Преводачката Жасмина отслабна 40 килограма

https://www.24chasa.bg/Article/1445172 www.24chasa.bg
Жасмина показва стария си панталон. Снимки: Христо Рахнев и личен архив

- Отслабнали сте с 40 килограма?! Че какво е останало от вас?

- Най-хубавото.

Буквално така започва разговорът с българката Жасмина Панайотова, която преди дни си дойде от Швеция, където е прекарала половината от живота си като преводачка. Родната София й се струва най-подходящото място да посрещне 50-ия си рожден ден в края на юли. Изглежда впечатляващо стройна и свежа, а на оформените й мускули могат да завидят и абитуриентки.

Но има и още нещо - излъчва вътрешно равновесие и хармония. "Защото намерих сили да стана това, което исках да бъда. Да изляза от ролята на безформен чувал,
пораждащ дискретни насмешки или откровени подигравки. И да покажа и на себе си, но и на другите хора в подобно унизително положение, че само от човека зависи да си върнат самочувствието и здравето. Но нека си призная - исках и да коригирам представата, че да си 50-годишна жена, включва да си състарена, сива, неугледна и примирена, както често се мисли, особено в България."

Днес Жасмина нарича проекта си "Пеш от Гьотеборг до София", защото пробяганите от нея километри вече надхвърлят разстоянието между града в Южна Швеция, в който живее сега, и този, в който се е родила - 2300 км за 5 месеца. Не е тичала, разбира се, по магистралите. Средно на ден е преодолявала по 15 километра в умерен бяг около езерото, близо до което е домът й. В началото не можела да го обиколи дори с ходене на почивки, сега не усеща как пробягва "нормата". Всъщност изобщо не става дума за принуда, а за преживяване, което вече е всекидневна необходимост за мен, казва преводачката. За много хора сутрешният крос изглежда прекалено скучно занимание, но жената, която промени коренно и стила на живот, и визията си, казва, че е идеално средство човек да се концентрира и да се вслуша в себе си.

Преводачката Жасмина отслабна 40 килограма

С времето Жасмина открива и удоволствието от фитнеса. Първоначално се занимава сама, хаотично. Когато започва да работи с треньор, стартира и истинското моделиране на фигурата. От старателно следване на програмите самата тя вече може да дава съвети на начинаещи. Спортът е само едната страна на промяната. Също толкова упорство и последователност българката влага в решимостта да се храни здравословно. Не си забранява нищо и не се вманиачава в броене на калориите в продуктите, но се стреми да следва полезното според съвременната диетология меню. И щедро споделя опита си с всеки, който иска да се справи с излишните килограми.

Преводачката Жасмина отслабна 40 килограма

Грешката на повечето хора на диета е, че смятат основните правила за здравословното хранене за прекалено банални. Или пък ги следват частично и по своя преценка или от нетърпение за по-бърз ефект пропускат някое от храненията. Резултатът обаче е обратен, особено ако човек спестява закуската, уверява жената, постигнала впечатляващ резултат.

Каква е тайната на успеха й? Както и да се задава този въпрос, колкото й пъти да се опитвате да изкопчите някаква чудодейна рецепта, отговорът остава прост и кратък.
Няма секрет, нито вълшебства, всичко е тук и тук, сочи главата и сърцето си Жасмина. Така по най-непосредствения начин изразява убеждението си, че когато човек иска нещо и е решен да го постигне, няма как да бъде спрян. Няма значение колко е трудна целта, а колко искаш да я постигнеш, повтаря си тя винаги, когато си науми нещо.

Другата максима, с която живее, е, че никога не е късно да промениш това, което те прави нещастен. Готова е да помогне емоционално и със споделяне на опит с всички, които имат нужда, въпреки че нейната собствена съдба напомня невероятната
история на барон Мюнхаузен, който се изтегля сам за косите.

Постига всичко в живота сама и благодарение на волята и усилията си. Най-очевидният пример е професията й - днес работи като преводачка, при положение, че когато отива в чуждата държава, не знае дори една дума от езика. Сама си налага и волята да изхвърли от менюто си джънкфуда и да се противопостави на яденето без глад, което модерните диетолози наричат емоционално преяждане - човек се тъпче без мярка, защото си е изработил защитен рефлекс да се утешава с храна за всяка житейска несполука.

Каквото и да й е струвал, резултатът е налице и за него постепенно започва да се говори в Гьотеборг, а шведски вестник подготвя материал на две страници за невероятната воля на българката.

Как изглежда един от дните по пътя към минус 40 килограма?

Сутринта започва с 2 чаши топла вода на гладно. След половин час е закуската - задължителен момент, който не бива да се пропуска. Обикновено първото за деня хранене на Жасмина включва купичка мюсли, плодове, кисело мляко. Или филийка пълнозърнест или ръжен хляб с варено яйце или сирене и зеленчуци. Такива порции са достатъчни, особено ако човек се придържа към режима на преводачката и тича или тренира преди обяд.

Освен трите основни хранения има и две подкрепящи закуски - около 10 и около 16 часа. Тогава изборът е между плодове и кисело мляко. Те са много важни, защото не позволяват нивото на кръвната захар да падне прекалено и да провокира вълчи глад, съветва Жасмина. Обядът й е комбинация от нетлъсто месо или риба, богата на полезните омега-3 мазнини, и зеленчуци (за предпочитане под формата на салати, а когато са готвени - бланширани, задушени, на грил или печени във фурна без мазнина). Най-пълноценно е храненето, ако рибата и месото се редуват. Подходящ избор за вечеря при преводачката се оказали зеленчуковите ястия, без вегетарианството да се превръща в религия.

Това обаче не изчерпва похапването в режима на жената, стопила невероятните 40 излишни килограма. Въпреки че си налагала забрани за захарта и сладкишите, не се лишавала и от въглехидрати. Изяждам по 1 буркан мед на седмица, много го обичам, правя си редовно и цитронада от прясноизцеден сок от лимон, вода и мед, разказва тя. Друг разкош, който си позволява, са ядките - сурови, докъм 100 г на ден, независимо че са много калорични. Както и ленено, тиквено и слънчогледово семе.

Преди никой не ми е правил комплименти. Новият ми вид ми върна самочувствието. Изчезнаха и здравословните проблеми. А спазването на режима ме научи да живея на по-бавни обороти, уталожи характера ми. Щом аз можах да го направя, всеки ще може, окуражава хората с подобна съдба Жасмина.