Възраждат летния театър в Търново

https://www.24chasa.bg/Article/1445702 www.24chasa.bg
Даниел Панов Снимка: Архив

Започват активните строителни работи по реконструкцията на летния театър във Велико Търново, съобщи кметът Даниел Панов. Възстановяването на изоставеното концертно съоръжение в парк "Марно поле" трябва да приключи до началото на септември.

Повече от две десетилетия театърът пустееше и бе място за наркомани и клошари. Връщането на стария му блясък няма да струва нито лев на общинската хазна. Финансирането от близо 400 000 лв. е осигурено от местния бизнес.
"Летният театър е важен за Велико Търново, защото ще способства за развитието на културата като задължително условие за подем на туризма и икономиката. С възраждането на летния театър и реконструираните шадравани с художествено осветление парк "Марно поле" ще стане престижен фестивален комплекс", каза кметът.

1500 седящи места ще бъдат обособени в новия летен театър, като в момента те са 1000. Запазват се сегашните размери на сцената - 12 на 18 метра. При нужда тя ще бъде покривана с метална конструкция, обясни авторът на проекта арх. Матей Савов.
В най-високата част на амфитеатъра ще бъдат обособени дървени ложи, а на входа на театъра - кафене. Цялото съоръжение ще бъде обгърнато от зеленина, а съществуващите дървета ще бъдат запазени. Предвижда се и тоалетна за инвалиди.

От общината преценили, че авангардното предложение на 42-годишният бизнесмен Ивайло Пенчев летният театър да стане първият в света "Боулдър ленд", не е удачно за гъсто населения жилищен район. Преди няколко месеца търновецът, който е най-големия производител в света на катерачни стени, представи идеята си да преобрази запустялото пространство с 350 хиляди лв..
"Ще предложим на инвеститора да реализира проекта си на хълма Света гора", каза Панов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

През всевъзможни перипетии преминават родните волейболисти. Един от тях е невъзможността да влезнат, в каквото и да е превозно средство. На централният блокировач на националния волейболен отбор Ники Николов му става все по-трудно да влезе дори в собствената си кола, видя "България днес". Заради това той прибягва до услугите на таксита.

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,