Семейство Блеър се шири в 9 къщи

https://www.24chasa.bg/Article/1442422 www.24chasa.bg
Семейство Блеър с трите си по-големи деца. СНИМКА: РОЙТЕРС

В средата на седмицата бившата британска премиерша Чери Блеър пристигна на изненадваща частна визита в България. Оказа се, че причината да я видим у нас е дългогодишното й познанство с бившия български президент Петър Стоянов и съпругата му Антонина. Известната британска юристка не пропусна възможността да обсъди правосъдната реформа с президента Росен Плевнелиев и министъра на правосъдието Диана Ковачева. И си замина бързо, притисната от многобройните си ангажименти.

Независимо че вече изминаха 5 г., откакто не е на "Даунинг стрийт" №10, семейство Блеър продължава да привлича обществения и медиен интерес почти в същата степен, както някога. Защото не е тайна, че именно след напускането на премиерския пост през 2007 г. Тони Блеър се превърна в богат човек. Според някои дори в супербогат човек.

Когато преди дни той обяви в интервю, че би искал отново да стане премиер на Великобритания, много хора бяха изненадани, като се има предвед настоящото му материално положение. Тони Блеър действително се оказа един от онези политици, които, веднъж излези от сферата на "конфликта на интереси", успяха максимално добре да използват огромните си контакти и влияние в полза на личното си благополучие.

И с най-малкия Лео през 2001 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС
И с най-малкия Лео през 2001 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Впрочем и докато бе на поста, британският премиер не бе за ожалване. Според медиите тогава заплатата му бе около 225 000 евро годишно. Съпругата му Чери пък - талантлива адвокатка и член на Кралския адвокатски съвет, бе от малкото премиерски съпруги, които не се отказаха от активната си кариера. Годишният й доход от практиката й на юрист бе изчисляван на над 300 000 евро годишно. Към това се добавят и лекциите, за които тя бе канена по цял свят като активна защитничка на човешките права и специално правата на жените.

Независимо от това през 2009 г. в интервю за сп. "Татлър" Чери разказа, че когато с Тони са били премиерско семейство, разходите им значително са надвишавали заплатата му и за да имат "хубава почивка", не е било възможно да минат без нейните доходи.
Истински големите пари наистина започнаха да текат към семейство Блеър след оттеглянето на Тони. Тогава той успя да прояви силния си бизнес нюх. В началото на 2012 г. в. "Дейли телеграф" опита да надникне във финансовата империя на фамилията. Независимо от тайнствеността, в която тя е обвита, експертите смятат, че Тони и съпругата му Чери са сред 2000-те най-богати хора на Острова. Предположенията са, че състоянието на бившия премиер е 50-60 млн. британски лири. Негови близки посочват не без гордост, че той дава работа на 130 души.

Дейностите си, свързани с компании и фондации, Блеър е съсредоточил в пететажна къща на Гросвенор скуеър близо до Американското посолство в Лондон. Сградата е наета за 10 г. и наемът за нея възлиза на близо 700 000 евро годишно.
Самият шеф рядко се мярка там. Анализ на в. "Дейли телеграф" показал, че за последните 12 месеца той е пътувал 61 пъти в чужбина, като е навъртял около 224 000 мили, или с други думи колкото едно пътуване до Луната.

Блеър бе британски премиер от партията на лейбъристите в продължение на 10 г. - от 1997 до 2007 г. Веднага след като се освободи от рестрикциите, наложени от публичния сектор в собствената му страна, той се впусна в широкото поле на международната политика. В същия ден, когато подаде оставка, бе назначен за пратеник за Близкия изток на Квартета, съставен от ООН, ЕС, САЩ и Русия. Независимо от ангажиментите си в тази си роля паралелно успя да създаде проспериращ бизнес като частен консултант.

Голяма част от приходите на семейството идват от частната консултантска компания "Тони Блеър асошиейтс". Основната й дейност е консултиране на чужди правителства.
Сред клиентите й са Обединените арабски емирства и Кувейт Според източниците на в. "Дейли телеграф" само от тези договори фирмата печели по 5 млн. паунда годишно.

В края на 2011 г. пък стана ясно, че президентът на богатия на петрол Казахстан също е наел британския политик да го съветва за икономическите реформи и за подобряването на имиджа на страната. Нещо, което добави към активите на Блеър по още 8 млн. паунда годишно. Когато изтече тази новина, медиите се пошегуваха, че след като изгуби един приятел в лицето на покойния либийски лидер Муамар Кадафи, британският експремиер се сближи с нов автократ - Нурсултан Назарбаев.

Блеър има консултантски договори и с американската инвестиционна банка "Джи Ри Морган чейс", както и с швейцарската застрахователна група "Цюрих файненшъл сървисис", на която дава съвети във връзка с климатичните промени. Бившият премиер се изявява дори и в сферата на луксозната мода като гуру на най-богатия французин и собственик на марката "Луи Вюитон" - Бернар Арно.

Отделно от това бившият премиер изнася немалко речи по света, тарифата му за които е $ 250 000 за 90 мин. Само авансът за мемоарите му бе 4,6 млн. лири. Не е ясно колко точно е спечелил от книгата си, но за приходите може да се съди по това, че дари 5 млн. на британските войници.

Чери също заработи добре от мемоари, като взе за своите 1,5 млн. лири. Тя е и сред основателите на кантората "Матрикс чембърс" и води важни дела не само във Великобритания, но и в Европейския съд. Нерядко й поверяват и международни арбитражи.

Не е чудно, че с такива печалби семейство Блеър може да си позволи да живее нашироко. Британската преса преброи, че притежават 9 къщи за 15 млн. британски лири. Според техен гост Тони и Чери си живеели "като царски особи" в провинциалното си имение за 5,75 млн. в Бъкингамшир, където разполагали с персонал от 20 души. Имат и къща за 3,7 млн. паунда в центъра на Лондон, към която имало прилепена още една за 800 000. Трите им големи деца - Йън, Никълъс и Катрин, също живеят в собствени къщи, като тези на момчетата са в съсобственост с майка им. В портфолиото на недвижимото имущество на семейството се включвали още стара къща в графство Дърам и апартаменти в Бристол и Страсбург.

"Сегашният им начин на живот е далече по-разкошен, отколкото когато Тони беше премиер", посочва близък на семейството. "Те се движат основно в средите на милиардери и често отсядат в петзвездни хотели и имения по цял свят, до които пътуват с частни самолети или хеликоптери."

Децата на Тони и Чери също правят успешна кариера. Йън работи в "Морган Стенли". Ник бе учител, но после се ориентира към професията на футболен агент, а Катрин наследи професията на майка си. Само най-малкият Лео, сега на 12 г., все още живее с родителите си.

Приятелите на бившия премиер са възмутени от намеците, че в сегашната си дейност той е мотивиран от парите. "Ако искаше да бъде милиардер, той отдавна щеше да е", твърдят хора от обръжението му. "За него е важна значимостта на обществената му роля", посочват те.

Тази роля Тони и Чери Блеър укрепват чре благотворителните инициативи, в които участват. През 2007 г. бе създадена "Тони Блеър фейт фаундейшън", чиято цел е да сближава различните вероизповедания. През 2009 г. към нея се добави и благотворителната му инициатива за Африка.

Чери Блеър пък има собствена фондация за защита на правата на жените. Патрон е и на фондация за борба с рака на гърдата. Практикуваща католичка, тя неведнъж е изказвала надежда, че църквата ще промени виждането си за контрацепцията. В последните дни пък предизвика доста шум в обществото, упреквайки жените, които се лишават от кариера, за да станат домакини. Чери се възмути и от стремежа на младите момичета да се омъжат за богаташ, за да престанат да работят.