Мая Манолова: Няма да се изненадам, ако ГЕРБ си гласуват бонуси

https://www.24chasa.bg/Article/1440332 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Управлението на ГЕРБ е управление на бонусите и няма да се изненадам, ако си гласуват бонус от 20-30 или 40 депутати, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред бТВ.

Социалистката се обърна към ГЕРБ и заяви: „Ако направите това, протестите ще започват от Орлов мост до караулката на Ломско шосе".

Изборите ще се проведат по безобразен начин, добави Манолова. Според нея хората се притесняват, че ще има контрол на вота и купуване на гласове.

От ДСБ настояват да се засили съдебният контрол и да има прозрачност в дейността на ЦИК, както и постоянно действаща изборна администрация. „За да станем по-модерна държава е необходимо да се въведе електронното гласуване", каза Екатерина Михайлова.

Категоричната позиция на ГЕРБ е да се прилагат СРС-та по време на изборната кампания, само ако се налага. Така ще се пресече порочната практика да се купуват гласове. Няма да се подслушва човекът, който е продал вота си, а хората, които организират това. Така депутатът от управляващата партия Димитър Лазаров аргументира предложението на ГЕРБ за използването на СРС-та при изборния процес.

Идеята срещна неодобрение в лицето на депутатите от БСП и ДСБ Мая Манолова и Екатерина Михайлова. Манолова обяви, че използването на специални разузнавателни средства при управлението на ГЕРБ е станало скандално. По думите й, СРС-тата са изцяло в ръцете на управляващата партия и прокуратурата няма глас в прилагането им.

Екатерина Михайлова също бе скептична. Тя сподели, че притесненията и идват от злоупотребите при използването им. Михайлова поиска да има гаранции, че при бъдещото им използване няма да има нови проблеми при прилагането на СРС-та.

Лазаров уточни, че използването на специалните разузнавателни средства ще става само по искане на прокуратурата. Ще се подготви текст в закона, който няма да позволява органите на изпълнителната власт да искат подобно нещо.

Депутатът от ГЕРБ категорично отхвърли появилите се информации за изменения в Изборния кодекс, които ще позволят на партията, спечелила изборите с по-малко от 50% от гласовете, да не сформира коалиционно правителство, като автоматично й се допълнят процентите за еднолично управление.

Кабинетът на ГЕРБ ще остане в историята с бонусите. Нищо чудно в края на своя мандат да си добавят 40-50 депутати като бонус, за да могат отново да управляват, заяви Манолова. Към нейната резервираност към обещанието на Лазаров, че това няма да се случи, се присъедини и Екатерина Михайлова. По думите й в България често се правят промени Изборния кодекс точно преди самия вот.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени