Цветанов: До края на светлата част на деня пожарът ще бъде потушен

https://www.24chasa.bg/Article/1444314 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов дойде лично, за да проследи как вървят работите по погасяването на пожара в резерват "Бистришко бранище". Изсичат се старите изсъхнали дървета, за да не се разпространява огъня.

Прогнозите са до края на светлата част на деня пожарът да бъде потушен, в основни линии, каза министърът.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, главен комисар Николай Николов, кметът Йорданка Фандъкова също на мястото.

"Режем падналите дървета, каза министър Найденов. "Ако не отстраним тази маса, не можем да ограничим развитието на пожара", каза той.

Вертолетите, които гасят пожара в местността „Бистришко бранище" на Витоша, се захранват с вода от Панчаревското езеро, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

На място в гасенето на пожара участват около 60 души пожарникари и местно население. Извършени са десет водохвърляния от двата хеликоптера.

Констатирани са две огнища на пожара в местността. Предполага се, че второто огнище се е образувало от прехвърляне на искри от основното огнище.

Няма опасност за населението заради пожара, съобщи министър. Все още не са ясни причините за възникването на огъня на Витоша. Горят около 50 декара. Вероятна причина е грешка на туристи, които са били в района.

20 доброволци са се включили към пожарникарите и горските служители.