Дилър натъпка с хероин гащите на внучето

https://www.24chasa.bg/Article/1445841 www.24chasa.bg
В Столипиново е практика децата да се използват за престъпления, защото не носят съдебна отговорност. СНИМКА: 24 часа онлайн

"Дядо ми сложи два пакета в гащите. Каза да не мърдам много, за да не изпаднат", признал 9-годишният Асан Розов пред полицаите в събота. При специализираната акция на кръстовището на булевардите "Освобождение" и "Цариградско шосе" униформените открили пакетите с около 100 грама хероин в бельото на малчугана, който се возел в колата на дядо си Мехмед Юсеин.

Първоначално 58-годишният ром, чиято лява ръка е само до лакетната става и затова носи прякора Чолака, отричал да знае за дрогата във внука си. Криминалистите обаче извършили обиск и на възрастния мъж и открили 0,89 гр хероин. "Да, аз сложих пакетчетата у детето", накрая признал дядото.

За пенсионера Мехмед Юсеин-Чолака полицаите имали информация, че се занимава с разпространение на дрога.

В събота около 11 часа той излязъл от блока си в район "Тракия" и се качил с внучето на лекия си автомобил "Дачия Логан". Оттам поели към Столипиново. Екипи на група "Наркотици" към сектор "Криминална престъпност" и на специализираните полицейски сили проследили колата до кръстовището срещу училището за глухи. Там била извършена и проверката.

Малолетното момче е било оставено под полицейска закрила. Дядото бил задържан за 72 часа в следствения арест. Пратката е била на стойност 5470 лева, обясниха разследващи. Хероинът е бил предназначен за разпространение в Столипиново. Криминалистите обаче не успели да установят кой е предал стоката на Мехмед.
Той ще лежи 2 години и половина в затвора при общ режим.

До присъдата се стигна след споразумение днес между Окръжна прокуратура и служебната защитничка на дилъра Димитрия Учкунова. При разглеждане на незабавното производство съдът одобри и 5 хил. лева глоба за Чолака.

Той е бил осъждан през 1989 г. за продаване на незаконен алкохол в павилиончето му в Столипиново. Лежал 1 година и бил амнистиран. През 2010-а му наложили глоба за търговия с цигари. Мехмед е със завършщен 3 клас, но твърди, че е грамотен.

Внучето Асан завършило 2 кл. в училище "Димчо Дебелянов" и се радвало на ваканцията. Майка му от няколко години работела в Германия, баща му бил неизвестен. За Асан се грижели дядо му и баба му.