Караме на фарове през цялата година

https://www.24chasa.bg/Article/1441393 www.24chasa.bg

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително и през лятото. Депутатите от комисията по транспорт на Народното събрание одобриха този текст в промените на Закона за движението по пътищата. Така след окончателното приемане на закона фаровете на автомобилите ще трябва да са светнати целогодишно.

В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от края на октомври до края на март.

Вчера депутатите от мнозинството обаче не се съобразиха с възраженията на МВР, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Те отхвърлиха и предложенията светлините да се пускат само при движение извън града.

Промените в Закона за движение по пътищата могат да навлекат актове по 200 лв. и месец без книжка дори и при преминаване на жълт светофар, предупредиха депутати от опозицията. В промените се предвижда наказанието да се налага за преминаване на светлина, която не разрешава това. Единственият позволен сигнал е зеленият.

Една година след окончателното приемане на промените общините ще трябва да оборудват с таймери светофарите на натоварените кръстовища. Броячите трябва да казват на шофьорите колко време остава да свети зелено или червено. Според депутатите от мнозинството така шофьорите ще се движат по-плавно и ще намалеят задръстванията.

"Нашите наблюдения обаче показват, че всъщност броячите карат шофьорите да вдигат прекалено висока скорост, когато остава малко зелено", противопостави се шефът на КАТ Алекси Стратиев.

Депутатите от транспортната комисия въведоха и задължение за велосипедистите да са със светлоотразителни жилетки извън населените места, при лоша видимост и нощно време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"