Петровден e

https://www.24chasa.bg/Article/1441750 www.24chasa.bg

Петър, беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.
Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа.

Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 година заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле".

Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Петровден съвпада с времето, когато на полето има най-много работа. На празника обаче се работи само през първата половина от деня. Сутринта в църквата се носят ранни ябълки - петровки, и обреден хляб - колак. Вярвало се е, че обредите на този ден предпазват от градушки, гръмотевици и пожари.

Над 170 000 българи празнуват имен ден. Петър, Павел, Камен, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Преслава, Петя, Полина имат повод да почерпят в деня на светите апостоли Петър и Павел, чиято памет Църквата отбелязва на 29 юни.

Петър е шестото по популярност име в страната ни. Носят го общо над 90 000 българи. Самото име означава „камък" и е дадено на Св. Петър от Христос. Той се казвал Симон, но Исус го нарекъл Петър с думите: „И Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят!".
Името Павел носят 17 438 българи в чест на светията, който отначало воювал против Христа. Бог обаче го ослепил и върнал зрението му, след като повярвал в силата на Христос.

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из

Даниел Боримиров разхожда женско миниатюрно куче, видя "България Днес". Ексфутболистът бе забелязан из центъра на столицата да се шляе заедно с йоркширски териер, който е добре облечен заради ниските температури. Докато разхожда дребната животинка, Боримиров разговаря разпалено по телефона. СНИМКИ: "България

Помощ от верен приятел търси моделката Нора Недкова, видя "България Днес". Докато чака за разкрасителни процедури пред салон за красота, миньончето реши да задоволи никотиновата си нужда и да изпуши една цигара. След като не успя да запали със запалката си, тя помоли гримьора Цецо Андреев за помощ, а той незабавно се отзова с нова запалка