Страшни маски гонят злото

Маските на сурвакарите в Пернишко достигат до 3-4 метра. СНИМКА: Светлана Стоименова

Сурвакари със зловещи маски гонят злото в Пернишко всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари. Тогава местните посрещат Новата година по стар стил. Традицията е най-силно застъпена по селата, а хората с месеци се готвят за празника. Обичаят се изпълнява за здраве и плодородие.

Тази година празникът Сурва в Пернишко кандидатства за включване в националната програма "Живи човешки съкровища - България 2012".

"Това е най-масово изпълняваният обичай в Средна и Западна България. Сурва е един от най-живите народни празници на Балканите. Носителите на тази традиция само в Пернишко са над 3000. Затова решихме да кандидатстваме с него", обясни етнологът Цветана Манова, която е и един от членовете на комисията, предложила Сурва за "Живо човешко съкровище" под егидата на ЮНЕСКО.

Сурвакарите слагат на главите си ликове, които са високи по няколко метра и са облепени с пера и глави на птици, или пък маски от кожи и рога. Костюмите им са от текстил или от овчи кожи. Около талиите си пък връзват хлопки и чанове, които тежат до 40-50 кг.

"Подготовката започва поне година преди Сурва, защото изработката на маските отнема доста време. Нашите например достигат височина от 3-4 м. В семейството ни е традиция да се маскираме. Дори децата обличат костюми на празника", обяснява сурвакар от пернишкото село Ярджиловци.

За да са по-страховити ликовете, хората поставят и глави на дребни животни. Те минават през цялото село, водени от бюлюкбашия.

Сурвакарите танцуват в специфична стъпка, за да дрънчат по определен начин звънците, и правят наричания за здраве и добро. Обикновено маскираните носят запалени факли, а на края на ритуала танцуват около клада.

"Персонажите са поп, булка, младоженец, мечка, мечкар, цигани и маскирани. Обикновено се изпълнява обичаят "Сватба", който е част от цялата традиция. Посещението на сурвакар в къщата би могло да означава, че иска да предложи брак на момата", твърди Манова.

Традицията в региона е толкова силна, че заради празника Сурва в Перник всяка година се прави международен фестивал, на който се събират маскирани от цялата страна и чужбина. Участниците са от повечето европейски държави, от Япония, Китай и Индия.

Фестивалът се провежда в края на януари. Миналата година участниците надминаха 6000 души, а хората, дошли да ги гледат, бяха повече от 100 000. Така Перник се превръща в маскарадна столица на Европа. Градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове и на фиестата в Перник винаги присъства президентът на организацията Хенри ван дер Кроон.

Маскираните дефилират в продължение на три дни по централния градски площад. Най-атрактивни за публиката са най-малките участници. Страшни маски си поставят и деца, които едва са прехвърлили годинка. Групите представят различни обичаи, които се оценяват от жури.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Работник почина в двора на фирма в Благоевград

Работник почина в двора на фирма за ремонт на кранове днес преди обед в Старо Струмско. Изведнъж на младия мъж му прилошало и той се свлякал безжизнен на земята.

Арестуваха опасен престъпник, действал по морето, в София и Плевен

28-годишният Петко Иванов е извършителят на дръзкия грабеж на 9 януари, при който пострада млада бургазлийка, научи "24 часа". Иванов е с дебело досие,

Раздадоха рибен курбан в район "Тракия" в Пловдив

300 порции рибен курбан бяха раздадени на празника на св. Харалампий Чудотворец и на света мъченица Валентина пред храм "Свето Преображение Господне" в кв. "Тракия" в Пловдив.

Бойко Борецов в съда: Не знаех, че братовчед ми има пистолет, бях подведен

Посочените обвинения срещу мен не са верни, не знаех, че Христо има пистолет, много съжалявам, бях подведен, не исках да го направя. Това каза току-що в съда 20-годишният Бойко Борецов,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Оставиха зад решетките Мартин Душев, обвинен за бияч на помориеца Стоян Тончев

Бургаският окръжен съд отказа да промени мярката за неотклонение на Мартин Душев и го остави в ареста. 30-годишният Душев е привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда по

Очевидец на екзекуцията на Иван "Костов" е анонимният свидетел срещу арестувания за побой Мартин Душев

Недялко Гетов, един от двамата очевидци на показната експекуция на наркодилъра Иван Попов - Костов е анонимният свидетел, посочил Мартин Душев като бияч на 31-годишния Стоян Тончев от Поморие.

Пиян мъж с брадва гони и заплашва със смърт пловдивчани

Подивял мъж, който бил във видимо нетрезво състояние, е подгонил млад пловдивчанин, който е разхождал кучето си, сигнализира ни потърпевшият, информира Trafficnews.

Осъдиха бивш кмет да плати 36 000 лева на община Куклен

Бившият кмет на Куклен Димитър Сотиров бе осъден на 6 месеца пробация. Наказанието включва задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител в продължение на половин година.

Две баби изгоряха с 3200 лева в схемата с климатиците

Общо 3200 лева са загубили две пенсионерки от Пловдив, след като станали жертва на новата схема на телефонните измамници - за климатици. Във вторник около 10 ч.