ГЕРБ си гласи служебна победа на вота

https://www.24chasa.bg/Article/1438091 www.24chasa.bg
Един от заложените в новия изборен кодекс проблеми бе хаосът с предаването на протоколите от изборите.

Служебна победа и управление на страната планира да си обезпечи ГЕРБ чрез законови промени в 6 без 5. Това научи "24 часа" от три независими един от друг източници в политическите среди.

Идеята била за следващите парламентарни избори да се възприеме в някаква степен гръцкия модел на преброяване, при който първата по резултат партия получава автоматично 50 депутати бонус за сметка на непреминалите бариерата участници във вота.

Нашите управляващи обаче замислят още по-хард вариант. При него победителят получава толкова мандата допълнително, че да му стигнат за самостоятелно съставяне на кабинет - тоест разликата до 121. Единственото условие е той да води втория с над 5%.

Искра Фидосова
Искра Фидосова

Така например, ако на изборите през 2013 година ГЕРБ получи 25% от гласовете (близо 90 депутати при средна избирателна активност), а БСП вземе 19%, бонусът за хората на Бойко Борисов ще бъде от над 30 избраници и гарантирано самостоятелно управление.
Новият модел трябвало да се запише като поправка в Изборния кодекс. ГЕРБ и подкрепящите го независими депутати имат достатъчно гласове да я прокарат в парламента. Намерението било обаче това да стане в последния възможен момент, за да няма време за обществена и политическа реакция.

Мая Манолова
Мая Манолова

Противник на това предложение бил президентът Росен Плевнелиев и от средите на ГЕРБ в момента усилено го убеждавали да го подкрепи. Основният аргумент бил, че така ще се гарантира политическа стабилност. Дори имало идея самият държавен глава като надпартийна личност да лансира идеята за радикалната промяна.

Никой от ГЕРБ вчера не потвърди официално планират ли наистина управляващите чрез законодателни пируети да си гарантират победа на вота и нов мандат. От мнозинството обаче вече анонсираха някои други свои идеи за промени в Изборния кодекс. Сред сигурните в тях са следните:

- Към постоянно действащия ЦИК ще се създаде постоянно действаща администрация. Това беше предложение на Искра Фидосова още преди 2 години, но по настояване на опозицията не влезе в Изборния кодекс. Обвиненията бяха, че сегашната власт ще си назначи свои хора, с които да манипулира вота. Сега ЦИК се избира с петгодишен мандат, без собствена администрация и бюджет.

- Според Фидосова, за да има ефективна борба срещу купуването на гласове, трябва
да се използват СРС-та. В най-скоро време ще бъдат предложени поправки в НК и в НПК. Целта е да се разреши използването на СРС при разследване на купуване на гласове. В текста обаче ще бъде записано, че СРС ще се ползват само по искане на прокуратурата.

- Медиите да публикуват в сайтовете си договорите с всички участници в изборите, независимо дали са партии, коалиции или комитет. "Така всеки един, който желае да види какви са параметрите по този договор за медийно обслужване, може да се запознае с тях и да проследи дали се изпълняват. А имаше съмнения и за допълнителни непублични договорки", поясни Фидосова. Досега медиите трябваше да оповестяват публично само тарифите си.

- Декларация за произход на средствата ще се изисква за дарения към партии, по-големи от една минимална работна заплата. До момента декларация за произход се изискваше за дарения, по-високи от 1000 лева.

- Три дни преди вота на сайта на общината ще се публикува списъкът за лицата, които не могат да гласуват, или популярен като забранителния списък.

Неправителствени организации също се обявиха за поправки - изчистване на мъртвите души от списъците, промяна на режима за регистрация при партийни и непартийни кандидати, тъй като сега за непартийните се изискват повече подписи, за промяна на мандатните райони, кметовете на села до 150 души, както и районните да се избират пряко, да се премахне гласуването само със знака Х, да се предвидят процедури за обжалване на решения на ЦИК, както и електронен регистър на жалбите, за да се проследява придвижването им.

Всичко това е заложено и в препоръките на ОССЕ за изборите у нас.

Мая Манолова от БСП пък иска да гласуваме с машина, подобна на касовия апарат. (Как гледа на идеята шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова - виж интервюто.)

Дали машинното гласуване ще влезе в поправките в Изборния кодекс, е въпрос на дискусия, която започва от днес. При президента стартира първата от поредицата обсъждания за ремонта на изборните норми. ОССЕ също направи своите препоръки преди месеци и управляващите обещаха да се съобразят с тях. Миналата седмица и ДПС изпусна духа от бутилката с предложението си за предизборна агитация на турски. Мнозинството обаче бе категорично против и припомни, че вече са го заявили в писмото си до ОССЕ.

Чакат се още идеите на сините и "Атака".

 

Искpа Фидосова:

Ако въведем активната регистрация, ще откажем хората да гласуват

- Госпожо Фидосова, как гледате на идеята на Мая Манолова да гласуваме машинно, за да се избегне субективният фактор?

- Не знам точно какво предлага, но това ми прилича на някаква разновидност на електронно гласуване. Прилича ми малко и на идеята на Синята коалиция за машинно гласуване, дори имаше такова експериментално гласуване преди години в Студентски град. То нищо не донесе на практика. Такъв тип експериментални гласувания имаше в няколко страни и те го спряха. Последното беше в Германия и техният КС го обяви за противоконституционно. Проблемът идва от това, че не може да се установи по никакъв начин дали това, което специалистите ще отчетат от машината, отговаря на гласуването. Затова почти никъде не се използва.

Сега ние отново ще предложим електронното гласуване. Това, че преди не го въведохме, не значи, че сме се отказали.

- Какво ще правите със забранителните списъци?

- Няма забранителни списъци. Това са списъци на лица, които не могат да бъдат дописвани в изборния ден - лицата, които са поставени под запрещение, които изтърпяват наказание лишаване от свобода, които не отговарят на изискването за уседналост на изборния закон.

С промяната, която направихме в изборния закон, всеки гражданин може 40 дни преди изборите да си провери къде е неговата секция и дали фигурира в списъците. И ако го няма там, може да подаде заявление, за да може, ако има грешка, да бъде коригирана. Заявихме, че това, което можем да направим, е 3 дни преди изборния ден (защото няма как да е по-дълъг срокът заради проверката на ГРАО) списъците на лицата, които не могат да бъдат дописвани, да бъдат публикувани на сайта на общината.

Преди Изборния кодекс списъците само се разлепваха на секциите. А ние променихме да е и на сайта на общината. Но ако едно лице не е активно по отношение на изборните си права, няма как да бъде дописано в изборния ден.

- А приложима ли е идеята за изчистване на избирателните списъци с активната регистрация преди изборите?

- Активната регистрация също я има в много малко страни. Ако заложим на такава регистрация, това означава да има много ниска избирателна активност в страната. Тя и сега не е много висока и ще падне може би на половината на това, което имаме в момента, защото много български граждани няма да отидат предварително да заявят, че ще гласуват.

Страните, които са предприели активна регистрация и са въвели изборните книжки, са го правили постепенно. Не може утре да спрем 2 милиона български граждани да гласуват, защото не са отишли предварително да заявят, че имат намерение да го направят. Това, за да го мислим изобщо като тема, може да стане най-малко тогава, когато има електронно правителство, както е в Естония. И когато всички данни по отношение на българските граждани са на една електронна карта. Сега на всички избори има дописвания на граждани и докато списъците се изчистят ще мине време. Проблемът е, че много български граждани са в чужбина, а държавата няма техни актуални настоящи адреси.

- Остава ли старата ви идея за постояннодействаща администрация на ЦИК?

- Да, това беше и в препоръките на ОССЕ. Но ние го искахме и при предишното обсъждане на изборните норми. Отпадна, защото БСП възразиха. Съжалявам, че тогава не го отстояхме докрай, но сега ще си го предложим. 

 

Мая Манолова иска да гласуваме с машина

Да гласуваме с машина. Тази екстравагантна идея предлага червената депутатка Мая Манолова. Тя си представя апаратът за гласуване да е нещо като касовия апарат. На него да има номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати, а избирателят да натиска само едно копче. От машината излиза бележка с номера на кандидата, която се пуска в урната. Вотът на избирателя остава в машината и на контролна лента и накрая резултатът от лентата и от урната се сверяват.

"Никога не съм била привърженик на машинния вот, а на съзнателното право на избирателя, но с оглед на манипулациите, които се правят сега наистина казвам, че това е единственият вариант, който да изключи злоупотребите от комисиите и субективния фактор", поясни за "24 часа" Манолова.

БСП изрази вече съмнения за ползването на СРС в предизборната кампания, тъй като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е вътрешният министър. Според мая Манолова той няма да следи своите хора, а конкурентите си и има възможност от злоупотреби под предтекст, че се бори с търговията на гласове.

Според Манолова е необходим основен ремонт, генерална промяна на Изборния кодекс. Най-належащо било да се премахнат легалните форми за купуване на гласове чрез неограничения брой застъпници и партийни пълномощници, които получават пари от партийните централи.

Тя е притеснена и от практиката в последния вот политически партии да провеждат обучение на техни членове как да фалшифицират бюлетини. За пример дава записите в плевенското село Бохот, където на запис от камери се вижда как членове на СИК подменят бюлетини.

Премахване на принципа на уседналост и т. нар. забранителни списъци поиска ДПС, което първо внесе в парламента своя списък с промени. Хората на Доган предлагат и голям пакет с нови правила за преброяване и отразяване на резултатите в протоколите, публикуването им в интернет, публични заседания на ЦИК и премахване на правилото изборите да са непременно в неделя. Всичко това обаче остана незабелязано заради идеята им да се позволи агитация в кампанията и на друг език. Тя няма да мине.