Пързалки и кули привличат на градското море

https://www.24chasa.bg/Article/1443493 www.24chasa.bg
В столичните басейни плажуването по монокини, освен че не е забранено, е широко практикувано. СНИМКА: Пиeр Пeтров

Най-бързият, евтин и лесен начин да се спаси човек от драконовата жега на лятото си остава кварталният открит плувен комплекс. Повечето са отворени от началото на юни и вече са набрали инерция. Има хора, които странят от прохладата им от страх да не пипнат някоя болест - гъбички или друга зараза.

Специалистът по дерматология и венерология д-р Петьо Брезоев съветва да не се стягаме много от мисълта за гъмжащи микроорганизми по обществените басейни. В началото на лятото ХЕИ минава на проверка през тях. Те могат да бъдат отворени едва след като инспекторите се уверят, че отговарят на изискванията за безопасност и хигиена. Общо три проверки се правят през целия сезон.

Ако се поддържат правилно, шансът да си лепнете някоя болест е нищожен. Водата се филтрира постоянно и се обработва с химикали. Риск от инфекциозни заболявания винаги има, но колко ще е голям, зависи от вас. Например не е добра идея да ходите с чужди джапанки или бос из съблекалните. А често гъбичните инфекции по краката са вследствие на чорап, обут върху мокър крак. Постилането на личната ви хавлия върху шезлонга, където са лежали стотици други, също е горещо препоръчително. От кожа на кожа  може да се заразите и с краста.
Дамите, които си мислят, че букетът от гъбични инфекции по интимните им части е причинен от последните плажни приключения, са в заблуда. Те няма как да попаднат сами в тази зона, тъй като големите и малките срамни устни покриват плътно влагалището. Обикновено подобна инфекция се дължи и на още нещо, казва д-р Брезоев. Скорошно приемане на антибиотици например или практикуване на небезопасен секс са някои от вероятностите, твърди дерматологът.

Очите също често страдат от хлорираната вода - получава се възпаление на конюнктивите. А разрешението е просто. Щом сте любопитни да видите какво се случва под водата, го правете винаги с плувни очила.

Цената за вход на софийските басейни за човек варира между 15 до 20 лв., в която са включени чадър и шезлонг. Ако не желаете да се възползвате от тях, входът ще ви излезе от 5 до 8 лв. За децата има намаление от около 2 лв.

В столицата има достатъчно разнообразие на къпални и водни забавления. Ако сте маниак на тема висок адреналин, имате две възможности. Едната е да се метнете от кулата на плувния комплекс в Дианабад, другата - от десетака на открития басейн "Червено знаме", който е отворен този сезон за първи път от 3 години.
За скок се плаща отделно  - в Дианабад ще ви струва левче, за разлика от кулата на 4-и километър, където цената е включена във входния билет от 5 лв. И двата басейна обаче не са подходящи за семейства с неплуващи малчугани, тъй като разполагат само с басейн с олимпийски размери и такъв за скокове.

Децата са любимите клиенти на Георги Вълчев, управител на басейна "Варадеро" в кв. Левски Г. Комплексът е изцяло съобразен с техните интереси. Дребосъците са там и през седмицата, двете водни пързалки са постоянно накачулени с хлапетии, а понякога и с татковци. Независимо от възрастта 10 спускания струват 2 лв.

Внимавайте със сандвичите от вкъщи. Ако ви хванат на влизане, може и да ви върнат. На входовете на всички къпални под ценоразписа и работното време виси табелка: "Забранено внасянето на храни и напитки отвън".

Край водата бирата ще ви излезе около 3 лева, пържените картофи – 4 лв., а кафето върви около 1 лв. и 50 ст. За компенсация на по-високите цени можете да консумирате напитката си, потопен до кръста в прохлада. Не е препоръчително да прекалявате обаче с алкохола.

Ако залитнете назад, ще паднете меко във водата, но служителите са задължени да ви накарат да напуснете водата и басейнът става табу за вас до края на деня.

Пързалки и кули привличат на градското море

Пързалки и кули привличат на градското море

Пързалки и кули привличат на градското море

Пързалки и кули привличат на градското море