Томислав Дончев: Трябват ни поне 5 моста с Румъния

https://www.24chasa.bg/Article/1446021 www.24chasa.bg
Министърът за евросредствата Томислав Дончев (вдясно) кани румънския министър по европейските въпроси Леонард Орбан на брифинг след срещата им. СНИМКА: Румяна Тонeва

Трябват ни минимум пет моста между България и Румъния, срамно е да говорим за два или три, заяви вчера министърът за евросредствата Томислав Дончев. Той посрещна румънския си колега Леонард Орбан, който дойде с 15-членна делегация за обмяна на опит как усвояваме парите от структурните и от Кохезионния фонд.

Проблемът с конфликтите на интереси и засилването на административния капацитет са теми, обсъждани от румънските специалисти, съобщи Орбан, който е бивш еврокомисар. Съседите ни се интересували и как е организирана у нас системата за предварителен контрол на обществените поръчки. Министрите обсъдили и сътрудничеството между двете страни за следващия период за усвояване на европейските фондове 2014 - 2020 г.

До 2020 г. механизмът за мониторинг в областта правосъдие за двете държави вероятно ще е история, а България и Румъния ще са вече модерни европейски членки, прогнозираха Орбан и Дончев.