Яне Янев: Партии с история трябват в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/1440273 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Не може партии, които нямат структури в поне половината от общините в страната да се регистрират в ЦИК, заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред бТВ. Той добави, че с времето ще си проличи дали ще бъдат подкрепяни от хората и чак след разширяването на влиянието си, дадената партия трябва да се яви на избори.

Янев допълни, че преди да се промени Изборният кодекс, това трябва да се случи и със Закона за политическите партии. Целта е да бъдат прочистени партиите-фантоми.

ГЕРБ няма да променят изборното законодателство, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

„Чувал съм разговори, в които се обсъжда идеята да се въведе гръцки вариант за гласуване, при който първата партия получава бонус от определен брой депутати, които да му гарантират еднопартийно управление", поясни Янев.

„Ако партиите на три поредни национални избори получават по-малко от депозираните подписи трябва да се закрият от прокуратурата. Партиите не трябва да се финансират с източници отвън. Трябва да се въведе несъвместимост за заемане на партийни постове на хора, които са част от чуждестранни дружества, тъй като това е директен лобизъм заради възможността корпорацията да търси свои печалби", каза лидерът на РЗС.

"В редица държави има диференциация между партиите и коалициите и въведения праг. Този път няма да внесем подобно увеличение на прага", каза Яне Янев.

Необходимо е да се ограничат фирмените и регионални партии, заяви още лидерът на РЗС.