Бойко Борисов сдобри Армения и Азербейджан

https://www.24chasa.bg/Article/1438383 www.24chasa.bg
Бойко Борисов Снимка: Архив

Бойко Борисов стана свързващото звено за постигане на диалог между Армения и Азербейджан. „Черноморският регион има потенциал, но страните трябва да работят заедно по общи проекти". Това каза министър-председателят , който участва в 20-ата юбилейна среща на високо равнище на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Истанбул, съобщиха от правителствената пресслужба.

 Той изигра решаваща роля за приемането на заключителен документ на срещата на върха на ОЧИС в Истанбул. Изказването на министър-председателя Бойко Борисов на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество днес спомогна за намиране на диалог между Армения и Азербайджан, което позволи форумът да завърши с приемане на декларация за приоритетите на организацията.

В Истанбул, премиерът заяви, че подобни спорове спъват развитието на целия регион - „вместо да използваме икономическия и културния му потенциал, природните му богатства, за да го превърнем във фактор за формиране на политики и да подобрим благосъстоянието на народите ни".

Борисов обърна внимание на факта, че България реализира много проекти с участието на други страни в пътната, железопътната и енергийната инфраструктури, но е важно те да станат общи проекти за региона, за да не се спира неговото развитие.

Премиерът Борисов подчерта, че предизвикателството занапред е да се повиши ефективността на ОЧИС като усилията се насочат към подобряване на координацията между държавите-членки и специализираните органи - Парламентарната асамблея на ЧИС, Черноморската банка за търговия и развитие, Бизнес съветът и Международният център за черноморски изследвания.

Еврокомисарят Мария Даманаки, президентите на Турция и Румъния Абдуллах Гюл и Траян Басеску поздравиха българския правителствен ръководител за изразената позиция, която накара дипломатите да подновят преговорите по заключителната декларация. Приетият по-късно документ формулира приоритетите на ОЧИС, свързани с постигането на конкретни резултати в областта на икономиката, енергетиката, екологията, инвестициите в образование на младежите, добросъседските отношения.

По-късно вечерта ръководителите на делегации откриха в Долмабахче Палас изложба на художници от страните от Черноморския регион. Те присъстваха и на официална вечеря, давана от президента Абдуллах Гюл.

За участието си във форума премиерът Борисов беше придружен от министъра на културата Вежди Рашидов и от посланика ни в Турция Красимир Тулечки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип