Бойко Борисов сдобри Армения и Азербейджан

https://www.24chasa.bg/Article/1438383 www.24chasa.bg
Бойко Борисов Снимка: Архив

Бойко Борисов стана свързващото звено за постигане на диалог между Армения и Азербейджан. „Черноморският регион има потенциал, но страните трябва да работят заедно по общи проекти". Това каза министър-председателят , който участва в 20-ата юбилейна среща на високо равнище на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Истанбул, съобщиха от правителствената пресслужба.

 Той изигра решаваща роля за приемането на заключителен документ на срещата на върха на ОЧИС в Истанбул. Изказването на министър-председателя Бойко Борисов на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество днес спомогна за намиране на диалог между Армения и Азербайджан, което позволи форумът да завърши с приемане на декларация за приоритетите на организацията.

В Истанбул, премиерът заяви, че подобни спорове спъват развитието на целия регион - „вместо да използваме икономическия и културния му потенциал, природните му богатства, за да го превърнем във фактор за формиране на политики и да подобрим благосъстоянието на народите ни".

Борисов обърна внимание на факта, че България реализира много проекти с участието на други страни в пътната, железопътната и енергийната инфраструктури, но е важно те да станат общи проекти за региона, за да не се спира неговото развитие.

Премиерът Борисов подчерта, че предизвикателството занапред е да се повиши ефективността на ОЧИС като усилията се насочат към подобряване на координацията между държавите-членки и специализираните органи - Парламентарната асамблея на ЧИС, Черноморската банка за търговия и развитие, Бизнес съветът и Международният център за черноморски изследвания.

Еврокомисарят Мария Даманаки, президентите на Турция и Румъния Абдуллах Гюл и Траян Басеску поздравиха българския правителствен ръководител за изразената позиция, която накара дипломатите да подновят преговорите по заключителната декларация. Приетият по-късно документ формулира приоритетите на ОЧИС, свързани с постигането на конкретни резултати в областта на икономиката, енергетиката, екологията, инвестициите в образование на младежите, добросъседските отношения.

По-късно вечерта ръководителите на делегации откриха в Долмабахче Палас изложба на художници от страните от Черноморския регион. Те присъстваха и на официална вечеря, давана от президента Абдуллах Гюл.

За участието си във форума премиерът Борисов беше придружен от министъра на културата Вежди Рашидов и от посланика ни в Турция Красимир Тулечки.