Цветанов отказа да е шеф на изборния щаб на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/1440158 www.24chasa.bg
Президентът Росен Плевнелиев призова политиците да мислят държавнически, а не конюнктурно в началото на дискусията за изборното законодателство. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Вицепремиери, министри и представители на изпълнителната власт вече няма да са шефове на предизборни щабове. Това ще бъде записано в новите изборни норми, обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, който сега оглавява щаба на ГЕРБ. Според него така ще се прекратят спекулациите, че влияе на резултатите от вота.

Може да е депутат, може да е редови член на ГЕРБ, достатъчно подготвени хора имаме, обясни вицепремиерът, но отказа да назове името на наследника си. Той припомни, че по време на вота миналата година е ползвал неплатен отпуск и не е стъпвал в сградата на МВР През 2009 г. пък тогавашният кмет на София Бойко Борисов обикалял страната за парламентарните избори с кола на НСО, но после всички разходи били възстановени на службата от субсидията на ГЕРБ.

Решенитое идва след обществения натиск и е една неизбежна стъпка, с недоверие погледна на идеята червената депутатка Мая Манолова.

Президентът Росен Плевнелиев вчера за първи път събра на една маса представители на политически партии, експерти, неправителствени организации за дискусия за промените в изборното законодателство. В цивилизован тон всички представиха идеите си, а шефката на правната комисия Искра Фидосова помоли до 10 юли да са внесени в парламента, за да може до края на септември новият Изборен кодекс да е факт.

Фидосова отрече ГЕРБ да е обсъждала сред поправките и даването на бонус мандати на победителя от вота, ако не му достигат проценти за пълно мнозинство в парламента. Вчера "24 часа" писа за нея, като се позова на трима независими източника, близки до управляващите. Тя обаче потвърди, че ще има преразпределение на мандатите в изборните райони вследствие на данните от последното преброяване.

Ще се въведе и публичен регистър на застъпниците, за които опозицията сега твърди, че са легалната форма на подмяна на вота. Досега всеки кандидат имаше право на двама застъпници, но с поправките броят им ще бъде лимитиран за партия.

Никой няма да може да агитира извън 30-дневния срок преди вота. Ако някоя партия си позволи да сложи билбордове или плакати, с предстояща поправка в Закона за местното самоуправление и Закона за държавната собственост кметовете и областните управители ще са задължени веднага да свалят агитматериалите, обясни още Фидосова.

Тя поощри експеримента с регионалния преброителен център в Бобошево на последния вот, където урните се отваряха в присъствието на наблюдатели и медии. Такива центрове ще има още за вота догодина, обеща тя. По нейно предложение протоколите от РИК и СИК ще се сканират, за да не се фалшифицират.

Като основна мярка срещу купуването на гласове властта посочи СРС-ата, които ще се прилагат след прокурорска заповед.

Бившият член на ЦИК Димитър Димитров пък заяви, че е трудно да се установи купуването на гласове, защото никой не може да забрани на работодател да поощри служителите си или пък приятели да си помагат с пари, каквито са обясненията в практиката.

Обидно е да наричаме сънародниците ни, които живеят в чужбина, мъртви души, включи се в дебата за избирателните списъци шефът на дирекция "ГРАО" към МРРБ Иван Гетов. Според него всеки български гражданин, който отговаря на закона, трябва да е в тях, а дали ще употреби правото си на глас е лично негова работа.

ДИАНА КЪНЧЕВА

Плевнелиев: Сблъсъкът на идеи ще върне хората при урните

“Отговорното отношение на партиите към избирателите и сблъсъкът на идеи, а не на компромати със сигурност ще върне хората към урните. Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори. Но той ще оцени, ако на парламентарните избори през 2013 г. тези, които не спечелят, стиснат ръката на победителя."

С тези думи държавният глава даде старт на дискусията за промяна в предизборното законодателство и призова политиците да мислят държавнически, а не конюнктурно.

Според него е важно да мислим за избирателите, а не самоцелно за изборните резултати. Той инициирал достатъчно рано тази дискусия, за да има време да се подготвим добре и да направим избори в интерес на гражданите и демокрацията.

Плевнелиев очерта няколко проблема, които трябва да търсят решение. Той определи като предизвикателство към демокрацията в България порочната практика на купуване на гласове. Но това нямало да се реши с промяна на изборните норми.

Вторият бил как да насърчим младите да гласуват.Той препоръча и да се намери начин да се въведе електронното гласуване въпреки решението на КС, което го отмени. Българите в чужбина са сто процента в интернет, а 4,5 млн. българи се преброиха по интернет, значи може. (24часа)

На дискусията - всички обичат ЦИК

ЦИК трябва да получи самостоятелен бюджет и да има собствена администрация.

Около това категорично се обединиха представителите на партиите и експертите на вчерашната дискусия. На срещата присъства шефката на ЦИК Красимира Медарова.

 Според обясненията на Искра Фидосова става въпрос за 10 души, които ще бъдат избрани чрез конкурс, за да няма спекулации за назначаване на "свои" хора. ЦИК получи овации за самостоятелното си решение да публикува протоколи от заседанията си. В новия изборен кодекс ще се запише заседанията й да се излъчват онлайн в интернет.

Трудно е да се осигури достъп на всички желаещи да присъстват, представете си, че в един момент 2-3 хил. души решат да отидат, ЦИК трябва да заседава в НДК, образно обясни Цветанов.

Медарова пък се оплака, че среща трудност с изискването за висше образование на членовете на СИК, което било проблем за по-малките населени места. Проблем имало и с изискването за мнозинство от две трети при решенията им, заради което останали висящи казуси.

Фидосова обаче не обясни дали ще променят това. (24часа)

Не се разбраха за уседналостта и агитацията на майчин език

Агитацията и принципът на уседналост отново разминаха позициите на мнозинството и на опозицията. Първоначално ГЕРБ вкара в Изборния кодекс изискването, че в изборите за общински съветници и кметове могат да участват само тези български граждани, които са живели в съответното населено място 12 месеца. След намесата на КС срокът бе поправен на 6 месеца.

 "Проблемът с уседналостта не е в срока, а в това, че не се прилага като в ЕС. Сега принципът на уседналост у нас е принцип на отстрелване на избирателя", образно се изрази зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Според него проблемът в избирателните списъци бил не с мъртвите души, а с живите, които не можели да гласуват.

Местан обясни, че ДПС не било разбрано правилно за искането да агитират на майчин език и затова се стигнало до "такава истерия".

Нашето предложение беше предизборната кампания да се води, разбира се, на официалния български език, но искането ни е, когато се използват и други езици с превод, това да не се наказва, поясни подробно той. Сега, ако се агитира на различен от официалния език, глобата е 5000 лв.

Избирателите на ДПС питали лидерите си каква е разликата между тоталитаризма и сега, когато пак ги глобявали, като говорели на турски.

Няма да подкрепим изискването за уседналост да отпадне и няма да допуснем агитация на друг език, различен от официалния, категорична бе Искра Фидосова. (24часа)