Станишев: От ГЕРБ доведоха до масово обедняване, 400 000 са без работа

https://www.24chasa.bg/Article/1437625 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Недопустимо е работникът да бъде глобяван за това, че работодателят не е оформил по законоустановения начин трудовия договор. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП по повод решението на Конституционния съд от миналата седмица за промените в Кодекса на труда. Конституционният съд потвърди позицията на социалистите, че работещите не трябва да бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор

Според Станишев това е сериозна победа на БСП, защото пряко засяга интересите на всички работещи в България.

С искането до Конституционния съд за произнасяне и с решението на Конституционния съд по инициатива на парламентарната група са били защитени интересите на работещите в България. „Работниците са слабата страна в трудовите правоотношения и е цинично, след като ГЕРБ доведоха със своята политика до масово обедняване и допуснаха невиждан ръст на сивата икономика, според проучванията и анализите, и на безработицата. Сега опитват да стоварят тези проблеми върху обикновените хора. Заради тяхната некомпетентност и нехайно управление, 400 000 българи са без работа. Промените в Кодекса на труда бяха безобразни и цинични и се радваме, че Конституционният съд сподели нашите аргументи и отхвърли това решение", каза Сергей Станишев.

По искане на БСП Конституционният съд обяви за противоконституционен и друг текст, свързан с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той гласеше чрез своята промяна, наложена от мнозинството, че представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество трябва да имат организации с минимум 100 000 наети работници или служители.

„В условия на безработица, бяха завишени критериите. Идеята беше да бъдат изхвърлени от Националния съвет за тристранно сътрудничество редица работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Съюз за стопанска инициатива и Съюз „Възраждане" и др. Това беше пореден удар върху малкия и среден бизнес, който е представляван най-вече от тези три организации", каза Станишев.

Михаил Миков допълни, че Конституционният съд по категоричен начин е отрязал поредния опит на правителството за връщане на България в Дикенсовия капитализъм. Решението на Конституционния съд за промените в Кодекса на труда бие камбаната, че политиката „Дянков", на нормативния Дарвинизъм - има някакви граници и границата е Конституцията.