Крит - земя на поети, ракия и виагра

https://www.24chasa.bg/Article/1434147 www.24chasa.bg
Калмари се сушат на пристанището на западния град Ханя. СНИМКА: Пeтя Дикова

Това четиристишие, наречено мантинада, подарява на приятелката ми мъж от село Зониана, разположено високо в планините на гръцкия остров Крит. Измисля го на момента, след като са поканили групата ни на масата, където си пият ракията и замезват със сирене. Всичките са мустакати, каквито са истинските мъже по тези места. И са поети - измислят мантинади и се надпяват помежду си.

Казват, че Зониана е едно от най-бунтовните села в Крит. Там във всяка къща имало пищови. А иначе мъжете са овчари и правят сирена и кашкавали от овче и от козе мляко. И ние се качваме дотам да си купим. Продава ни ги майката на човека, който влязъл в Книгата с рекордите на Гинес миналата година, като направил пита кашкавал 1140 килограма. И тази година ще прави, но по-малка - около 900 килограма.

В съседното село Аноя пък 3 сестри между 80- и 90-годишна възраст плетат покривки на една кука, продават сувенири и черпят туристите с бонбони. Те са братовчедки на най-известния изпълнител на критска музика - Никос Ксилурис, починал много млад от рак. От Аноя има и много революционери, участвали в бунтовете на острова през последните 150 години. На мегдана под огромно дърво отново са се събрали мъжете на селото и обсъждат живота и политиката с неизменните броеници в ръка. Навсякъде около тях има кашпи с цветя, мушкатата са полудели от слънцето и са станали като храсти, розите пълзят нагоре по стените на каменните къщи, а най-невероятната гледка са бугенвилиите, които пълзят като лози по фазадите в розово и лилаво.

Пътят в планината минава между каменисти склонове и хълмчета, покрити с емблематичните за острова маслинови горички. Има ги навсякъде до 700 метра височина. Строени в прави редици, маслините пълзят нагоре по склоновете, засадени на тераси. По други склонове пък се виждат лозя. Тук всеки местен си прави вино и ракия и готви със собствен зехтин. Всъщност едва ли има жител на острова, който да няма маслинови дръвчета. Каквото и да работи, всеки си има по една плантацийка и през зимата, когато няма туристи, бере и обработва реколтата.

Разходка с корабче разкрива прекрасни крайбрежни пещери и изумрудено море.
Разходка с корабче разкрива прекрасни крайбрежни пещери и изумрудено море. СНИМКА: Пeтя Дикова

Крит е земя на контрастите. Там се издигат 3 високи планини, където снегът се задържа и през лятото, както и 100 дълбоки дефилета и хиляди пещери. Когато слезете от планината, попадате в света на морето. Посрещат ви летни вили с пищна растителност, закътани плажове с кристална изумрудена вода и корабчета, които разхождат туристи около близките острови.

Ученици от градчето Арханес показват критски хора, които доста приличат на българските.
Ученици от градчето Арханес показват критски хора, които доста приличат на българските. СНИМКА: Пeтя Дикова

Рибарски ресторанти обграждат кейовете с лодките във всяко градче, можете да опитате критски специалитети или да се разхладите с плодов фреш или студено фрапе.

Островът се слави с история от преди 4000 години, когато се е зародила Минойската цивилизация. Пак там според легендите се е родил и древногръцкият бог на небето Зевс Гръмовержец. Островът има за всекиго по нещо - любители на морето, на планината, археологията, на вкусната и здравословна храна. В планините ще опитате готвени ястия с агнешко и козе месо, пълнени зеленчуци. Едно от най-типичните ястия е пюре от прясно смлени домати, което се сервира със зехтин върху характерните за острова сухари, приготвяни и сега от добрите домакини. Има и специални ферми, в които се отглеждат охлюви за традиционното блюдо охлюви в масло.

Всичко се приготвя със зехтин от острова, който според местните е един от най-добрите в района на Средиземно море. Тук го смятат за прекрасно козметично средство и за естествена виагра. Местните хора имат поговорка: "Вземи малко зехтин и довечера ела при мен."

Крит е най-големият гръцки остров и петият по големина в Средиземно море. Разположен е на стратегически кръстопът, като е отдалечен на 110 км от Европа, на 175 от Азия км и 300 км от Африка. Той е и най-богатият гръцки остров, според мнозина би могъл спокойно да се издържа сам от туризъм и земеделие. Тук туристическият сезон започва още в средата на април, а земеделците вадят по 2 реколти зеленчуци и плодове.

Островът е дълъг 260 км и заради формата си е разделен на 2 климатични зони. В източната част отглеждат банани в парници целогодишно, там е по-сухо и каменисто. В западната планините са по-високи, появяват се борове и всякаква растителност. Според критяните планините спират облаците и там вали по-често. В западната част гледат домати и краставици, портокали и мандарини.

През Крит са минали много нашественици, като всеки от тях е оставил следите си. Венецианците са посадили евкалипти, които попиват влажността. От тях са останали и бойните крепости в градовете. На Крит има 4 големи града, като основният е Ираклион. Архитектурата на венецианците е особено видима в западния град Ханя, смятан за най-красивия на острова. В къщите тук се смесват средиземноморски, арабски и венециански стил. В града се е запазило старото венецианско пристанище и средновековният център. 21-метровият фар, който посреща корабите в укрепеното с крепостна стена пристанище, е една от емблемите на града. На входа на порта е и крепостта Фиркас. През декември 1913 г. там е издигнато държавното знаме на Гърция при присъединяването на Крит към страната.

Близо до Ханя е и прочутият мъжки манастир Аркади. Той е построен в V век като крепост, а после е разрушаван няколко пъти. Историята му е свързана и с България. Също както при клането в Батак, около 900 мъже, жени и деца се укриват в него по време на Критското въстание срещу турците през 1866 г. Преди падането на манастира всички се събират в едно от складовите помещения и се взривяват със запазените боеприпаси. От експлозията загиват и много турци. В това въстание на острова се бие и отрядът на Капитан Петко войвода, който после успява да избяга.

Около град Ретимно пък се намира най-дългата плажна ивица, която е 12 километра. И 4-те големи града са разположени от северната страна на острова. На южния бряг природата е по-девствена. Там ще откриете планински пътеки, дефилета и много подводни пещери покрай брега, които са рай за гмуркачите.

Преди заминаване се отбиваме на гроба на големия син на Крит - писателя Никос Казандзакис. Погребали го на крепостната стена на Ираклион. Заради бунтарските му романи църквата не разрешила да бъде положен в християнско гробище. Това обаче се оказало едно от най-достойните места, където може да почива творец като Казандзакис. От върха на крепостта се вижда целият град, а зад него се синее морето. Над гроба му се издига голям кръст, а на семплата каменна плоча е изсечена фразата: "Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Аз съм свободен."

Скрили бебето Зевс в една от пещерите

В Крит има близо 6000 пещери. Според древногръцките легенди богинята Рея родила Зевс в Диктейската пещера. После го скрила в Идейската, за да го предпази от баща му Кронос, който изяждал всичките си деца. Там Зевс бил отгледан от планинските нимфи.

Идейската пещера е била място за поклонение още от древността, тъй като се свързвала със Зевс. Тъкмо там археолозите са открили много култови предмети. Пещерата е една от най-посещаваните от туристите днес.

Другият археологически бисер, който привлича хилядите посетители, е дворецът Кносос край Ираклион. Дворецът на цар Минос е бил административен и религиозен център на Крит в Минойската епоха преди 4000 години. Според легендите под двореца е бил разположен прочутият Лабиринт, в който е живеел Минотавърът - чудовището получовек-полубик.

Дворецът е разположен на 20 хил. квадратни метра и е бил най-големият в Крит по онова време. В него е имало повече от 1000 помещения - олтари, тронни зали, царски апартаменти и всякакви складове. Смята се, че цар Минос е правил вино още преди 4000 години. Оттогава са запазени отчасти и някои делви, в които е складирано вино и зехтин.

Дворецът е открит при разкопки от английския археолог Артур Еванс, който възстановява и голяма част от основите и стените. Интересна находка е керамичен водопровод, който е снабдявал двореца с чиста вода от близкия хълм. Други тръби пък отвеждали мръсните води от баните, така че дворецът в Кносос може да се похвали и с най-древната система за канализация.