Караме на фарове през цялата година

https://www.24chasa.bg/Article/1441393 www.24chasa.bg

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително и през лятото. Депутатите от комисията по транспорт на Народното събрание одобриха този текст в промените на Закона за движението по пътищата. Така след окончателното приемане на закона фаровете на автомобилите ще трябва да са светнати целогодишно.

В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от края на октомври до края на март.

Вчера депутатите от мнозинството обаче не се съобразиха с възраженията на МВР, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Те отхвърлиха и предложенията светлините да се пускат само при движение извън града.

Промените в Закона за движение по пътищата могат да навлекат актове по 200 лв. и месец без книжка дори и при преминаване на жълт светофар, предупредиха депутати от опозицията. В промените се предвижда наказанието да се налага за преминаване на светлина, която не разрешава това. Единственият позволен сигнал е зеленият.

Една година след окончателното приемане на промените общините ще трябва да оборудват с таймери светофарите на натоварените кръстовища. Броячите трябва да казват на шофьорите колко време остава да свети зелено или червено. Според депутатите от мнозинството така шофьорите ще се движат по-плавно и ще намалеят задръстванията.

"Нашите наблюдения обаче показват, че всъщност броячите карат шофьорите да вдигат прекалено висока скорост, когато остава малко зелено", противопостави се шефът на КАТ Алекси Стратиев.

Депутатите от транспортната комисия въведоха и задължение за велосипедистите да са със светлоотразителни жилетки извън населените места, при лоша видимост и нощно време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си