Кане корсо е най-добрият гард

https://www.24chasa.bg/Article/1443532 www.24chasa.bg

Огромно куче с великолепна физика! И дух на войн. Така кинолозите описват представителите на породата “Кане корсо”.

За обикновения ценител на четириногите обаче кучетата “Кане корсо” по-скоро наподобяват пантера заради гъвкавите им движения, които от обикновен тръс преминават подобно като при пантерата в стремглав галоп. За кане корсо не е никакъв проблем с отскок от място да преодолее 3-метрова стена, да се покатери по ствола на дърво или да се промъкне незабелязано през пролука.

Породата има релефна мускулатура, високо е от 62 до 70 см и тежи от 45 до 60 кг. Окраската може да бъде графитено-или мастиленочерна, оловносива, рижава, пясъчна, тъмнобежова, еленовочервена, с тигрови или бели петна.

Кане корсо е една от най-скъпите породи в света. И до днес тя е любима на сицилианската мафия заради желязното здраве, страховитото изражение и юначната сила. Кучетата са развъдени по естествен път и затова не страдат от генетични заболявания, обясняват ветеринари.

През вековете обаче представителите на породата са използвани най-вече за охрана на човека, казват дресьори.

Придворни гравьори и художници от миналото редовно рисували сцени от живота на римските владетели, а редом до тях задължително изобразявали свирепото им приближено куче от породата “Кане корсо”.

Въпреки страховитата визия на кучето то е удивително нежно и ласкаво със семейството.

Кане корсо обожава децата и им позволява всякакви своеволия. Пръв приятел е в лудориите и пакостите на малчуганите. Винаги демонстрира подчинение дори и към прощъпалничета, обясняват дресьори. Кучетата от породата се държат като котета в игрите с децата, бързо се привързват и не посягат да хапят дори когато децата им теглят ушите или ги щипят, разказват стопани.

Късата му козина пък не изисква специални грижи, хвалят го ветеринари.
И допълват, че породата е лесна за отглеждане както в двора на къща, така и в апартамент.

Кане корсо лесно се сприятелява с други породи кучета, но се радва и на домашен приятел като котка, папагалче, морско свинче, зайче и други.
Благородният му характер си проличава в игрите и с най-беззащитните животни, защото кане корсо винаги ще даде привиден превес на приятеля си в игрите и великодушно ще се опита да избегне конфликт.

Днес породата е широко разпространена освен в Италия, в САЩ, Канада, Австрия, където се използва за жива охрана на офиси, складове, елитни барове, ресторанти,
бижутерийни магазини и частни имения.
Здравата физика на породата обаче изисква дълги разходки на открито, настояват дресьори.

Те съветват обаче малкото кане корсо още от тримесечна възраст да започне обучение и дресировка. На тази възраст палето е добре да започне да усвоява основните команди като седни, стани, ела, стой и мирно. Породата лесно се поддава на дресировка и стриктно изпълнява командите, разказват специалисти.
 Кучетата обичат и да тичат свободно, както и да плуват в открити водоеми на воля.

ПРОИЗХОД 

Името на породата идва от латинската дума cohors. В превод означава защитник или защитава двора. В миналото представителите на породата били пазители на семейството, дома и добитъка. Първите сведения за породата се пазят още от времето на Ренесанса. Тогава породата се използвала за охрана на замъци и като участници във военни походи. Войниците надявали на гърба и на гърдите на кучетата железни доспехи, които ги предпазвали от копията на враговете.


От периода на Римската империя обаче се пазят и до днес мозайки, в които се срещат изображения на кане корсо по време на ловни сцени. Те влизали в битки с вълци и мечки. Ловците пък ги ползвали за нощен лов без факли заради способността на породата да вижда добре в тъмнината.
През 1551 г. писателят Конрад Гесер описал породата “Кане корсо” така: "Достатъчно силно и мощно куче, което може да се бори с диви зверове и да управлява стадо волове."

През 1628 г. кардинал Сципион Боргезе написал в дневника си следното: "Корсо - това са свирепи, яростни бойци."

Често боледуват от краста и стави

“Кане корсо” е сравнително нова за България порода, но не и за света на кинологията.
Представителите й страдат от дисплазия на тазобедрените стави, ето защо животни с такава диагноза се изключват от разплод, разказва д-р Мила Бобадова от клиника "Добро хрумване". Заболяването е изключително тежко. Последните години се ползват някои техники за ранна диагностика (до 4-и месец) с цел намиране на начин за ранно коригиране на геометрията на таза.

Демодекозната краста също е чест проблем при тази порода. Трябва да се знае, че тези малки кърлежи могат да се намерят и на тялото на здраво животно, т.е. това не е 100% основание за диагноза. До клинично проявление обикновено се стига след срив в имунната система, ето защо освен на паразита е редно да се обърне внимание и на имунния статус на животното.

“Кане корсо” имат и проблем с клепачите. Често ръбчето на клепача се извръща към очната ябълка, което води след себе си редица проблеми, включително травми, гнойни конюнктивити и дори загуба на зрение. Извъртането може да е и в обратната посока, което води до чести възпаления.

Нерядко кане корсо получават и възпаление на жлезата на третия клепач, заболяване, известно като Cherry eye. Проблемът се решава оперативно.

Поради структурата на кучетата от тази порода те са сериозно застрашени от т.нар; превъртане на стомаха. Ето защо хранете кучето след разходка, не преди или просто не му позволявайте да играе 2-3 часа след хранене, на високо поставени панички и не в големи количества, често.

В случай че вашето куче превърти стомаха, потърсете спешно лекарска помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон