Яне Янев: Партии с история трябват в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/1440273 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Не може партии, които нямат структури в поне половината от общините в страната да се регистрират в ЦИК, заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред бТВ. Той добави, че с времето ще си проличи дали ще бъдат подкрепяни от хората и чак след разширяването на влиянието си, дадената партия трябва да се яви на избори.

Янев допълни, че преди да се промени Изборният кодекс, това трябва да се случи и със Закона за политическите партии. Целта е да бъдат прочистени партиите-фантоми.

ГЕРБ няма да променят изборното законодателство, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

„Чувал съм разговори, в които се обсъжда идеята да се въведе гръцки вариант за гласуване, при който първата партия получава бонус от определен брой депутати, които да му гарантират еднопартийно управление", поясни Янев.

„Ако партиите на три поредни национални избори получават по-малко от депозираните подписи трябва да се закрият от прокуратурата. Партиите не трябва да се финансират с източници отвън. Трябва да се въведе несъвместимост за заемане на партийни постове на хора, които са част от чуждестранни дружества, тъй като това е директен лобизъм заради възможността корпорацията да търси свои печалби", каза лидерът на РЗС.

"В редица държави има диференциация между партиите и коалициите и въведения праг. Този път няма да внесем подобно увеличение на прага", каза Яне Янев.

Необходимо е да се ограничат фирмените и регионални партии, заяви още лидерът на РЗС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал