Застреляха лихваря Васил Донев и гарда му в джип край Разлог

https://www.24chasa.bg/Article/1446438 www.24chasa.bg

Двойно убийство е станало рано тази сутрин край разложкото село Баня, съобщи кореспондентът на „24 часа" в Благоевград Антоанета Маскръчка.

Двама мъже са застреляни, а жена и мъж са в тежко състояние и са настанени в болницата в Разлог.

От Областната дирекция на МВР в Благоевград съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 около 8:00 часа тази сутрин. Първоначалната информация е била, че е станало пътнотранспортно произшествие. На място служители на МВР установяват, че става въпрос за двойно убийство.

Единият от застреляните е известният лихвар от Банско Васил Донев - Доневио (Доневия), който от няколко години живее в луксозна къща в село Баня.

Другият убит е Костадин Робев, бодигард на бизнесмена.

Двамата оцелели са съпруг и съпруга - Мирослав и Емине Кьосеви. Мъжът се е разминал само с рана в пръста на ръката. Жената е с 8 дупки от куршуми по тялото си. В момента тя е в операционната на болницата в Разлог, където хирурзите се борят за живота й. Двойката помагала на Васил Донев при работата в краварника му край село Баня.

Преди месец Доневия беше задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет.

"Оръжието на убийството край Разлог, по първоначални данни, е автомат „Калашников", каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов.

"По всяка вероятност убийците са знаели за маршрута на колата. Четиримата са отишли първо до една ферма, след това са тръгнали обратно и на неоживен път, срещу четиримата е било стреляно", уточни министърът.

„Връщам ви във времето, когато беше убит Юри Галев, защото в общи линии е идентичен подходът по начина, по който е извършено убийството - в подобна местност. Имаше определени действия и групата по убийството беше задържана, надявам се, че и по това убийство край Разлог хората ще бъдат задържани", каза Цветанов.

"Единият от убитите (б.р. - Васил Донев) е бил задържан за ДДС измами и за лихварска дейност. Той е бил близък на Гипса - един от кокаиновите крале. Убитият и Гипса са били заедно в минал период от време, но в последните години са били в много остър конфликт, за което има сигнали", обясни вътрешният министър. Той припомни, че Гипса е задържан в чужбина, в момента е в Италия, за да бъде съден по делото „Кокаиновите крале""

"Полагаме максимални усилия, имаме реални шансове да разкрием това престъпление, подчерта вътрешният министър. Правят се съответните мероприятия", допълни той.

„Преминаващ автомобил по пътя за Разлог съобщил на спешния телефон, че джип е спрял по необичаен начин на пътното платно по пътя от село Баня за Разлог. Първоначалните предположения били, че в джипа има пострадали след пътен инцидент. По-късно на място полицейските екипи установили, че всички четирима души, намиращи се в джипа, са простреляни. Двама от тях - мъже, са загинали на място. Останалите двама - мъж и жена, са в тежко състояние. По първоначални данни е стреляно с автоматично огнестрелно оръжие". Това съобщи за радио „Фокус" говорителят на Областната дирекция на МВР-Благоевград Валери Георгиев.

Очаквайте подробности.