Намериха колата на Георги Енев, май духнал в Родопите

https://www.24chasa.bg/Article/1436484 www.24chasa.bg
Георги Енев на плажа. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Това било записано от охранителна камера, монтирана на бензиностанция в кв. Кючук Париж.

"На записа ясно се вижда, че в автомобила пътува само едно лице", обясни заместник окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Само Енев е бил заснет и от микрокамерите, поставени вътре в инкасовия автомобил. Затова разследващите смятат, че той е действал соло, а не със съучастник.

Записите отхвърлят и версията, че в тупика на ул. "Петрова нива", където охранителят е зарязал инкасовата кола, е бил причакан от друг, който го е принудил да предаде парите и го е отвлякъл.

Полицаи с бронежилетки продължават да наблюдават входовете и изходите на Пловдив заради дръзкия обир.

Тепърва ще бъде направена експертиза на образа от записаните видеоматериали, която да установи все пак дали в опела е пътувал Енев или друго лице.

Една от най-разпространените снимки на Георги Енев във фейсбук.

33-годишният инкасов милионер е бил заснет в семейния си "Опел Кадет" на излизане от Пловдив в посока към село Първенец. Оттам той тръгнал за с. Храбрино, в чието землище е била намерена изоставена колата му.

Опелът е бил абсолютно празен - не са намерени нито пари, нито документи или следи, които да подсказват в каква посока е поел Енев.

Направен е оглед на мястото около автомобила и са търсени следи от друга кола, протектор на гуми или спирачен път, тъй като се допуска, че охранителят се е прехвърлил на друго возило.

Разследващите обаче отказват да съобщят дали са открили някакви улики.
Малко вероятно е Георги да е избягал, след като е зарязал колата си, с откраднатите пари на гръб, коментират разследващи. По техни изчисления сумата от инкасото тежи най-малко 150-160 кг.

Въпреки че Енев е висок и едър мъж, посещавал е редовно фитнеса и се е занимавал с бодибилдинг, не може да издържи дълго в жегите с такъв огромен товар на гърба си.

Ако се укрива в Родопите, все някъде той трябва да спре за храна и вода. Претърсени са всички хижи и туристически домове в района на Храбрино, но следи от Енев не са открити, заяви прокурор Гавраилов.

Властите са категорични, че Георги Енев не е напуснал страната по официален път.

Проверени са всички контролно-пропускателни пунктове, но няма данни пловдивчанинът да е минал през тях.

Затова се работи по две версии. Едната е, че Енев се укрива в страната,
другата - че е бил прекаран през границата от каналджия срещу заплащане. Не е изключено да е минал на гръцка територия през с. Малка Арда, където навремето е имало застава, но сега граничната бразда в гората не се охранява от никого.

Започнала е процедура и за международно издирване на шофьора по Интерпол и Европол,казаха криминалисти.

Полицията е разпитала и втория охранител от инкасовата фирма - 50-годишният Манчо. Той повторил вече известните факти от историята около инцидента. "Даде ми 20 лева и каза: Купи ми кафе и дюнер, а аз през това време ще обърна колата."

Като направил покупките, Манчо изумен видял, че инкасовата кола я няма.
А следващата дестинация бил хипермаркет на ул. "Димитър Талев", където двамата трябвало да заредят банкомат.

Веднага след случилото се Манчо телефонирал в охранителната фирма. Разследващите са категорични, че той няма никакво отношение към престъплението.

В инкасовата кола е имало събрани над 1,64 млн. лв. Георги Енев е успял да пренатовари около 1,6 млн., а в буса останали 17 000 евро.

Не е ясно дали ги е изпуснал, или от бързане не ги е видял и ги е пропуснал, казаха от прокуратурата.

По правило в автомобила на охранителната фирма е трябвало да пътуват трима души - двама да претоварват парите, а третият да стои зад волана с включен двигател.

"Тези коли не могат да бъдат спирани дори от полицията. В случай на проверка автомобилът трябва да бъде отведен в полицейско управление", заяви пред bTV вчера директорът на "Охранителна полиция" комисар Милчо Енев.

Масовата практика обаче била това да се нарушава. "Инкасовите охранители се държат като малки деца, все едно всичко е една игра, един майтап", каза пред "24 часа" висш банков служител в Пловдив, пожелал анонимност.

От охранителната фирма "Г4С Секюър Сълушънс България" ЕАД вчера само заявиха, че оказват пълно съдействие, като предоставят на властите цялата налична информация по случая.

"Поради това, че се води разследване, не можем да правим по-нататъшни коментари. Разчитаме разследващите органи да разрешат случая възможно най-скоро", каза Методи Налбантов от инкасовото дружество.

По думите на комисаря Милчо Енев е работил в "Г4С Секюър Сълушънс България" срещу 500 лева. От прокуратурата обаче казаха, че е имал заеми, по които внасял 600 лв. месечно.

Той изтеглил един кредит за 70 000 лв. и още един за 40 000 лв.
Втората сума била взета с намерението да развият фирма заедно със съпругата си Елена. Най-напред се хванали с мебелен бизнес, но бързо потънали.

После отворили магазинче за алкохол, цигари и захарни изделия в кв. Кършияка. Там обаче също не потръгнало.

Преди това, през 2006 г. Георги бил уволнен от армията при големите съкращения в корпус "Оперативни сили". Дотогава работел като шофьор на висш военен, 2 месеца прекарал и в Афганистан по време на ротацията на нашите части.

След съкращенията и двата неуспешни опита за частен бизнес Енев се хванал във фирма за алуминиева и ПВЦ дограма. В началото на годината постъпил на работа в "Г4С Секюър Сълушънс България".

От известно време насам той бил разделен със съпругата си Елена. Междувременно Георги взимал дъщеря си Делфина всяка събота и неделя и се грижел за нея, но се залюбил с млада жена. Двамата непрекъснато обикаляли барове, дискотеки и ресторанти, пътували и по курорти.

"Пред нея е демонстрирал големи финансови възможности, които всъщност е нямал", обясниха разследващи.

Те стигнали до този извод след разпитите на момичето, което също е извън всякакви подозрения.

Харчовете около новата му връзка вкарали Енев в още по-големи разходи и вероятно това го е накарало да посегне на инкасото в петък. Вноските по заемите му обаче ще се плащат от съпругата му, с която преди изчезването му планирали развод.

Георги Енев е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. За това престъпление по закон се предвиждат от 10 до 20 години затвор, каза зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.