Правил съм торта с черва

https://www.24chasa.bg/Article/1443512 www.24chasa.bg

Бартоло Валастро-Бъди, четвърто поколение готвач, израства в Ню Джърси в традиционно италианско семейство. Започва да работи като сладкар от 17-годишен, когато губи баща си и се заема със семейния бизнес. Днес е световноизвестен като Краля на тортите в процъфтяващата “Пекарна на Карло" (на името на баща му).
Прочува се с кулинарното риалити Cake boss по Ти Ел Си, в което участва заедно с почти цялото си семейство. Сериите показват как той управлява процъфтяващия си бизнес заедно с майка си и сестрите си, които му помагат в магазина. Щастливо женен е и има четири деца - София, Бъди, Марко и Карло.

- Г-н, Валастро, кое е вашето призвание - италианската кухня или сладкарството?

- Честно казано, вярвам, че съм по-добър пекар, отколкото готвач. Страстта ми към храната е нещо, което имам от малък и с което съм израснал. По-добър съм като сладкар, но дарбата ми за готвене е сякаш вродена. Не знам късмет ли е, но всеки път когато скалъпя нещо, то е вкусно.

- Коя е най-странната поръчка, която сте получавали за торта?

- Може би една от най-странните е тортата тоалетна. Искаха да направя торта, която изглежда досущ като тоалетна чиния и в която в действителност се пуска водата. Това винаги е най-сложното - торти, в които има движещи се части, които правят нещо. А този сезон един клиент ми поръча да направя торта, с която да скочи от самолет и да може да яде във въздуха. Това също си е доста странно.

- А най-необичайната декорация, която сте правили?

- Например тортата зомби. Не знам дали сте ме гледали в предаването, когато я правя, но всъщност представляваше зомби, което излизаше от земята. Имаше много кръв, черва и други вътрешности. За мен беше трудно да я изпълня, защото съм перфекционист и винаги се старая да изпипам всичко. Но има нещо в психиката ми, което ми казва: О, нали не искаш да напръскаш цялата торта с кръв. Всъщност е боя, разбира се. Такива неща обикновено са ми най-трудни.

- Има ли модни тенденции при тортите?

- В момента обикновено тортите не приличат на такива. И са много по-сложни за изпълнение. Изправен съм пред предизвикателството да правя най-сложните торти в живота си, така че тенденцията в общи линии е: ако можете да си го представите, ние можем да го направим. От коли в реален размер до движещи се механични части, опитваме се да ощастливим клиента. Идеята е той да затвори очи и да си представи какво иска, моята работа е да го направя. Аз нямам определен стил, така че бих опитал всичко, стига да изглеждат тортите по-добре.

- Какво е влиянието на баща ви по отношение на бизнеса и живота ви? На какво ви е научил?

- Баща ми винаги ме е поучавал, що се отнася за бизнеса. Да си в крак с играта, е нещо, с което се раждаш, и аз съм го наследил от него. Научил ме е на бизнес етика, на това, че ако искаш работещите за теб да се трудят, трябва да им даваш пример. И наистина, след толкова години никой не работи повече от мен.

Винаги пристигам първи и си тръгвам последен, работя, колкото мога повече. Научи ме също да ценя работниците си, да ги хваля и уважавам и аз го правя. Винаги ми е казвал, че когато си добър, ще ти се случват добри неща. И до ден днешен съм мил с хората си. Понякога се занасяме един с друг, все пак сме едно голямо семейство. Но на края на деня се обичаме и правим всичко един за друг.

Опитвам се да предам тези ценности и на децата си. Винаги ги вземам с мен, когато доставяме храна и торти на приюти за бездомни хора, защото искам да знаят, че има хора, на които се налага да се борят. Така ги уча да постъпват правилно.

- Правите ли грешки в кухнята? Пресолявали ли сте ястие, прегаряли ли сте пържола?

- Абсолютно. Човек се учи от грешките си. Понякога бъркам и с тортите, казвам си - другия път ще я построя иначе, ще сменя стила си, техниката. Понякога докато си вкъщи и зает с децата, сосът е прегорял или нещо не е станало, както е било по план. Но и в живота съм се убедил - трябва да се учим от грешките си.

- Има ли ястие, което не обичате, но приготвяте?

- Да ви кажа честно, аз съм лесен. Всичко харесвам. Не съм претенциозен към храната. Мога да дам пример с жена ми, защото аз ям всичко. Тя например не обича сардини, но ми ги готви. Не би ги близнала, но го прави.

- Колко често правите сватбени торти?

- Правим по 40-60 на седмица. Това, което виждате в предаването, е само малка част от работата ни.

- А какви са клиентите ви?

- Всякакви. От обикновени хора до знаменитости. Скоро например ще правим торта за сватбата на американския тв водещ и актьор Марио Лопез.

- Спомняте ли си реакцията на някоя знаменитост, когато е опитала ваша торта?

- Опра. Направих торта за нея и я занесох в шоуто. Винаги съм си мечтал да го направя. Преди повече от 15 г. обещах на мама. Казах й: Мамо, един ден ще направя торта на Опра и ще я занеса в шоуто й. И когато това стана, значеше много за мен. Да видя реакцията й, когато я опита, беше просто страхотно. А това, че е толкова истинска и мила на живо, я направи още по-голяма в очите ми.

- Какви хора имат шанс да работят за вас?

- Знаете ли, повечето хора, които наемаме, са съвсем неопитни, защото за нас е по-добре да ги обучим от самото начало. Имам хора, които са дошли на различни нива - от прохождащи в занаята до майстори. Но мисля, че хората, които сами обучаваме на всичко, след време стават едни от най-добрите ни сладкари.

- Децата ви ще се включат ли в семейния бизнес? Показват ли отсега кулинарни заложби?

- Бих се радвал да поемат сладкарството един ден, но първо ще им осигуря възможност да отидат в колеж, да направят нещата, които аз не съм, и чак тогава да дойдат в пекарната, за да се научат на бизнес етика.

Искам децата ми да знаят какво е да ставаш рано и да отиваш на работа. Но няма да ги карам насила, изборът си е техен. Синовете ми Бъди и Марко показват голям интерес, Бъди дори е перфекционист като мен, така че, да, отсега има знаци за сладкарски нюх.

- Как се справя семейството ви със славата?

- Семейството ми живее добре. Положителната страна е, че се срещаме с толкова много хора от цял свят. Трудната част е, че винаги съм зает. Дори закъснях за разговора с вас, защото бях със сина си. Трудно се поддържа балансът - имам ангажимент към пресата и днес е последният ден на сина ми в училище. Опитвам се да му покажа, че и той е специален. Искам да им помагам, не да ги наранявам.

Накрая искам да кажа на всички, които ме гледат по света, че за мен е чест и привилегия, че вие, хора, следите шоуто и че приемата моето семейство в домовете си при вашите. Искам да ви благодаря с цялото си сърце, оценявам го. Ще продължавам да се трудя, за да правя едно страхотно тв предаване.