Най-редките цветя

https://www.24chasa.bg/Article/1434186 www.24chasa.bg
Камелия Мидълмист Снимка: Архив

Те са невероятно красиви, но повечето хора в света едва ли някога ще могат да ги видят. Заради неразумната човешка дейност, замърсяването и промените в климата тези растения вече не се срещат в природата или по щастлива случайност са оцелели само единични техни екземпляри. Повечето са отглеждани само в ботанически градини, където изследователи полагат неистови усилия да ги опазят и размножат. Ето кои са цветята, влезли в топ 10 на най-редките видове в днешно време.

1. Камелия Мидълмист (Middlemist camellia)
Това вероятно е най-рядкото цъфтящо растение в света, тъй като от него са известни само 2 екземпляра. Единият се намира в новозеландска градина, а другият - в оранжерия във Великобритания. Първото такова цвете е донесено в Европа от Китай от Джон Мидълмист през 1804 г., затова носи неговото име.

2. Призрачна орхидея (Epipogium aphyllum)
Смяташе се, че е изчезнала още преди 20 г., но наскоро отново бяха открити нейни представители. Естественото й размножаване е почти невъзможно. Няма листа и за да съществува, й е необходим особен вид гъба, която се закрепва за корените й и я храни. Може да вирее под земята с години и да разцъфти само при оптимални условия.

Призначнва орхидея
Снимка: Архив
Призначнва орхидея Снимка: Архив

3. Жълта и пурпурна венерина пантофка (Cypripedium calceolus)
Това е изключително рядка орхидея, която се среща в Европа. Единственият във Великобритания екземпляр от нея е бил открит на игрище за голф и е под контрола на полицията от 1917 г. Едно цветче струва около 5000 долара. Също като призрачната орхидея и тя има нужда от особен вид гъба, за да се храни.

Жълта и пурпурна венерина пантофка
Снимка: Архив
Жълта и пурпурна венерина пантофка Снимка: Архив

4. Кокио (Kokai cookei)
Дървото, растящо на Хавайските острови, е открито през 1860 г. и оттогава са идентифицирани само 3 екземпляра. През 1950 г. го сметнали за изчезнало. 20 г. по-късно е намерено оцеляло дърво, което обаче е унищожено от пожар през 1978 г. От единствения оцелял от него клон са създадени 23 нови дървета. Цъфти в яркочервено.

Кокио
Снимка: Архив
Кокио Снимка: Архив

5. Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus)
Произхожда от Мексико, а цветовете му са тъмночервени или кафяви. В природата цветето отдавна е изчезнало и днес съществува само негов изкуствен клонинг. Цветчетата му имат диаметър от 3-4 см и лятно време излъчват силна миризма на ванилия.

Шоколадов космос
Снимка: Архив
Шоколадов космос Снимка: Архив

6. Папагалски клюн (Lotus berthelotii)
Растението е класирано като много рядко още през 1884 г. Вирее на Канарските острови и се смята, че някога е било опрашвано от вид птица, която вече не се среща на островите. Оттогава се търсят нови начини за размножаване, но безуспешно.

7. Дърво Франклин (Franklinia alatamaha)
Виреело в долината на река Алтамаха в щата Джорджия, но още от XIX век не се среща в дивата природа. Днес е известно единствено благодарение на семейство Бъртрам, запалени градинари, които го отглеждат. Има големи бели цветове, а листата му стават яркочервени, преди да опадат.

8. Гибралтарско плюскавиче (Silene tomentosa)
Растящо единствено по склоновете на Гибралтар, през 1980 г. това цвете е обявено за изчезнало. През 1994 г. алпинист открива едно стръкче. Днес се отглежда само в Гибралтарската ботаническа градина и в Кралската ботаническа градина в Лондон.

9. Трупно цвете (Rafflesia arnoldii)
Освен че е сред най-редките и застрашените, виреещото на о. Суматра цвете е и сред най-големите в света. Цветовете му достигат до 2 м височина. Зависи от вид лиана, която го храни. Носи името си от миризмата на гниеща плът, която излъчва.

10. Изумрудена лоза (Strongylodon macrobotrys)
Среща се в тропическите гори на Филипините. Гроздовете от синьо-зелени цветове могат да достигнат до 3 м. Застрашен от изчезване вид заради замърсяването и изсичането на горите.