Даниела Пенчева: Заби 30 см нож в гърба ми, ако е навън, пак ще напада змейове

https://www.24chasa.bg/Article/1433501 www.24chasa.bg

"Заби 30-сантиметров готварски нож в гърба ми, когато паднах и се обърнах, го видях да се навежда с острието към мен, за да ме довърши. Спаси ме младеж, който чу вика ми за помощ. По-късно разбрах че той е атакувал всеки ден по една жертва в продължение на месец. Ако излезе навън, отново ще започне да напада жени!"

Това разказва за първи път учителката, която бе на косъм от смъртта, след като бе наръгана от 15-годишния ученик Ангел Илиев. Тийнейджърът атакуваше хора, защото ги мислел за извънземна раса змейове.

43-годишната преподавателка Даниела Пенчева, както и десетки столичани от софийския кв. Западен парк са сковани от страх, че след 6 месеци може да пуснат у дома ученикът, арестуван за убийството на бивш боксьор и нападения с нож на няколко жени през юни миналата година.

В началото на 2012 г. Ангел Илиев избягал от ловешката психиатрия, но бил върнат там от полицията 4 дни по-късно. Малко след това била променена мярката му за неотклонение в "подписка", Ангел бил пуснат при родителите си и преместен в държавната психиатрична болница в Ловеч.

Преди седмица пък е влязло в сила съдебно решение ученикът, който е болен от шизофрения, да бъде настанен за 6 месеца в психиатрията в Нови Искър. След този срок Ангел вероятно щял да бъде пуснат у дома, смятат запознати със случая.

"Освободят ли го, той рано или късно пак ще излезе да напада жени, ужасно е, като си помислим, че може да се разхожда свободно наоколо", коментират с ужас майки с деца в квартала. Те играят с малчуганите си на детска площадка, точно зад блока на Ангел Илиев. На същото място преди 12 месеца ученикът, който днес е на 16 г., е нападнал друга столичанка.

Най-сериозно пострадалата от нападенията жена е Даниела Пенчева. Тя бе наръгана в гръб между сърцето и белите дробове, още не може да се възстанови напълно. Преподавателката се съгласи за първи път да разкаже пред медия за ужасното нападение, за да се обърне внимание на тези случаи и да не се стига отново до подобни инциденти.

Учителката по английски продължава да се стряска, щом чуе шум зад гърба си. Ужасът и кошмарът за нея започнали сутринта на 3 юни м.г., когато тръгнала на работа. Същия ден в училището, където преподава имало матура и тя трябвало да е на изпитите.

"Както си вървях спокойно, нито чувам, нито виждам нещо особено, шумно е заради засиления трафик наоколо, когато изведнъж усещам един нечовешки силен удар в гърба си. Дори не почувствах в първия момент самото промушване, просто за части от секундата ударът и болката бяха потресаващи", започва разказа си Даниела. Ударът с нож в гърба бил толкова силен, че слабата учителка се свлякла на земята. Паднала напред, но успяла да се извърти странично и да поеме част от удара с ръцете си.

"Това обръщане изигра може би решаваща роля аз сега да съм жива. Бях на земята, когато той мина пред мен и видях смразяваща гледка. Държи ножа в ръката си, насочен към мен, надвесва се отгоре ми и се кани да забие острието отново, за да ме довърши", потреперва от спомена Даниела.

Тя била парализирана от зверска болка, не можела да помръдне. Единственото, което успяла да направи, било да извика веднъж пронизително. "В този момент всички хора наоколо се обърнаха, явно се е чул писъкът ми. Първата реакция беше на едно момче, което е било вероятно на спирката.

Така и не можах да благодаря на този младеж, за което съжалявам. Той веднага хукна през колите и парапета, за да ме спаси", разказва 43-годишната жена. Ученикът видял, че го гонят, и побягнал. Други двама мъже, които видели Ангел от близък магазин, се опитали да му препречат пътя. Единият свидетел хукнал да гони нападателя, но не успели да го заловят.

Жена от първия етаж на близкия блок също чула вика на учителката, видяла беглеца и жертвата и се обадила на полицията и "Бърза помощ".

"След удара болката беше толкова ужасна, че просто не можех да си поема въздух, камо ли да помръдна. После се оказа, че имало срязани големи кръвоносни съдове. Въобще не можех да си помръдна тялото, рамото, ръката, цялата лява половина беше като парализирана", описва страданията си учителката по английски. Докато лекарите в болницата се борели с вътрешния кръвоизлив на Даниела, за да спасят живота й, 15-годишният Ангел отново излязъл на лов за змейове.

Невзрачен тийнейджър пристъпвал внимателно и се оглеждал на всички посоки в столичния кв. Красна поляна. Отстрани изглеждало леко странно защо с дясната си ръка държи лявата, но никой освен него не знаел, че в ръкава си е скрил голям кухненски нож.

Първоначално полицаите мислели, че жертвите са няколко, но по-късно става ясно, че в продължение на месец ученикът е нападал с нож всеки ден поне по една жена сутрин, а понякога излизал да атакува "митични същества" и следобед.

Около 17 часа на 11 май 2011 г. Ангел видял отново чудовище, което стояло до входа на блок на столичната ул. "Уста Генчо" и странно се поклащало. Тийнейджърът бавно се промъкнал зад гърба му.

"Ти не заслужаваш да живееш", просъскал ученикът и забил нож в гърба на 63-годишния бивш боксьор олимпиец Найден Станчев. Минути по-късно възрастният мъж издъхнал, а болният от шизофрения Ангел вече бил убеден, че е постигнал първата победа във война с цяла извънземна раса.

По-малко от месец по-късно полицията арестува ученика. Експерти от МВР са категорични, че ако не бе задържан, той щеше да се превърне в първото дете, сериен убиец, у нас. Смята се, че психичните проблеми на Ангел са наследени от майка му, която също имала умствено разстройство и се самоубила, когато момченцето й било на 3 г. Ангел живеел с баща си и втората му жена, бил затворен и с проблеми, но не проявявал агресия към други хора. Рязка промяна в състоянието му обаче настъпила месец преди нападенията.

Деветокласникът започнал да вижда жените като змейове, които застрашават хората.

Подготвяйки се за "битката си" с тях, прочел в учебника си по биология, че сърцата на гущерите са на гърба. И понеже за него змейовете са вид гущери, ръгал жертвите си в гърба, за да уцели сърцето им. Това споделил с полицаите Ангел при разпитите след ареста му. Експертите смятат, че се нахвърлил върху боксьора Найден, защото мъжът бил пиян и изглеждал неадекватен.

При другото по-сериозно нападение над жена минути преди да бъде арестуван, 37-годишната му жертва била с 3-годишото си дете на люлката. Жената се завъртяла в последния момент, успяла да го види и започнала да се защитава. Въпреки че не успял да атакува изненадващо, Ангел не се отказал и нарязал с ножа ръцете и лицето на жената.

"Впоследствие разбрах от полицаите, че си имал нещо като ритуал. Всеки нож той го е затварял в някакви стъклени колби с натъпкани парцали. Някои от хладните оръжия е хвърлял в канавки. Интересно е, че при всяко нападение той помни всеки нож къде е пуснат. В дома му имало цял арсенал от различни кухненски ножове", разказва Даниела Пенчева.

След като бил задържан, още при първите разговори с полицаите Ангел се държал неадекватно и обяснявал, че жените за него са змейове и трябва да бъдат унищожавани. След като признал, че е заклал боксьора Найден, ученикът показал шахтата, където хвърлил ножа.

Когато правили следствен експеримент с него да покаже къде е шахтата, той погледнал жената, която била поемно лице, и казал на полицая: "Това е змей, внимавай!".

Докато се водело разследването срещу ученика, пострадалата учителка изкарала дълго време в болница. "Първите седмици направо лазех, толкова е страшно, че на никого не го пожелавам. Бях постоянно на много силни болкоуспокояващи и въпреки това не можех да си намеря място, без да изпитвам болка. Дори нямах сили да се придвижа от едната до другата стая. Като направя няколко крачки, и веднага губя сили, хващам се за стената клякам долу, завива ми се свят и спирам да мога да дишам", припомня си за преживените мъки жената. Въпреки че едва се движи, на Даниела й се налага 90 дни по-късно да се върне отново при учениците си. Причината е, че от НОИ 3 месеца не й изплащат нито лев от болничните, които й се полагат.

Докато тя бавно се възстановява, Ангел е настанен за психиатрична експертиза в ловешката психиатрия. Щом бил освидетелстван, срещу него са прекратени делата за убийството на боксьора и нападенията над другите жени, които са го разпознали, обясниха за "24 часа" от прокуратурата.

Все още не е ясно защо, след като приемал сериозни медикаменти 6 месеца след като е арестуван, ученикът успял да избяга и да се изплъзне от властите. Той се измъкнал от стая на втория етаж в ловешката психиатрия. Промушил се през решетките и ходил пеша повече от два дни, за да стигне до дома си в София. Там 4 дни по-късно го намерили полицаите от СДВР.

Преди няколко седмици е влязло в сила решението на Ловешкия районен съд Ангел да бъде настанен в психиатричната болница в Нови Искър до декември т.г. След този срок обаче е много вероятно той да бъде предаден на родителите си. Полицаи и психиатри обясниха, че за съжаление практиката в последните години показвала, че след известно време извършителите на тежки престъпления с диагноза били пускани у дома.

Именно от това най-много се страхуват жертвите на Ангел, както и жителите в столичния кв. Красна поляна. В квартала почти всеки познава нападната жена, пострадала от момчето.

"Честно казано, към самото момче изпитвам невероятно съжаление, като към болно дете. Според мен държавата трябва да обърне внимание на тези хора и особено на тези, които са агресивни и застрашават живота на другите. Най-важното е да се вземат мерки да се лекуват и да бъдат в специализирани заведения, в противен случай всички ние сме потенциални жертви.", предупреждава пострадалата учителка.