Мая Манолова: Орлов мост победи Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/1434926 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

С Мая Манолова, депут от БСП, разговаря Диана Кънчева 

- Г-жо Манолова, защо приехте референдума "за" и "против" АЕЦ "Белене" за лична кауза, та чак събирате подписи. Какво общо има между "Белене" и Кюстендил, откъдето сте избрана за депутат?

- Каузата е много важна, защото е свързана с възможността да се изгради най-мащабният проект у нас, който ще осигури работни места и ще се отрази на конкурентоспособността на икономиката ни заради по-евтината енергия. Но признавам си, изкушена съм и от възможността да се проведе за първи път национален референдум. Каузата ми е свързана и с развитието на гражданското общество. Може би е невъзможна предвид едноличното управление и пълния контрол на властите от едно лице, но в това е предизвикателството.

- Като юрист как си обяснявате, че досега няма нито един референдум у нас? Не трябваше ли да се облекчат правилата за искането му?

- Опитахме се в предишното управление, но и там нямахме пълно мнозинство и предвид разбирането на нашите партньори не успяхме. Събирането на 500 000 подписа е изключително сложно. Ако това се прави и с лични разговори и срещи, е почти невъзможно.

Аз съм привърженик на тези кампании от врата на врата, по този начин се опитвам да организирам предизборната ни агитация в Кюстендил. Признавам си, това може би поражда разнопосочни реакции - когато депутат ти звъни на вратата и те убеждава да подкрепиш неговите кандидати. Но според мен така се прави политика, така се чува и гласът на хората. Понякога дори ме обвиняват, че го правя по този начин, но това е моят модел на агитация. Имала съм случай, когато след цял ден разговори с хора по прашните кюстендилски улици и по блоковете една сутрин ми се обади жена, която съм посетила преди ден. Тогава тя бе категорична, че няма да гласува за нас. Но вечерта обсъдила със съпруга си ситуацията и решили да подкрепят точно нашата листа. Което смятам за важен успех. Не подценявам медиите, но непосредственият разговор е незаменим.

- В два последователни дни президентът наложи две вета. Какво разчетохте в тях - калпави закони, политически пиар на президента или нещо друго?
- Първите вета на президента са изключително важни и затова бяха натоварени и от политици, и от граждани с много очаквания. По тях можем да съдим какви ще саповедението и политиката на новия президент. За съжаление Плевнелиев не издържа този изпит по независимост, а сам се постави в унизителна ситуация, в която не бяха минали и 10 часа от заръката на премиера да наложи вето на закона за съдебната власт и той я изпълни незабавно. При това с доста непретенциозни мотиви. С това каза две неща - че неговата роля, която сам си отрежда в реформата на съдебната система, ще бъде повече от скромна. И второ - че при всяка команда, дадена от премиера, ще се изпъва и ще прави "равнис" и "мирно".

И второто вето отново бе под обществен натиск и с благословията на изпълнителната власт, пак имаше демонстрация от страна на "Дондуков" 1 към "Дондуков" 2. След като изпълнителната власт подчини законодателната и по-специално парламентарното мнозинство, след като практически е на път да яхне и съдебната власт, хубаво би било поне президентската институция да запази някаква независимост и достойнство, за да не отидем в тази крайност всички важни решения да се вземат от един кабинет и един човек.

- Много рядко е налагано вето на цял закон. Какво следва сега в закона за горите?

- Следва пренаписване на закона или театър, който гледаме от няколко дни с контрапротеста, който е с активната подкрепа и съдействие на правителството. Случва се нещо изключително интересно - изпълнителната власт, освен, че подчини всички други власти на себе си, много успешно сега се изявява и като опозиция на себе си. Правителството взема едни решения, предлага едни законопроекти, мнозинството ги гласува, а после правителството и парламентът сами си ги критикуват и отменят. Правят си протести срещу собствените си решения... Тези хора иззеха функциите и на опозицията, и на гражданското общество, те са си самодостатъчни.

- Ами може би опозицията е слаба и не е на мястото си?

- Мисля, че всички, които са следили дебатите по закона за съдебната власт и по закона за горите, са чули, че опозицията беше в челото на атаката, особено по отношение на лобистките текстове. Факт е, че с пиара и с манипулацията на медиите нещата изглеждат преобърнати. В момента имаме две реалности - една, която действително се случва, и друга, която гледаме по телевизиите.

- Ако бяхте на мястото на шефа на правната комисия, как щяхте да решите казуса с кариерните бонуси на магистратите? Има аргументи "за", има "против", но и в двете тези има много логика.

- Аз никога не бих си позволила да вземам еднолично решения. И това е един от проблемите на това мнозинство - че решенията не се изработват след дебат със заинтересованите страни, а се вземат еднолично. Но в този случай съчувствам на Искра, защото наистина парламентарното мнозинство беше поставено в една изключително унизителна ситуация - след като подкрепи законопроект, внесен с благословията на правителството, същото това правителство, като видя обществената реакция, се отрече от своите текстове и от своето мнозинство. И го постави в ситуация буквално 5 дни по-късно да гласува срещу текстовете, които самото то беше изработило.

- Приемате ли решението на Борисов от сряда, че правителството ще гледа само закони, които са приети с протокол за консенсус от всички заинтересовани страни? А преди това текстовете ще стоят 14 дни на сайта на правителството.

- Такова изискване и в момента съществува в Закона за нормативните актове. Крайно време е ГЕРБ да започне да спазва законите и преди да внесат проект, да се заинтересуват от мнението на гражданските и неправителствените организации и съсловията. Но от друга страна, това е и бягство от отговорност, страх да се сблъскаш лице в лице с хора, които ще са недоволни. Понякога се налага властта да взема и непопулярни решения, но за това се иска кураж, за да излезеш и да обясниш защо го правиш. А сега Орлов мост се оказа по-силен от Борисов.

- На конгреса ви избраха за шеф на контролната партийна комисия, известна като Страшния съд. Какви сигнали има вече при вас?

- Оказа се, че навлязох в най-дълбоките партийни води и там има много повече работа и проблеми, отколкото съм си представяла. Дори чисто количествено жалбите, свързани с отчетните конференции, са над 30. Поех ангажимента контролната комисия освен по нарушение на уставни норми да се произнася и по морално-етични, което е сложно. Ще се опитаме да бъдем строги и справедливи, което означава да защитим всеки отделен социалист и организация, но и партията като цяло от некоректно поведение на другари.

- Ще подкрепите ли купуването на гласове да се следи със СРС?

- Скадално е това, което се готвят да направят управляващите - да си затворят очите пред десетките препоръки на международни организации, а да направят промени, които са в техен тяснопартиен интерес. Те досега са заявили две неща - да си назначат постоянно действаща администрация и да разрешат СРС в изборния процес. То е ясно, че Цветанов като шеф на предизборния щаб няма да подслушва себе си, а целият ресурс ще е насочен срещу опозицията. Не че и сега не се прави, но това ще е допълнително средство за служебна победа на изборите от ГЕРБ. За съжаление от това изборите няма да станат по-честни.

  • Кръжоците учат на солидарност, а децата имат нужда от това

    Кръжоците учат на солидарност, а децата имат нужда от това

    Двегодишните зигзаги между онлайн и присъствено обучение без съмнение се отразиха негативно върху социализацията и мотивацията на учениците. Затова е похвален опитът на държавата да наложи националната програма “Заедно в изкуствата и спорта”. Тя ще позволи още от есента поне по два кръжока за изкуства и два спортни отбора във всяко българско
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо