Идеален дом Авто мото Досиетата от Панама

Страшни маски гонят злото

https://www.24chasa.bg/Article/1437862 Страшни маски гонят злото Страшни маски гонят злото www.24chasa.bg
Маските на сурвакарите в Пернишко достигат до 3-4 метра. СНИМКА: Светлана Стоименова

Сурвакари със зловещи маски гонят злото в Пернишко всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари. Тогава местните посрещат Новата година по стар стил. Традицията е най-силно застъпена по селата, а хората с месеци се готвят за празника. Обичаят се изпълнява за здраве и плодородие.

Тази година празникът Сурва в Пернишко кандидатства за включване в националната програма "Живи човешки съкровища - България 2012".

"Това е най-масово изпълняваният обичай в Средна и Западна България. Сурва е един от най-живите народни празници на Балканите. Носителите на тази традиция само в Пернишко са над 3000. Затова решихме да кандидатстваме с него", обясни етнологът Цветана Манова, която е и един от членовете на комисията, предложила Сурва за "Живо човешко съкровище" под егидата на ЮНЕСКО.

Сурвакарите слагат на главите си ликове, които са високи по няколко метра и са облепени с пера и глави на птици, или пък маски от кожи и рога. Костюмите им са от текстил или от овчи кожи. Около талиите си пък връзват хлопки и чанове, които тежат до 40-50 кг.

"Подготовката започва поне година преди Сурва, защото изработката на маските отнема доста време. Нашите например достигат височина от 3-4 м. В семейството ни е традиция да се маскираме. Дори децата обличат костюми на празника", обяснява сурвакар от пернишкото село Ярджиловци.

За да са по-страховити ликовете, хората поставят и глави на дребни животни. Те минават през цялото село, водени от бюлюкбашия.

Сурвакарите танцуват в специфична стъпка, за да дрънчат по определен начин звънците, и правят наричания за здраве и добро. Обикновено маскираните носят запалени факли, а на края на ритуала танцуват около клада.

"Персонажите са поп, булка, младоженец, мечка, мечкар, цигани и маскирани. Обикновено се изпълнява обичаят "Сватба", който е част от цялата традиция. Посещението на сурвакар в къщата би могло да означава, че иска да предложи брак на момата", твърди Манова.

Традицията в региона е толкова силна, че заради празника Сурва в Перник всяка година се прави международен фестивал, на който се събират маскирани от цялата страна и чужбина. Участниците са от повечето европейски държави, от Япония, Китай и Индия.

p>Фестивалът се провежда в края на януари. Миналата година участниците надминаха 6000 души, а хората, дошли да ги гледат, бяха повече от 100 000. Така Перник се превръща в маскарадна столица на Европа. Градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове и на фиестата в Перник винаги присъства президентът на организацията Хенри ван дер Кроон.

Маскираните дефилират в продължение на три дни по централния градски площад. Най-атрактивни за публиката са най-малките участници. Страшни маски си поставят и деца, които едва са прехвърлили годинка. Групите представят различни обичаи, които се оценяват от жури.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

13 пияни шофьори заловени в почивните дни

13 пияни шофьори хвана полицията при засилените проверки в почивните дни в Пиринско. Рекордьор е 48-годишният С. Н. от петричкото с. Марино поле. Той седнал зад волана на "Пежо" с 2,

Две църкви обрани в Банско по Великден

Два храма са били обрани в Банско по време на Великденските празници, съобщиха от полицията.  На 1 май около 8,10 часа в РУ-Банско е получен сигнал за това, че за времето от 2,30 часа до 8 часа,

Кметът на Рила: Бебето се роди с порок на сърцето, семейството е в шок от смъртта му

"Малкото момченце се роди с порок на сърцето. Може би причината за смъртта е вроденото му заболяване", коментира голямата трагедия, сполетяла семейство от Рила кметът на общината Георги Кабзималски,

Бившият футболен съдия Момчил Врайков без адвокат в съда, дадоха му 3 дни срок да си намери

Бившият футболен съдия Момчил Врайков се яви днес без защитник в Окръжния съд в Пловдив, където срещу него бе насрочен процес за притежание на скиминг устройства за банкомати.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Семейство от великотърновско село живее на ръба на оцеляването

Семейство от великотърновското село Джулюница посрещна празниците само благодарение на милостивите хора. И тази година семейството на Катерина и Неделчо Русинови посрещат Великден в порутена къща във

Бебе почина на път за болницата в Благоевград

Бебе на 2 месеца от град Рила почина на път за болницата в Благоевград. Когато линейката пристигнала в дома на семейстовото, бебенцето вече било в критично състояние, съобщава struma.bg.

2000 пенсионери от Австрия ще почиват в Слънчев бряг, първите пристигат днес

7 групи австрийски пенсионери ще бъдат на едноседмична почивка в Слънчев бряг, първата смяна пристига днес, последната ще е в средата на юни. Те ще бъдат настанени в хотел "Иберо стар Съни бийч" като

Ексъветник дължи 20 150 лв. за пазара в "Столипиново"

Бившият общински съветник Яшар Асан е натрупал 20 150 лева към градската хазна от неплатени концесионни вноски за пазара в "Столипиново". "Предложил е погасителен план на вноски и вече е издължил 10

Новият олимпийски басейн в Пловдив - бъкан с електроника

С обезмъгляваща инсталация, филтрации за пречистване на водата и много електроника ще бъде оборудван новият олимпийски басейн в Пловдив. Това разкри проектантът му арх.