Бутилки стават за ядене, количка пазарува сама

https://www.24chasa.bg/Article/1445941 www.24chasa.bg
Скоро на пазара ще се продават чаши, които могат да бъдат изядени след употреба. СНИМКА: АРХИВ

Кои са изобретенията на днешния ден, които ще променят всекидневието ни в бъдеще?
В. "Ню Йорк таймс" предлага свой списък на техническите иновации, които ще имат върху човечеството същия ефект, какъвто е произвела електрическата крушка през XIX в.

1. Електрически дрехи
Физици от университета "Уейк Форест" успяха да създадат тъкан, която може да произвежда електричество, използвайки топлината на тялото. Тези дрехи се състоят от "нанотръбички от въглерод, затворени в гъвкави пластмасови влакна", казват създателите на дрехата. Откритието е публикувано в сп. "Нанолетър". Според Дейвид Карол, който е създател на новата тъкан, мобилният телефон би могъл да се зарежда само като стои в джоба и използва топлината на тялото. Засега зареждането става бавно - 10% до 15% зареждане на батериите за 8 ч. Това обаче е само началото.

2. Интелигентно бельо
Финландска фирма наскоро комерсиализира бельо със сензори, което дава данни на онзи, който го носи, за състоянието на мускулите му. Бельото е създадено преди всичко за професионални спортисти, но то е полезно и за всеки, водещ заседнал начин на живот, защото може да го мотивира да се движи повече и да поддържа мускулната си маса.

Количка за пазар сама се движи из супермаркета и дори води купувача да търсените от него храни.
СНИМКА: АРХИВ
Количка за пазар сама се движи из супермаркета и дори води купувача да търсените от него храни. СНИМКА: АРХИВ

3. Лекар в колата
Някои автомобили вече имат специални електронни устройства, които могат да поискат помощ при катастрофа. Съвсем скоро самата кола ще е способна да прецени вероятността пострадалият да има вътрешен кръвоизлив или травма на черепа. Изследователи от университета в Мичиган създадоха прогнозни модели, които анализират данните за сблъсъка, предоставени от сензори върху автомобила, като например скоростта и мястото, където е нанесен ударът. На тази основа "преценяват" състоянието на пациента.

4. Видеоигри за метрото
Базираният в Швеция индустриален дизайнер Цзян Цзи вече изобрети дръжка за обществен транспорт с интегрирана видеоигра. Така бихте могли да си имате занимание, за да убиете времето, докато пътувате от единия край на града до другия. Държката има копче отстрани и с нея може да се играе с една ръка, докато стоите прави в автобуса или метрото. Тя дори има функция за предпупреждение, когато спирката наближава.

5. Грижовен монитор
Ако работите дълго с компютър и получите болки в гърба, новият монитор "Ергосензор" ще ви помогне да държите гръбначния си стълб изправен или да застанете в по-ергономична поза. Той ще ви посочи дали сте прекалено близко до екрана и дали вратът ви е неестествено наклонен. Благодарение на сензори и алгоритми екранът дори би могъл да ви предупреди кога е необходима почивка.

6. Пистолет, който може да ви накара да млъкнете
Японското изобретение "Спийчджамър", което прилича на лазерен пистолет, е способно да запише нечий глас и след това да го възпроизведе с леко забавяне във времето. Това предизвиква объркване у оратора, който губи дар слово, защото не е способен повече да разсъждава. Изобретението може да накара да млъкнат хора, които говорят високо в библиотеката, или пък прекъсват другите при дискусия.

7. Количка за пазар, която чете мисли
През февруари тази година лабораториите "Каотикмуун" започнаха да тестват роботизирана кошница, която изпълнява функциите на домашен помощник. Тя използва технология със сензори за движение. Така може да ви следва през целия магазин, без да се налага да я бутате и дори да я докосвате. Чрез GPS количката дори може да ви отведе до стоките, които търсите, или да ви предупреди, когато сте сложили в нея продукт, нарушаващ диетата ви.

8. Умни зъби
Учени от университетите "Принстън" и "Тафт" работят върху ултратънък предавател - нещо като татуировка върху зъбите, който ще изпраща тревожен сигнал, когато улови бактерии, свързани с натрупването на зъбна плака, с кариеси или инфекции. Изследователите вече използваха тази технология, за да идентифицират бактерии в слюнката, които предизвикват ранички. За момента обаче има един недостатък и той е, че предавателите бързо се повреждат при четкане на зъбите. Майкъл Макалпи, ръководител на проекта, посочва, че ще са достатъчно евтини, за да могат да бъдат сменяни всеки ден.

9. Ядливи опаковки
Кутии за сокове, бутилки за вода, кофички за кисело мляко и пр. - боклуците, които оставяме след себе си, са в огромно количество. Биоинженерът от университета в Харвард Дейвид Едуардс намери начин да превръща опаковките в хранителни продукти. Методът се нарича "Викиселс". Той ще даде възможност да изядете бутилката за вино, след като сте я изпили, или да я изхвърлите като кора от портокал, тъй като е биоразградима.

10. Градина, която се поддържа сама
Инженерът Санджай Сарма опитва да създаде миниатюрни предаватели, които ще показват кога градината е нападната от вредители или кога й липсват минерали. На пазара вече се предлагат тестове за влажност, които могат да активират системата за поливане, когато почвата и тревната покривка са сухи.