Кенеди гинат заради проклятие на нашенка

https://www.24chasa.bg/Article/143733 www.24chasa.bg
Баба Станка в дома си в Чомаковци СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Cумрак. Голямо легло, на което лежи мъртва старица. Между ръцете й гори свещ. Току-що докторът е констатирал смъртта й и в съседната стая обяснява на опечалените роднини, че за 99-годишната баба това е втори инсулт и Господ вече си я прибрал.

Лекарят сяда да пише смъртния акт и като приключва, влиза при починалата. И - о, небеса! Тя е станала и точно си гаси свещичката с наплюнчени пръсти.

Какво ме гледаш бе, докторе, аз имам още работа да върша, трябва да ходя на почивка на Велинград, сериозно обяснява "покойницата" и отива да си мие ръцете.

Баба Станка тази година ще навърши 100 години на 16 ноември. Тя е легендарната ясновидка от село Чомаковци, близка приятелка на Ванга, лечителка и не на последно място - баба на единствения осъден и излежал политик Цветелин Кънчев. По-точно на Кънчев и на съпругата му Таня, защото Кънчев е първи братовчед с бащата на жена си.

Баба Станка е родена в село Оджаци до Нови Сад, Югославия, през 1909 г. Катунът им идва от Индия, Испания, Ирландия, Англия, Германия, Австрия, Сърбия и най-после стига България.

Ясновидската й дарба е наследствена и е прехвърлена от майка й. Така е от столетия - по женска линия се предават способностите, а приемничките се обучават от малки.

Бягството им от Ирландия е свързано с много интересна история, която променя света.

Прадядото на Джон Кенеди - Патрик, преди два века е изнасилил сестрата на прабабата на Станка. След гаврата с нея младото и красиво момиче не издържа на позора и се обесва. За циганките девствеността е въпрос на чест. Катунът се вдига на бунт, но ирландците са били единни, и циганите остават безсилни пред техния гняв. Затова ромите тръгват да се изселват.

В този момент прабабата на Станка - Стания, проклина рода Кенеди и клетвата й ги настига и до днес. А тя е носител на магическото начало и клетвите й хващат.

Както знаем, Джон Кенеди бе застрелян като президент, брат му Робърт също умря от куршум, Джон Кенеди-младши загина в самолетна катастрофа. Третото дете на Джаки и на Джон - Патрик, умира като бебе. Нещастията продължават и в наши дни - най-малкият брат на Джон - Тед Кенеди, на 20 май 2008 г. научава тежката диагноза - тумор в мозъка, и в момента е на легло.

Разказвам това сега, защото е крайно време тези хора, Кенеди, да разберат откъде идват техните нещастия, казва любимият внук на баба Станка Цветелин Кънчев. След 5-годишно увещаване от вестника да сподели родовата тайна, той най-после е получил разрешението на пророчицата.

Докато не се свали товарът (проклятието), клетвата ще достига Кенеди. Това означава, че трябва да поискат прошка от наследниците на тези, които са ги проклели - т.е. наследник на рода Кенеди да поиска прошка от наследниците на прабаба Стания.

Баба Станка е кардарашка, наследничка на род на хараня, които са циганските пророци. Кръстена е на прабаба си Стания и е обучавана от нея на ясновидство. Стания е била приета много добре в двора на император Франц Йозеф и често навестявала семейството им.

Сегашната й наследничка обяснява всичко като енергия. Казва, че звездите всеки ден стоят по различен начин и който знае думата, може да насочва тяхната сила. Вижда ги като огромен източник на енергия, който се управлява от нещо като мегакомпютър, и като знаеш паролата, в подходящия момент отключваш файла и го насочваш.

Много пъти е казвала, че една грешна дума да бъде изречена, и тя може да е фатална, особено при т.нар. проклятия. Ние му казваме товар, а прокълнатият е натоварен човек, пояснява Кънчев. Баба Станка смята, че почти всеки човек може да е ясновидец, стига да си напъне мозъка. За нея животът на човек е един квадрат и тя го разделя на две. По чертата е пътят на човека и отсам слага от едната страна доброто, а от другата - лошото. Оправданията с кармата и съдбата смята за израз на човешкото безсилие.

Баба Станка е много добра приятелка на Ванга. Но казва, че Ванга познава, но не може да променя съдбата.

С Ванга се познават от млади. Станка е била на 30-ина години, когато катунът е обикалял Сърбия, Македония, Гърция, а Ванга е родена в Македония и там са се срещали. Разговорите им били много забавни. Особено по телефона. Звъни Ванга и казва: Що праиш, ма, вещице?

Баба Станка винаги е признавала, че Ванга е голяма ясновидка. И много точно знае как да използва енергията на непрехвърлените в оня свят духове - тези, които не са опети от поп или ходжа. Те остават в други измерения и който има сетива, си общува с тях.

Баба Станка е помогнала на много семейства да заченат - и чрез енергията си, и чрез специални корени. Запазена нейна марка обаче е лунното биле. Много научни мозъци нямат обяснение за него въпреки опитите да го изследват. То започва да расте през лятото на върха на пълнолунието от 12-ия час и до 4 сутринта стига точно 15 см. Тогава трябва да бъде изрязано по много специален начин и се изрича точно определено заклинание. Това се прави само през юни, юли и август. При появата на първия слънчев лъч билето се разпада и става на пепел. Заклинанието знае само баба Станка и наследничката й, която вече почти е обучила. Казва, че това биле не е от тази земя, а е страхотен енергиен източник.

От него прави отвари. Тя сама обикаля гората нощем, за да го събира, без никакъв страх.Родата предлагала да я придружават в тъмното, но тя упорствала да не се притесняват за нея, че не е сама и има кой да я пази.

Обикновените хора нито знаят къде да го търсят, нито какво да кажат при отрязването му, за да добие магическа сила.

Преди 1989 г. официално й било забранено да се занимава с ясновидство. Тя обаче помагала на циганите. Въпреки всичко първи секретари и държавници тайно са чакали пред дома й в Чомаковци с надежда да ги приеме. Тя не връщала никого, а и пари не вземала. Затова и властта не се заяждала с нея.

Гледа на смъртта като на философия, нарича я куртулисване, ново начало. За баба Станка задгробният живот е факт - умира само тялото, а духът живее.

Миналата година баба Станка получава 3 инсулта. След като изкарва акъла на доктора с възкръсението си, горкият човек не спира да пие и до днес.

И казал, че е готов да си скъса дипломата, тъй като няма обяснение как човек може да живее 20 минути със спряло сърце. Няколко месеца по-късно прави трети инсулт. След като 48 часа не помръднала от леглото и дори не дишала, близките й очаквали да се е случило най-лошото. Внучките налягали около постелята на баба си да бдят над нея в сетните й часове. На зазоряване обаче сънят ги надвива и заспиват. Събуждат се и - пак чудо! - баба Станка я няма в леглото.

Ужас и паника - всички хукват да я търсят из къщата и при съседите, звънят на роднини. След малко тя се появява с две картонени кутийки с кафета, които купила от фургон в центъра на Чомаковци.

Видях, че сте позаспали малко, та ви нося кафета, с тая електронна машина, дето сте ми я купили, не мога да се оправя, рекла бабата на онемелите си наследници.

Тя много обича да ходи на почивка с Кънчев във Велинград и на двамата им е много забавно през тази седмица, в която са заедно. Кънчев е осиновен от циганско семейство и връзката с баба Станка е по линия на неговата осиновителка.

Тя е знаела деня и часа на раждането му, знаела е и орисията, че циганското племе може да обедини само човек, който не е от тях. От 14-годишна пуши качак. Ако някой иска да я спечели, достатъчно е да й подари кутия "Слънце" от старите. Близките й се шегуват, че "Булгартабак" тръгнал надолу, когато спрели да произвеждат любимите на баба Станка цигари "Слънце".

Пийва си обаче мента - това било и на Ванга любимото питие, и двете често се черпели при гостуванията си. Изведнъж й хрумвало, че трябва да се види с Ванга, викала внука с колата и отпрашвали за Петрич. Понякога се затваряли по цяла нощ двете да си приказват.

По неин съвет Кънчев дарява милион и половина за църквата в Рупите през 1993 г. и благодарение на това строежът е реализиран.

Макар и на 100 години, абсолютно е с акъла си и пипето й сече катона абитуриентка. Обича много зелении - коприва, киселец, лобода.

Всички харанята от рода й са столетници, но баба Станка казва, че ще си тръгне, когато сама реши. Но вече е спокойна, че знанията й почти са предадени.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина