Дядо Николай служи молебен за здравето на Патриарха

https://www.24chasa.bg/Article/1447177 www.24chasa.bg
Българският патрирах Максим е духовният баща на пловдивския митрополит Николай според каноните на църквата. СНИМКА: Атанас Кънев

Молебен за здравето на патриарх Максим отслужва утре неговото духовно чедо пловдивският митрополит Николай. Богослужението е и благодарствено, с молитвите си изразяваме и почитта и признателността към Негово Светейшество, обясниха от митрополията.

Точно на същата дата преди 41 години Максим е интронизиран за глава на православната българска църква.

Началото на молебена е в 11 часа в храм "Света Марина" в Пловдив. По същото време благодарствена служба за здравето на Максим ще тече и в катедралния храм "Св. Александър Невски" в столицата.

Лично дядо Николай ще отслужи молебена, защото още като софийски епископ е бил дясната ръка на най-висшия православен духовник у нас, коментираха хора от църквата. Максим и пловдивският владика бяха домакини в митрополитския храм в края на април на руския патриарх Кирил. Тогава 98-годишният духовник демонстрира добро здраве, оставайки прав в продължение на 30 минути.

От църквата са категорични, че най-висшият духовник не е в болница, а си е вкъщи. Нормално е за 98-годишен човек да има здравословни проблеми като диабет и болежки в краката, коментираха пловдивски свещеници. Наскоро Максим минал през клиника в Лозенец, но заради профилактични прегледи, а не за счупени ребра след падане.