогава гледа къде ходи", казва водещият.

Щастливите стопани поканили Юмер и Гюла, неговата съпруга, на гости. Двамата не искали да вземат никакви пари за Лъки и дори когато пристигнали на вечеря в дома на Бате Енчо, донесли 5-6 кг телешко, баклава и други вкуснотии. "Ние искахме да ги почерпим, а то се случи след Курбан Байрям. Много добри хора, приятели сме и до днес. И сега се вълнувам, като го разказвам, беше си едно трагично изживяване", спомня си Енчо. За радост на цялото семейство всички други случки с Лъки са все весели.