На война с кръвосмучещия гад!

https://www.24chasa.bg/Article/1443535 www.24chasa.bg

Кърлежи, комари и бълхи дебнат да забият хоботче в крехката кожичка на едва проходило клатушкащо се момченце. Детето е прицел на гадните кръвосмучещи и е нещо като шестица от тотото това лято да се приберете от разходка в парка без ухапване.

При това говорим за столицата!

За да компенсират липсата на ефективно централно унищожаване на вредителя, майки тръгнаха по аптеките и детските магазини да се заредят с предпазни средства срещу насекомите.

На война с кръвосмучещия гад!
СНИМКА: Христо Рахнев

Най-новото са гривните, силно ароматизирани с цитронела или пък с коктейл от хинокитиолово, лимоново и евкалиптово масло. Те могат да бъдат от силикон или от плат, закопчаващи се, с отделение, в което е вкарано ароматното вещество, или просто напоени обилно с прогонващите миризми. Те излязоха на пазара още миналата година, но в момента набират популярност. Гривните са доста удобни, носят се на китката или глезена, но може да се закопчаят или закачат на колана, на каишката на сандала или на чантата.

Те пъдят не само комари, но и бълхи. За кърлежите все пак е добре да се напръскате с репелент. Издържат от 3-4 седмици до 2 месеца. Единственият недостатък е, че ще ухаете на обезмирисител за тоалетна или на билкова аптека. Децата е най-добре да ги носят на крачетата.

Не дръжте повече от една гривна, неприбрана в опаковката си, в затворена стая. Миризмата особено в началото е много силна и може да ви прилошее.
Репелентни пластири, които се лепят върху чанта, дреха или обувка, на бюрото, на детската количка или на креватчето, също държат досадните кръвопийци далече. Те са от микрофибър и напоени отново с цитронела. Украсени са с анимационни геройчета, смайлита и други ярки фигурки. Те не бива да се слагат директно върху кожата.
Другото ефикасно средство са устройството, което излъчва противни за инсектите високочестотни електромагнитни вълни. То се включва в конактите близо до пода и работи денонощно. Максимален ефект се постига след 1-2 седмици, колкото трае размножителният цикъл на комарите.

Ултразвуковите антикомарни джаджи ги слагат обикновено на количките. Между другото това, че майката не чува звука, не означава, че той не дразни бебето. До пубертета хората чуват по-високите честоти.

Лампи, които пържат гадовете, също вършат добра работа. Силната им луминесцентна светлина привлича насекомите, те се сблъскват с металната решетка и при волтовата дъга умират с неприятен звук.

Хилка като за тенис убива с ток летящите врагове. Тя свети и пуска ток, когато натиснеш копченце на дръжката. Трябва само да я размахаш в стаята, за да натръшкаш наличните комари.

Всеизвестни са контейнерчетата, които се включват в контакта, таблетките и традиционните репеленти за пръскане и мазане.

За разходка в парка при толкова много вредители може би е за препоръчване човек да предприеме следните мерки: С гривна на ръката и крака (между другото със силиконовите може и да се къпете), лепенка на чантата, обилно напръскани с репелент, с маратонки и дълги крачоли, загащени в чорапите, може да носите детето на ръце, докато от крачето му пищи ултразвуково устройство. Така подготвени спокойно може да излезете в която и да е столична градинка, без опасност да бъдете нападнати от гадове.

РАЙЧО РАДКОВ