Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

https://www.24chasa.bg/Article/1436000 www.24chasa.bg

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето.

Сюжетът като от български криминален сериал се е случил съвсем реално през пролетта 2009 г. и е довел дори до сигнал до главния прокурор и проверка на ВКП.
В основата на цялата "операция" бил подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров, който отвлякъл и притискал защитения свидетел Светлин Иванов-Близнака, докато бил съветник в ДАНС през 2008 г., а месеци по-късно го принудил да прави незаконни записи на магистрат. Това разказал потърпевшият Светлин-Близнака в свои показания пред съдия.

Петров искал да бъде компрометирано разследването срещу банда сводници във Варна, по което вече бяха осъдени бившият общински съветник Веселин Данов и още 18 души. Целта на екссъветника от ДАНС била да овладее незаконния бизнес с проститутки по цялото Северно Черноморие, където по оценка на експерти годишната печалба надхвърляла 2 млн. лева, научи "24 часа" от разследващи.

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Близнака успял да направи тайно десетки записи на разговори с прокурор
 Стефка Якимова, която е един от тримата наблюдаващи обвинители по мегаделото във Варна. След това по указанията на Петров свидетелят предал записите на ДАНС, разказаха магистрати запознати със случая.

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

От Държавната агенция "Национална сигурност" пък изпратили незаконните СРС директно на главния прокурор, с предложение делото срещу сводниците да бъде прекратено, като едновремнно с това да започне проверка за нарушения срещу наблюдаващия прокурор.

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Проверката не установила нарушения, а 3 години по-късно от 24-ма обвиняеми за сводничество, трафик на хора и пране на пари 19 вече са се признали за виновни, сключили са споразумения с прокуратурата и излежават присъдите си.

За заплахите и натиска, оказвани от Алексей Петров върху защитения свидетел Близнака, се разбра преди дни на делото срещу бандата за поръчкови убийства Килърите в Шумен. Там бяха пуснати записи от специални разузнавателни средства, в които Близнака разказва за бруталния натиск, оказван му от тартора на Октопода.
Цялата афера започнала през 2008 година, когато след разследване, наблюдавано от Върховната касационна прокуратура, бяха арестувани 24-има членове на банда, занимавала се със сводничество, пране на пари и продажба на дрога във Варна и региона. Като тартори на престъпната група тогава бяха посочени общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков.

Дни преди да се стигне до масовите арести край морето, разследващи научили, че Данов се опитвал да завземе бизнеса на Славков, като принуждавал проститутките по клубовете из морската столица да дават оборота на него. Полицаи тогава засекли срещи на Веселин Данов с Алексей Петров, както и негови подчинени служители от ДАНС. На тези разговори тарторът на Октопода обещал на общинския съветеник, че
срещу процент от печалбата ще му пази гърба, сочат оперативни данни. По това време прочулият се с участието си във "ВИП брадър" общинар трябвало да измести конкурента Иван Славков, като го натопи в полицията. Данов обаче не знаел, че от месеци антимафиоти и прокурори разследват цялата престъпна схема на групировката. Така през септември 2008 г. в ареста са прибрани Данов-старши, синът му Христо и още 22-ма участници в бандата. Малко по-късно в полицията се предава и соченият за организатор на престъпната дейност Иван Славков, по това време също общинки съветник. Един от основните защитени свидетели срещу тази група е Светлин Иванов-Близнака. 3 месеца по-късно Близнака бил извикан във ВКП в София, за да даде показания по разследването срещу Веселин Данов, Иван Славков и аверите им.

Когато пристигнал в столицата обаче, Светлин бил пресрещнат от тогавашните служители на ДАНС Алексей Петров, Ангел Тянков и още един агент, които по думите му го отвлекли, като го качили в техен автомобил.

"Набутаха ме насила в "Опел Астра" и ме возиха в него с часове.

Плашеха, че ще ме пребият, ако не променя показанията си", разказал по-късно брутално притисканият свидетел. В следващите месеци при него във Варна отишли няколко пъти други служители на българското ФБР, за да го притискат, пак пратени от Петров.

Докато действащите агенти от ДАНС опитвали да провалят разследването, се получила оперативна информация, че Алексей Петров водел едновременно преговори с обвиняемите Веселин Данов и Иван Славков, като им обещавал, че може да ги измъкне от обвиненията, како се съгласят да работят за него.

На 1 април 2009 г. Близнака бил извикан директно в сградата на ДАНС, при първоначалния разговор там присъствал дори и действащ прокурор, разказва в показанията си Иванов. По неговите думи там Алексей Петров и подчинението му агенти сменили тактиката с натиска и вече директно му наредили да направи незаконни записи на разговорите си с прокурор Стефка Якимова. Спецовете му дали указания с какви точно изрази да провокира обвинителката, за да я подведе да каже нещо, което ще компрометира разследването. Така в началото на април 2009 г. Светлин Иванов, който по това време бил със специален статут на защитен свидетел и ползвал държавна охрана, започнал да звъни всеки ден на прокурор Якимова, за да направи записите, поръчани му незаконно от служителите на ДАНС, разказал по-късно в прокуратурата. Близнака ходил на няколко пъти да се среща лично с Якимова, като тези разговори също записвал.

Около 15 дни след това свидетелят предал записите на десетки разговори, които надхвърляли няколко часа, директно на служителите на ДАНС, разказват запознати.
"Най-абсурдното е, че тези напълно незаконни СРС, направени по указание на Алексей Петров, са били изпратени заедно със сигнал до главния прокурор Борис Велчев", коментират магистрати, запознати с проверката.

В сигнала на ДАНС било написано, че разговорите са получени по скайп и че от тях се разбирало, че варненското дело е манипулирано и трябва да се прекрати. Така на 21 април 2009 г. във Варненската окръжна прокуратура бил изпратен прокурор от ВКП,
който детайлно да провери дали има нарушения по делото срещу 24-мата сводници.
След щателно преглеждане на 94-те тома от събрани доказателства висшият магистрат изготвил становище, че по делотго няма никакви извършени нарушения от прокуратурата. Така магистратите и разследващите полицаи продължили работа по делото и само 2 месеца по-късно Веселин Данов и още 6-има участници признаха за престъпленията, в които са обвинени и сключиха споразумение с прокуратурата.
3 години по-късно вина са признали общо 19 подсъдими, а срещу останалите петима делото продължава да се води в съдебна фаза.

Митко Полицая пак тартор на сводници в София и Варна 

Докато се опитвал да завземе пазара на проститутки по морето, Алексей Петров получавал между 50 000 и 70 000 лева дневно от пазара на плът в София чрез един от най-приближените си хора - Димитър Митров-Митко Полицая, сочат данни на разследващите. Парите били спечелени от оборотите в публични домове и стриптийз барове в центъра на столицата.

 При спецоперация "Октопод" през февруари 2010 г. антимафиоти арестуваха над 130 труженички, които работели за Полицая. Тогава Митров бе обявен за общодържавно издирване, но няколко дни по-късно сам се предаде в полицията.

Въпреки че е подсъдим по едно от делата за т.нар. Октопод се оказа, че Митров е продължил да се занимава с доходоносната си незаконна дейност. Само преди 2 седмици Митко Полицая отново бе закопчан като тартор на банда сводници, които принуждавали момичета да проституират.

Според прокуратурата 37 души са участвали в групата на Полицая. Сутеньорите действали в София, Варна и други места из страната. В барове стриптийзьорки или масажистки били принуждавани да извършват сексуслуги. За жриците били наемани и вили и апартаменти. Момичетата били превозвани единствено чрез фирмата „Омега транс такси".

Четирима от бандата са държали над 15 клуба в столицата за сексуални услуги и 3 стриптийз бара, в които са проституирали над 70 момичета, сред които и непълнолетни ученички. Членовете на групата са принуждавали чрез побой жените да проституират.
Двама от членовете на престъпната група са криминално проявени - единият е регистриран за притежание на наркотици, а другият - за кражба. В претърсените апартаменти на задържаните сводници били открити незаконно притежавани боеприпаси.

Веселин Данов и още 18 осъдени, вземат им 7 млн. лв. 

Бившият общински съветник Веселин Данов и синът му Христо бяха осъдени съответно на 3 и 1 година затвор за организиране и участие в престъпна група, която се занимава с трафик на хора, проституция, пране на пари и продажба на наркотици.

Давамата вече излежаха присъдите си, а към момента продължава делото срещу тях за отнемане на престъпно имущество за 7 млн. лв. От окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че от 24-ма подсъдими по това дело 19 вече са се признали за виновни и са сключили споразумения с прокуратурата.

Като шеф на престъпната структура е обвинен бившият общински съветник от ДПС във Варна Иван Славков. Според данни по делото ръководената от него структура работела повече от 8 години. Сред осъдените сводници бе и бившият полицай Веселин Жеков. Според данни от делото Жеков и Славков са били колеги в полицията в началото на 90-те години на миналия век. След като Славков напуска МВР, той и Данов си поделили пазара на дрога и проституция в морската столица и региона. Жеков пък е бил основният изпълнител на техните поръчки. Оборотите на бандата варирали между 10 000 и 50 хил. лева седмично, смятат още разследващите.