Израел ни прати 2 самолета да гасят пожара на Витоша. Ние ги отказахме

https://www.24chasa.bg/Article/1447448 www.24chasa.bg
Доброволци се включиха много силно в гасенето на пожара на Витоша.

Израел ни предложи помощ в битката с огнената стихия на Витоша, но ние официално отказахме, съобщиха снощи от МВР. От ведомството обясниха, че в следобедните часове вчера огнищата в района на резервата Бистришко бранище са поставени под контрол. Според оценката на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори, обясниха от МВР.

По-рано вчера МВнР съобщи, че 2 израелски самолета Air Tractor ще се включат от днес в гасенето на пожара на Витоша.

Всяка машина е в състояние да превозва 3 тона вода и се обслужва от 15-членен екипаж - 4 пилоти и 4 техници, както и петима други специалисти. Със самолетите щеше да пристигне и 2 т оборудване.

"Гасил съм много горски пожари. Те са едни от най-силните -само за секунда, ако вятърът обърне посоката, могат да се издушат много хора. Хиляди пъти благодаря на доброволците, които помагат", заяви по този повод премиерът Бойко Борисов.
Вчера 3 хеликоптера - два на ВВС и един на частната фирма "Хели Еър", продължиха гасенето на пожара.

От щаба на ВВС обясниха с ограничения на часовете във въздуха оттеглянето на военните машини Ми-17 онзи ден. Тогава бе съобщено, че вертолетите били прибрани заради изтекъл летателен ресурс.

На всеки 6 часа полет екипажите задължително трябва да почиват, обясни висш военен.
Общо 210 т вода са изсипали вертолетите само в понеделник. Това означавало по 30 загребвания от Панчаревското езеро на машина.

Натоварванията при гасене на пожари над пресечена планинска местност са изключително високи, казаха още от МО. Тук изобщо не ставало дума за полет на автопилот, а за работа, която крие страшно много рискове. При подобно гасене в Рила през лятото на 2003 г. се разби хеликоптер от същия модел и загинаха 4-има души.
Вчера вертолетите започнаха да изсипват тонове вода върху пламъците още в 6,30 ч.
Мястото, където бушува огънят, е недостъпно за колите на пожарникарите. Затова огънят, който вчера обхвана 150 дка гори, се гаси само от въздуха и на ръка. Пресечена труднодостъпна местност, забрана за санитарна сеч през годините, десетки паднали дървета и натрупване на много листна маса и торф. Това са само част от причините, които изключително много затрудняват работата на 350 пожарникари, военни, горски работници и доброволци.

Димът ще го има и в следващите дни, но това не бива да създава притеснение, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Стараем се да защитим биорезервата от разрастване на пожара, отбеляза той.

От вчера има разрешение на Министерството на околната среда в резервата да се направят 4-метрови противопожарни просеки. С това са се захванали близо 270 души. Едва когато това стане, ще може да кажем, че пожарът е ограничен, каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Два дни чакахме разрешение. Вчера вицепремиерът Цветанов обясни, че ако не започнем незабавно прокарването на просеки, Витоша ще изгори цялата", поясни министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Гражданското сдружение "Природата за хората и регионите"обяви в прессъобщение за виновници за възникналия пожар представителите на зелените организации Андрей Ковачев и Тома Белев, защото те налагали мнението да не се изнася сухата дървесина
от поразения от бръмбара корояд резерват. Според сдружението отговорни са и Димитър Стоев, председател на комисията от МОСВ за справяне с последиците върху смърчовите гори, и Евдокия Манева.

Решението на комисията не е еднолично, резултат е от дълго обсъждане на експерти в различни сфери и институции, казаха от МОСВ вчера. Специалистите са преценили, че ще оставят гората сама да се справи с проблема според международните стандарти на биосферния резерват. Преди 10 г. било преценено, че всяка година БАН ще прави проверки и ще изпраща доклад как върви процесът. Последният доклад сочи, че екосистемата се справя сама.

Дървесината в момента не може да се премести, тя е повредена отдавна,обясни шефът на Института за гората на БАН проф. Христо Цаков

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.