Дъщерята на Стоичков карала бентли, защото това имало в гаража

https://www.24chasa.bg/Article/1442628 www.24chasa.bg
Стоичкова подкара и мотор от Втората световна война. На снимката е във филмовото студио на БУФО в Долна Малина на снимачната площадка на “Рота герои”с Вини Джоунс.

Ако Михаела, голямата дъщеря на Христо Стоичков, спука гума на пътя, може да я смени, и то за минута. Вече го е правила в Испания. Ценния урок й преподава бившето й гадже Дани Клос, състезател във Формула 1, в отбора HRT.

Един ден той сваля гума от колата си и й казва: "Мика, сложи я отново!". Учудващо дори и за него, но тя се справя отлично - сама повдига колата с крик, знае как да завие всеки болт, намества и джантата.

Такава си е Михаела, когато стане дума за коли - държи всичко да направи сама. Точно затова не позволява и друг да я вози. Когато пътува със семейството си - отново тя е шофьорът. И татко й Христо, и майка й Мариана напълно й се доверяват на пътя. И няма как иначе - може сама да зарежда колата с бензин и масло.

Михаела в бентлито на баща си Христо Стоичков на площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.
СНИМКА: ТИХОМИР РАЧЕВ
Михаела в бентлито на баща си Христо Стоичков на площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. СНИМКА: ТИХОМИР РАЧЕВ

В София обикновено е зад волана на сребристото бентли на баща си. "За градски условия тази кола не е много удобна. И хората ме гледат, някои ме обсъждат, дори са ме обиждали. Ядосват се, че младо момиче кара бентли. А аз нямам достатъчно доходи да
си купя сама кола. Затова карам, каквото има вкъщи", обяснява Михаела.

Стоичкова върху атеве на Боровец миналата зима
Стоичкова върху атеве на Боровец миналата зима

От няколко месеца тя води собствена рубрика при Росен Петров в "Нека говорят" - "Говори с Мика". Но на работа рядко отива с бентлито, защото трудно намира място за паркиране.

“Хамър Ейч Ту” - Михаела подкарва огромния джип, когато е само на 16 години.
“Хамър Ейч Ту” - Михаела подкарва огромния джип, когато е само на 16 години.

Когато обаче е ученичка в Чикаго и кара първата си кола - "Хамър Ейч Ту", няма такъв проблем. По това време цялото семейство живее в Америка, защото Христо Стоичков е играч на "Чикаго файър" и впоследствие играч и треньор на "Ди Си Юнайтед".

Дъщерята на Христо Стоичков зад волана на ферари, една от колите, които кара в Барселона.
Дъщерята на Христо Стоичков зад волана на ферари, една от колите, които кара в Барселона.

В гимназията всеки трябва да изкара 6-месечен шофьорски курс, който е задължителен, част от учебната програма. Той е безплатен. Но Михаела е толкова запалена по скоростите, че не може да чака толкова дълго. Тя избира другата опция - да се обучава извън училище. Частните уроци са само 3 месеца и струват между 600 и $ 700.

Репортерката е върху електрически скейтборд, който се управлява чрез дистанционно.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Репортерката е върху електрически скейтборд, който се управлява чрез дистанционно. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Няма голям късмет с инструктора. Той е много дебел, яде нон-стоп и колата му постоянно миришела на храна. "Типичен американски дядка", описва го Стоичкова.

Мика върху уейт борд в Испания
Мика върху уейт борд в Испания

Първите 24 часа от курса тя трябва единствено да се вози и внимателно да наблюдава как шофират другите. Интересното е, че в Америка обучението е на кола автоматик -
без ръчни скорости. А на самия изпит трябва да отидеш с личния си автомобил. Няколко дни преди Мика да се яви на него, баща й й връчва ключовете от семейния хамър с думите: "Ето, навършваш 16 години, заповядай."

С огромния черен джип тя отива да я изпитват. Но шофира едва 5 минути, а другите кандидати ги изпитвали поне 15 минути. Нейните изпитващи, вместо да я наблюдават как кара, я спрели още на първата обиколка, за да разглеждат колата. "Това за какво е, тук какво има, може ли да видя багажника", разпитвали я американците.

Година по-късно семейството се мести в Барселона заради трансфера на Стоичков в едноименния футболен клуб. Мика още не е навършила пълнолетие и затова в Испания няма право да кара кола. Но тя не се съобразява много с този закон и продължава да шофира. Вече изоставя джипа и застава зад волана на Бе Ем Ве кабрио. Въпреки че редовно е по пътищата, полицаи я спират година по-късно, когато вече е на 18 години. Тя им показва американския документ, а прекрасно знае, че там той не важи.

"Момиче, с тази книжка в Испания не можете дори и в библиотеката да влезете", казва й катаджията. Тя се усмихва, извинява се и се отървава без глоба.

След случката се връща в България, за да изкара курса и тук. "Честно казано, реших тук, защото в Испания с българска книжка няма как да ми вземат точки", признава си Мика. У нас се качва на фиат със скорости и взема изпита и листовките от първия път.

За нашите инструктори казва, че са много по-стриктни и добри. Но точно обратното е положението при шофьорите. "Тук са много нервни, всички псуват и бързат нанякъде.
Никой не ти дава предимство. Затова се научих да бъда нахална на пътя", обяснява тя.

Прибира се в София миналата година, когато баща й става треньор на "Литекс". В началото не може да се ориентира, постоянно влиза в насрещното платно и дори трудно чете табелите по улиците. Вече не е така. Преди седмица отива с приятели на почивка в Свети Влас. Стига до морето за 4 часа, и то с една-две почивки на бензиностанции.
Най-дългото й шофиране продължава 8 часа - от Барселона до Женева. В колата е сама, както най обича, и слуша любимите си парчета на Бионсе и Риана.

Толкова е сигурна на пътя, защото знае и разни трикове. Учи я Дани, бившият й приятел. Освен да сменя гуми той й показва и как да овладява колата при дъжд или сняг.

"Най-важното и в двата случая, каза ми Дани, е да не набивам рязко спирачки."
Професионалният пилот от Формула 1 я учи и на дрифтинг - пързаляне на колата. "Даваш газ и след това вдигаш ръчната и колата започва да се върти", усмихва се Михаела. Но никога няма да я видите да прави това по софийските улици. Защото едно от правилата в дрифтинга е да се практикува на собствен паркинг и да няма други коли около теб.

Толкова луди неща не е готова да направи. Да, обаче е спирала цялото движение по време на най-големия трафик на една от оживените и големи улици в Барселона - "Диагонал". Тогава е със свои приятелки, а в колата звучи любимото им парче. Когато светофарът светва зелено, те не продължават, а решават да излязат на улицата и да танцуват. "Шофьорите полудяха, но и те се забавляваха също", завършва случката Стоичкова.