3 пъти се разрасна пожарът на Витоша, отказваме чужда помощ (видео+ галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/1446275 www.24chasa.bg
Снимки: Румяна Тонева

Трети ден продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище" на Витоша. Пожарът се разрасна до 150 декара и така засегнатите площи вече са 3 пъти повече от първоначално обхванатите 50 декара. Гасенето продължава. Вече 400 души се борят с огнената стихия. Междувременно стана ясно, че страната ни ще получи помощ от Израел - два тритонни самолета щяха се включат в гасенето на пожара над Бистрица, но в последствие тази помощ беше отказана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ. В следобедните часове днес огнищата в района на "Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори.

(Вижте видео и снимки в галерията)

150 души от държавните горски предприятия са започнали да секат 4-метрови противопожарни просеки, за да спасят гората на Витоша, съобщи Мирослав Найденов. Позволението е дадено от министър Нона Караджова. Вече над 400 души са ангажирани в гасенето на пожара, като в това число има пожарникари, полицаи, доброволци и горски работници. Вчера те бяха около 350. Днес сутринта в Бистрица се събраха около 140 доброволци.

"Цветанов разговаря с министър Караджова, обясни й ситуацията, че ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата. Министър Караджова даде разрешението", обясни министър Найденов.

Не може министърът да има право да разпореди на горските предприятия да се сече, каза Найденов и призова еколозите „вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат".

Сега от тук отивам, свалям костюма и отивам там", каза Найденов и призова медиите да питат и природозащитниците къде отиват.

Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата - има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две - прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасителните действия продължават да участват два хеликоптера от ВВС и летателна машина на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер „Аугуста" на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

По-рано днес пожарникарите изразиха опасение, че огнената стихия може да обхване младата гора в резервата Бистришко бранище, впоследствие обаче от щаба в Бистрица съобщиха, че пожарът е локализиран. Жилищните сгради не са застрашени. До момента гори предимно суха и мъртва горска растителност.

Опасност за населението към този момент няма, увери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му няма заплаха и от обгазяване. Огънят ще бъде овладян, но тлеенето ще продължи с дни, каза още Николов. Главната задача на екипите сега е огънят да не се разпространи върху жива гора.

В момента усилията са насочени към овладяването и ограничаването развитието на пожара в района на село Бистрица и на природния резерват, съобщи главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението".

Хеликоптерите продължават да гасят по фронта на пожара, като почти на всеки пет минути има водохвърляния от хеликоптер. Обстановката е много тежка в някои райони, но колегите се включват добре, каза главен инспектор Бързилов.

„От дясната, страна където вчера се постарахме да проникнем и да инсталираме помпи, за да оросяваме една част от територията, която да не дава възможността да се разраства пожарът към парк Витоша, колеги успяха да стигнат до това място. Разгърната е съответната техника и в момента е започнало оросяването, с което сме предотвратили разрастването на пожара в парк „Витоша", обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. От лявата страна на пожара два трактора правят двакилометрова просека, за която има разрешение от Министерството на околната среда и водите.

„Димът, който се вижда, ще продължи да го има и в следващите дни. Но това не бива да създава притеснение", каза Цветанов. Той обясни, че в резервата има много горска маса, която е падала от смерчове и други метеорологични условия, и се е натрупала около 3-4 метра дървена маса. „Ние се стараем хем да защитим биорезервата, но хем и да не се разрасне пожарът, който да засегне жива горска маса, която е важна за столичани и за България като цяло", отбеляза Цветанов и благодари на доброволците.

Видео: МО

Министър Найденов определи като „крайно нелепи" появилите се спекулации, че пожарът е умишлено предизвикан, за да повлияе това на процеса на обсъждане на Закона за горите.

СНИМКА: Пиeр Пeтров

Премиерът Борисов бе принуден да приеме предложението на колегата си Бенямин Нетаняху, който изрази подкрепата си в тежката ситуация чрез предоставяне на техника.

СНИМКА: Пиeр Пeтров

Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Любителска снимка от фейсбук.

Сътрудничеството между двете страни е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия. В края на 2010 г. деветдесет български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа.

Снимки: Румяна Тонева

Борисов обясни, че екипите имат план. "През просеките ще се опитаме да изкараме нагоре шланговите инсталации и лекичко ще го настъпим в следващите моменти".

Снимки: Румяна Тонева

Междувременно стана ясно, че македонското правителство е решило при необходимост да предостави противопожарни самолети на България. Помощта ще бъде предоставена в случай, че я поискат българските управляващи. Става дума за два специализирани самолета за гаснене на пожари.

Снимки: Румяна Тонева

Лично Бойко Борисов благодари на доброволците, участвали в гасенето на пожара на Витоша.

Снимка: Ивайло Дончев

„Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, не само в България, а и в Израел, и в Русия, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара", обясни Борисов и допълни, че ситуацията показва много силна гражданска позиция и ангажираност.

Видеото е от вчерашната акция по гасенето на пожара. Видео: МВР

„Изключително много им благодаря", повтори Борисов.

„Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време - да им се оцени трудът", каза още премиерът.

Процесът по погасяването не е лесен и е рисков. „Имаме готовност Панчаревското езеро да го осигурим, защото трябва да мине на скорост, да загребе водата, това не е лесен процес, рисков процес е, за сега благодаря на летците на хеликоптерите, вършат прекрасна работа. През просеките ще се опитаме да изкараме нагоре и сланговите инсталации. Лекичко ще го настъпим в следващите моменти", каза още Борисов.

Тази нощ пожарът се е разраснал „поне на око, със съвсем малко", заяви пред bTV главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, непрекъснато затрудняват работата на доброволците, водачите и пожарникарите.

Мирослав Найденов призова доброволците, които имат желание да участват в потушаването на пожара предварително да преминават през щаба, за да получат инструктаж.

Тази сутрин в гасенето се включиха 140 доброволци. По мнението на пожарникарите те са били абсолютно достатъчно и не се налага да се рискува и да се пускат повече доброволци. Има и такива, които не са добре подготвени и за тях самите е по-добре да не поемат риск, обясниха от „Пожарна безопасност и защита на населението".

Вчера е имало огромни притеснения за един от тях. Доброволецът се прибрал вкъщи и си изключил телефона. „До късно се чудихме какво става с това момче", каза главен комисар Николай Николов.

Доброволците са разделени на три групи от доброволци, от Горското стопанство и модул от Министерството на отбраната.

„За успокоение на хората в Бистрица са разположени три пожарни", каза още Николай Николов.

Днес сутринта към групите за гасене се включват и модулна група от военно формирование 42 600 - Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипите ще участват в изграждането на защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов.

Продължава участието и на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара, както и трети частен хеликоптер.

През нощта имахме девет групи, които дежуриха - служители на пожарната и горските стопанства, които наблюдаваха и обикаляха. При необходимост предприемаха действия, там където беше възможно да се действа. На този етап имаме достатъчно сили и средства, съсредоточени са достатъчно сили и средства, предприемат се мерки за направа на просеки и всичко, което трябва е направено като цяло. Включени са коли и екипи на пожарната от София област, от Перник, от Кюстендил", поясни гл. инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението".

През нощта в района се допускат само пожарникари, но е невъзможно да се гаси, обясни шефът на пожарната.

По-рано днес министър Найденов поясни, че пожарът не е обхванал хиляди хектара, както в другите държави и заради това не може на този етап да се иска помощ на базата на някакви международни споразумения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.

  Най-старият датира от V в. преди Христа Над 600 кораба лежат на дъното на Черно море, като някои от тях нямат аналог в света. Смята се, че потопени в Черноморието са фрегатата на Марко Поло и кораб на близо 2,5 хил. г. Последният случай е от неделя - потънал плавателен съд разрази смут и уплах в стотици туристи край Созопол.

Фалшив сайт, който копира визията на интернет страницата на Българската национална телевизия, продава лекарства, видя "България Днес". Сайтът използва логото на медията и е структуриран едно към едно с начина, по който изглежда официалната страница на телевизията. На челно място е публикувано интервю с лекаря Симеон Тодоров Голтсман,