Сверете си часовника, днес е избързал

https://www.24chasa.bg/Article/1443525 www.24chasa.bg

Добро утро. Днес вие се събудихте, погледнахте със задоволство извънредно точния си часовник, без въобще да се сещате, че днес той е с една секунда напред.

Ето каква е работата - понеже атомните часовници са толкова точни, че са по-точни и от въртенето на Земята, налага се да компенсираме колебанията в земната машина, като добавяме от време на време по една секунда. Това е, за да може да синхронизираме Координираното универсално време със слънчевото време. Вероятно сте чували израза “еди- колко си часа по Гринуич”. Става въпрос за GMT или Greenwich Mean Time - Средното време по Гринуич.

За да няма географско понятие в термина за времето, по което цял свят настройва часовниците си, името е сменено на UTC - Universal Time Coordinated, което на български е въпросното Координирано универсално време.

В България часът се определя, като добавим към UTC 2 часа през зимата и 3 - през лятото.

Часовото време се измерва на базата на секундата по системата СИ (или СИ секунда). До 1956 г.

СИ секундата се определя спрямо въртенето на Земята и е дефинирана като една 86400-на част от средния слънчев ден. Днес СИ секундата се определя от невъобразимо точни атомни часовници.

И понеже ротацията на Земята не е постоянна - тя се забавя или избързва по малко, твърде постоянните и точни атомни часовници в даден момент ще станат неверни спрямо слънчевия ден. За да си сверим атомния часовник, от време на време се налага да добавим една несъществуваща секунда, с която да компенсираме разликата. Както през високосната година добавяме по един ден, така и през няколко години вкарваме между вечно препускащите секунди една допълнителна, която наричаме високосна.

Това не се прави през редовен период от време, а става, когато се наложи да компенсираме неравномерното въртене на планетата ни, която ту забързва, те забавя въртенето си в зависимост от различни геологични и климатични фактори.

Ето как на практика е станало това снощи. След 23:59:59 UTC часовникът е показал 23:59:60, преди да се продължи с 00:00:00 на следващия ден.

Теоретически е възможно и да се наложи да се намали годината с една секунда, ако околоосното въртене на Земята се ускори, но това досега не се е случвало. В този случай след 23:59:58 ще последва 00:00:00.

Високосните секунди се поставят само на края на месеца, обикновено юни или декември Допуска се да се прави и през март и септември, но никога досега не е правено. За разлика от високосните дни високосните секунди настъпват едновременно в целия свят. Например една високосна секунда на 30 юни се отбелязва в България на 1 юли в 2:59:60 часа.

В миналото високосни секунди са се прибавяли на всеки 18 месеца. В днешно време измерването на околоосното въртене на Земята и обявяването на високосни секунди е задължение на международна служба за изчисление на въртенето на Земята—International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS). Тъй като забавянето на Земята е неравномерно, в момента не е възможно да се предвиди за дълъг период от време кога ще се наложи вмъкването на високосна секунда. Затова IERS издава бюлетини на всеки 6 месеца. От януари 1970 г. до януари 2009 г. IERS дава указания за 24 високосни секунди. За последно е била добавена такава на 31 декември 2008 г., а преди това на същата дата през 2005-а.

Със или без прецизни измервания, високосната година и сега продължава да се добавя горе-долу на 18 месеца с две изключения. Цели 7 г. не е имало нито една добавена секунда в периода януари 1999 г. - 31 декември 2005 г. За сметка на това за 8 г. са добавени 9 сек през 1972–1979 г.

Земята се върти най-бавно през януари и февруари.

Според руския учен Н. С. Сидоренко това е така, защото по това време ветровете от северната хемисфера, които духат от запад на изток, са най-силни.

По това време и дните нарастват - с няколко хилядни от секундата. Феноменът Ел ниньо също удължава деня.

Според някои учени голямото земетресение в Суматра през 2004 г. е забързало въртенето на Земята и е съкратило деня с 2,68-а милионна от секундата.

Атомен часовник
Атомен часовник

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет