Кунева: Няма да правим коалиция по етикет

https://www.24chasa.bg/Article/1443188 www.24chasa.bg

Няма да правим коалиция по етикет, заяви бившият еврокомисар Меглена Кунева, която се очаква утре да оглави новоучредената си партия "България на гражданите" пред Дарик.

Меглена Кунева не отговори с кого би се коалирала за следващото управление. Тя се обяви се против левите експерименти, тъй като според нея те не са добри за страната в момента, и заяви, че си поставя за цел партията й да е първа политическа сила на следващите парламентарни избори през 2013 г.

„Много бих искала да видя в това или в което и да е друго българско правителство и веднага ще му го призная това, което е направило добро, това, което е успяло", каза Кунева на въпрос с кого би се коалирала - ГЕРБ или БСП.

"Не сме, няма да бъдем и не искаме да бъдем балансьор", заяви още бившият еврокомисар.

Най-близки до нас в идеологически смисъл са десните партии, каза Кунева, без обаче да уточни приема ли управляващата партия ГЕРБ за дясна партия.

"Аз съм била гласоподавател на Иван Костов и много съжалявам, че не вижда какво се случва сред тези хора, които бяхме много на брой и някакси се разпиляхме", заяви Кунева в отговор на Иван Костов, че тя е "поредната червена кукувица, която снася яйца в синьото гнездо".

Не искам хората да стават плячка на разочарованието си от отделния човек, каза още тя. 90 процента от хората, които през 2001 г. бяхме кандидати на НДСВ, смятаха, че най-нормалната коалиция щеше да е тази със СДС, но не се случи и също беше много разочароващо, добави тя.

"Трябва да престанем със самоетикетирането, в устава и в декларацията ни е написана самоооценката ни е, че това е дясна партия и точка", каза Кунева, попитана дали партията й ще е продължител на СДС или на НДСВ.

Тя обясни, че ще се откаже от поста си на лидер на сдружението „България на гражданите" след като бъде учредена партията. „Предстои да се вземе решение, не мога предварително да кажа, но ще дам знак, че хора като Георги Атанасов, юрист със сериозна професионална тежест, режисьорката Иглика Трифонова остават в движението и няма да станат партийци. Има много хора, които предпочетоха тази форма и аз мога само да ги окуража. Аз смятам, че това е естествената форма на участие за политици, които не са вече в активна политическа фаза, да бъдат обаче в гражданското общество", изтъкна Кунева в отговор на въпрос кой ще бъде избран за поста.