Най-редките цветя

https://www.24chasa.bg/Article/1434186 www.24chasa.bg
Камелия Мидълмист Снимка: Архив

Те са невероятно красиви, но повечето хора в света едва ли някога ще могат да ги видят. Заради неразумната човешка дейност, замърсяването и промените в климата тези растения вече не се срещат в природата или по щастлива случайност са оцелели само единични техни екземпляри. Повечето са отглеждани само в ботанически градини, където изследователи полагат неистови усилия да ги опазят и размножат. Ето кои са цветята, влезли в топ 10 на най-редките видове в днешно време.

1. Камелия Мидълмист (Middlemist camellia)
Това вероятно е най-рядкото цъфтящо растение в света, тъй като от него са известни само 2 екземпляра. Единият се намира в новозеландска градина, а другият - в оранжерия във Великобритания. Първото такова цвете е донесено в Европа от Китай от Джон Мидълмист през 1804 г., затова носи неговото име.

2. Призрачна орхидея (Epipogium aphyllum)
Смяташе се, че е изчезнала още преди 20 г., но наскоро отново бяха открити нейни представители. Естественото й размножаване е почти невъзможно. Няма листа и за да съществува, й е необходим особен вид гъба, която се закрепва за корените й и я храни. Може да вирее под земята с години и да разцъфти само при оптимални условия.

Призначнва орхидея
Снимка: Архив
Призначнва орхидея Снимка: Архив

3. Жълта и пурпурна венерина пантофка (Cypripedium calceolus)
Това е изключително рядка орхидея, която се среща в Европа. Единственият във Великобритания екземпляр от нея е бил открит на игрище за голф и е под контрола на полицията от 1917 г. Едно цветче струва около 5000 долара. Също като призрачната орхидея и тя има нужда от особен вид гъба, за да се храни.

Жълта и пурпурна венерина пантофка
Снимка: Архив
Жълта и пурпурна венерина пантофка Снимка: Архив

4. Кокио (Kokai cookei)
Дървото, растящо на Хавайските острови, е открито през 1860 г. и оттогава са идентифицирани само 3 екземпляра. През 1950 г. го сметнали за изчезнало. 20 г. по-късно е намерено оцеляло дърво, което обаче е унищожено от пожар през 1978 г. От единствения оцелял от него клон са създадени 23 нови дървета. Цъфти в яркочервено.

Кокио
Снимка: Архив
Кокио Снимка: Архив

5. Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus)
Произхожда от Мексико, а цветовете му са тъмночервени или кафяви. В природата цветето отдавна е изчезнало и днес съществува само негов изкуствен клонинг. Цветчетата му имат диаметър от 3-4 см и лятно време излъчват силна миризма на ванилия.

Шоколадов космос
Снимка: Архив
Шоколадов космос Снимка: Архив

6. Папагалски клюн (Lotus berthelotii)
Растението е класирано като много рядко още през 1884 г. Вирее на Канарските острови и се смята, че някога е било опрашвано от вид птица, която вече не се среща на островите. Оттогава се търсят нови начини за размножаване, но безуспешно.

7. Дърво Франклин (Franklinia alatamaha)
Виреело в долината на река Алтамаха в щата Джорджия, но още от XIX век не се среща в дивата природа. Днес е известно единствено благодарение на семейство Бъртрам, запалени градинари, които го отглеждат. Има големи бели цветове, а листата му стават яркочервени, преди да опадат.

8. Гибралтарско плюскавиче (Silene tomentosa)
Растящо единствено по склоновете на Гибралтар, през 1980 г. това цвете е обявено за изчезнало. През 1994 г. алпинист открива едно стръкче. Днес се отглежда само в Гибралтарската ботаническа градина и в Кралската ботаническа градина в Лондон.

9. Трупно цвете (Rafflesia arnoldii)
Освен че е сред най-редките и застрашените, виреещото на о. Суматра цвете е и сред най-големите в света. Цветовете му достигат до 2 м височина. Зависи от вид лиана, която го храни. Носи името си от миризмата на гниеща плът, която излъчва.

10. Изумрудена лоза (Strongylodon macrobotrys)
Среща се в тропическите гори на Филипините. Гроздовете от синьо-зелени цветове могат да достигнат до 3 м. Застрашен от изчезване вид заради замърсяването и изсичането на горите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона