Спасяват детски дом, персоналът 4 месеца без заплати

https://www.24chasa.bg/Article/1439672 www.24chasa.bg
Снимка: Архив "24 часа"

Четвърти месец персоналът на Дневния център за деца с увреждания "Св. Николай Чудотворец" е без заплати. За последно преподавателите, които заради финансовите трудности от 13 души се стопили на 8, получили възнаграждения през февруари.

За системното неизплащане на заплатите служителите обвиняват Националния център за социална рехабилитация, който финансира детското заведение. "Договорът между центъра, който е неправителствена организация и общината изтича през септември, но нашето искане е да бъде прекратен преждевременно", съобщи директорът Стефка Тодорова.

Тя и колегите й нямат обяснение защо са орязани, при условие, че се водят държавно делегирана дейност. Затова и започнали разговори с общината финансирането да минава през тях. "Кметът Димитър Николов и д-р Лорис Мануелян проявиха разбиране и очакваме скоро решението да мине на общинска сесия", посочи Тодорова. В "Св. Николай Чудотворец" помагат ежедневно на 24 деца с увреждания. Те карат рехабилитационни курсове, арт терапия, имат също логопедични занимания и консултации с психолог и невролог. Децата се обучават на място като заниманията вървят от 8 до 15,30 ч.

"По-важното е, че колегите като цяло устояха на трудностите, освен всичко друго, има и морал, и отговорност", коментира Тодорова.