Кредитите на съседите за дом - 36% от БВП, 17% не се обслужват

https://www.24chasa.bg/Article/1435034 www.24chasa.bg

Гръцките ни съседи са потънали в дългове. Жилищните кредити на домакинствата са 36% от БВП на страната към края на първото тримесечие на 2012 г., става ясно от данните на Bank of Greece. Общо всички отпуснати заеми са в размер на 52,7 на сто от брутния продукт на държавата.

По-големият проблем са нарастващите необслужвани заеми. За три месеца т. нар. лоши жилищни заеми в гръцката банкова система са се повишили от 15% (към края на 2011 г.) на 17,2 на сто (към края на първото тримесечие на 2012 г.). Най-сериозно е положението при потребителските кредити. Там всеки трети не се погасява редовно.

Като цяло необслужвани са 18,5% от всички отпуснати банкови заеми.

И това е въпреки ниските лихви. По новоотпуснатите кредити за дом са били в размер на 3,9% от началото на годината. Даже са паднали спрямо края на миналата година, когато са били 4,7 на сто.

Още по-ниски са лихвите по съществуващите жилищни заеми. Те са били 3,8% в края на 2011-а и са паднали до 3,5 на сто през тази година.

Това е около 2 пъти по-малко в сравнение с нивата у нас. Въпреки ниското оскъпяване има спад в отпуснатите жилищни кредити в Гърция, който е около 3,4 на сто.

Строителният сектор обаче показва слаби признаци за съживяване. В първите три месеца на годината броят на разрешителните за строеж се е увеличил с 5,7%. (Подробности в таблицата.) Това е положителен знак особено на фона на спада в предходните 4-5 г. С 1,9 на сто е нараснал и обемът на строителната продукция.

Намаление от 4,4% обаче има в застроената площ.

Това пак е позитивна тенденция, защото темпът на спад се забавя. През 2011 г. е имало почти двойно намаление в издадените разрешителни като квадратни метри.