Божидар Димитров: А аз какво правя с русалката? Само се снимам ли?

https://www.24chasa.bg/Article/1435671 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук

Древен скелет на русалка, който е открит на созополския бряг от професор Божидар Димитров. Такъв колаж се появи във Фейсбук и за изключително кратко време взриви социалната мрежа. След вампирската находка това може да даде нов тласък на изучаването на епохата преди потопа.

Историкът Божидар Димитров каза за "24 часа онлайн", че не е виждал атрактивната снимка, но затова пък подробно разпита какво точно е изобразено.  След краткия ни разказ за внушителния ръст на някогашната жена-риба ексминистърът разочаровано ни попита: "А аз какво правя с русалката? Само съм се снимал до нея ли?"

Русалките са „наши" славянски момичета. Те остават завинаги млади и красиви с разпуснати зелени коси. Стоят си кротко по бреговете на реки и езера. Ако ги нервираш обаче, започват да си късат косите и предизвикват наводнения.

Русалките стават душите на удавени момичета или убити и хвърлени в река. Понякога речният дух водник отвлича местна красавица, за да я превърне в жена с рибя опашка.

Откритите скелети на вампири у нас са факт и се радват на небивал интерес. Този от Созопол взриви чуждата преса, ще се отрази и на туризма ни.

"Радвам се на фантазията и чувството за хумор на създателя на колажа. Днес ме поканиха в един сутрешен блок да участвам в предаване на тема "Разводи на промоция", сега пък ме снимат до скелет на русалка", каза още проф. Димитров.

Проучване на "24 часа онлайн" показва, че мумифицирани останки от човекоподобно същество с опашка на риба се съхранява в английския музей Buxton Museum. Това мимифицирано чудо, т.е. останки на кошмарното същество с рибешка опашка и ръст с размер до 40 см в английския музей привлича вниманието на спецовете. За изследване на т.нар. „бъкстонска русалка" се включват и вземат участие спецове и студенти от два британски университета.

Но... има едно но, а това вече обърква нещата нагоре с краката! Защото сериозните изследвачи на загадките разкриват, че първо трябва да се отговори на въпроса дали тези мумии-русалки са автентични или са отново пак бизнес на някой кадърни и неморални хора, които изкарват добри пари от „сътворяването" в случая с английската русалка?! И отговорът не закъснява. Конкретно за „русалката от „Buxton Mermaid" вече е доказано, че е фалшификат, а нашата русалка си е колаж, дело на журналиста Петър Генчев.